Američané nebudou sedět dva roky v nečinnosti

8. 11. 2010 / Barbora Hodková-Knobloch

Americká televizní stanice MSNBC vlastněná společností NBC v pátek suspendovala bez "náhrady a navždy" svou hlavní hvězdu, politického komentátora Keitha Olbermanna, který má pětkrát týdně svůj pořad. Co se stalo?

Keith Olbermann podpořil těsně před volbami tři demokratické kandidáty, aniž o tom řekl vedení televize. Vypadá to, že kanál MSNBC má vlastní pravidla pro zaměstnance, kde je uvedeno, že mohou dávat příspěvky politikům pouze, pokud o tom řeknou svým šéfům, nebo spíš se jich dovolí. (Což samozřejmě odporuje ústavou zaručeným občanským právům.) Pan Olbermann nejenže se svých šéfů nezeptal na dovolení, ale ještě odmítl učinit veřejné pokání, za což byl na hodinu vyhozen z práce.

Na internetu, Twitteru a Facebooku se spontánně rozjela akce, kterou podpořil Michael Moore a Huffington Post a během následujících 48 hodin petici na jeho podporu s požadavkem návratu na obrazovky podepsalo přes tři sta tisíc lidí. (V tuto chvíli 307 tisic.)

Nátlak nevydrželo vedení televize MSNBC a Keitha Olbermanna vrací od úterka zase do práce.

Pořad Countdown with Keith Olbermann by mohl sloužit za vzor všem, kteří se podobnými politickými komentáři zabývají.

V dávném pravěku vlády George Bushe Jr si dovolil tento pán úplně otevřeně kritizovat prezidenta a podvody, kterými uvedl Spojené státy do války. Přičinil se zásadně na odvolaní tehdejšího ministra obrany Donalda Rumsfelda pro neschopnost. Za poslední léta, co jeho pořad sleduji, se osvědčil jako jediný unikátně neohrožený člověk, který se nebojí mluvit pravdu a nikomu se nesnaží zavděčit.

Má lví podíl na faktu, že Obamova zdravotní reforma prošla Parlamentem i Senátem.

Je vidět, že když se lidé dají dohromady, že si mohou vynutit, aby s nimi mocní "nezametali".

Cítím to jako velké povzbuzení, a píši proto, že komentáře pana Dolejšího v Britských listech po amerických volbách vyznívají příliš depresivně.

Velké množství Američanů, nebude sedět příští dva roky nečinně a čekat až republikáni zase zničí všechno, co se prezidentu Obamovi a jeho demokratům povedlo. Internetový deník The Huffington Post vychází s velkým titulkem "Shortest Suspension in the World", což je narážka na každodenní anketu v pořadu K.O. The Worst Person in the World.

Zdroj ZDE ZDE ZDE

Pozn. JČ: Neznám pozadí ani přesné důvody pro vyhození a pak zase navrácení tohoto komentátora, avšak seriozní, profesionální a důvěryhodný novinář musí být nestranný - musí kritizovat obě, respektive všechny existující politické strany. Někteří slavní američtí novináři v minulosti ani z tohoto důvodu nechodili k volbám. Zaujatost pro jednu politickou stranu důvodem k vyhazovu ze sdělovacího prostředku je.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 9.11. 2010