Navrch Dientsbier, vespod Hulínský & Březina

Nechají si voliči sociální demokracie líbit povolební bramboračku?

8. 11. 2010 / Milan Daniel

V říjnových parlamentních volbách odevzdalo v Praze svůj hlas pro kandidátku ČSSD, kterou vedl Jiří Dientsbier ml. 96 706 voličů. To je docela slušný zástup. Dá se předpokládat, že tito lidé sociální demokracii volili jako alternativu k jiným stranám, zejména vůči ODS, která je v hlavním městě prolezlá klientelismem.

An English version of this article is in CLICK HERE

S touž ODS jedná nyní vyjednávací tým ČSSD o vytvoření radniční koalice dělící moc ve městě. S výjimkou Dientsbiera byla pro další vyjednavače (Hulínského a Březinu) ODS na rozdíl od vítězné TOP 09 "čitelná", její představitele "dobře znají" a dovedou si s nimi spolupráci představit. Dientsbier proto z vyjednávacího týmu odstoupil.

Bodejť by ne. Jak uvedly internetové České noviny , "šéf pražské ČSSD Petr Hulinský si ... ... v posledních třech letech vydělal v městských firmách minimálně 18,9 milionu korun".

Jeho kolega Karel Březina získal v minulosti místa v dozorčích radách řady společností. Nejvýznamnější z nich jsou České dráhy, kam nastoupil společně s ředitelem ČEZ Martinem Romanem.

Není pochyb o tom, že by oba sociální demokraté na ony lukrativní peníze a posty sotva dosáhli, kdyby neměli takové politické krytí. Ale to je právě to, co voličům ČSSD vadilo na ODS. Že by byli shovívavější vůči stejnému vzorci chování v oranžových barvách?

Nemyslím si to. Je mi však záhadou, proč si nechá oněch 96 706 lidí líbit, když je někdo ošulí osobou bezúhonného politika v čele kandidátky, ale potom se snaží prodrat zpátky ke korytu a tohoto politika se zbaví, aby nepřekážel. Je mi záhadou, proč tito voliči nezorganizují mezi sebou akci, která by podpořila slušný a zásadový postoj člověka, jehož volili v prvé řadě. Je mi to záhadou -- v době, kdy je díky internetu tak snadné se zorganizovat a přijít před Lidový dům jasně a důrazně říci svůj názor. Kdyby přišel každý desátý, je to dost! Je mi záhadou, proč ze sebe nechají dělat zmínění voliči bezmocné blbce a neužijí faktickou moc, kterou nepochybně mají, ve svém vlastním zájmu.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 9.11. 2010