Obama hájí rozhodnutí Fedu před čínskou a ruskou kritikou

9. 11. 2010

Americký prezident Barack Obama v pondělí hájil politiku Federálního rezervního systému, v jejímž rámci budou tištěny dolary určené k nákupu amerického dluhu. Reagoval tak na kritiku Číny, která rozhodnutí Fedu označila za nezodpovědné, a Ruska, podle nějž rozhodnutí Fedu měla předcházet konzultace se skupinou G20, jejíž schůzka začíná v jihokorejském Soulu ve čtvrtek 11. listopadu.

Summit G20 byl svolán, aby lídrům jednotlivých zemí poskytl příležitost předejít měnovým válkám eskalujícím postupně do protekcionismu, jenž by zlikvidoval šanci na globální oživení. Nicméně šance na nalezení konsensu mezi účastníky se nezdají být příliš velké.

Summit byl již předem zastíněn sporem ohledně americké politiky kvantitativního uvolňování, v jejímž rámci Fed natiskne 600 miliard dolarů k zakoupení vládních dluhopisů. Tento krok vyvolá znehodnocení dolaru a může destabilizovat finanční toky směřující do rozvíjejících se ekonomik.

Obama během návštěvy Indie čelil kritice prohlášením, že on i Fed mají mandát k obnovení ekonomického růstu, který bude dobrý nejen pro USA, ale pro celý svět.

Prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet prohlásil na setkání centrálních bankéřů v Basileji, že obdržel ujištění švýcarské vlády ohledně pokračování v politice měnové stability.

Šéf Světové banky Robert Zoellick před několika dny nastínil myšlenku zásadní reformy existujícího světového systému, v němž americký dolar funguje coby rezervní měna, a návratu ke zlatému standardu. Návrh vnímaný jako velmi problematický směřoval k posunutí diskuse od sporů ohledně devalvací jednotlivých měn k nějaké formě konstruktivního řešení.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 9.11. 2010