Proboha, co to děláte s těmi policajty?

8. 11. 2010 / Igor Pleskot

Já samozřejmě vím, že mezi policajty na silnici jsou také takoví, co berou "všimné" za zamhouření oko nad procentem alkoholu, vím, že existují i policejní velitelé co jsou zadobře s "kmotry". Vím , že mezi policajty, tak jako všude, jsou lidé nedbalí i líní. Vím, že k policii se hlásí mnozí pro prachy, tj. zajištěnou existenci, když nenacházejí jiné místo. (Ostatně to v různých směrech dělá většina lidí a nepokládáme to za nic špatného. Jen někteří, a je jich patrně -- sice nemalá -- ale přesto asi menšina -- se rozhodují jinak.) Vím i to, že někteří policajti si hojí své mindráky, když mohou ukázat svou moc nad lidmi.

Ale nikdo mne nedonutí věřit, že máme celý policejní sbor prolezlý korupcí, nebo, že je každý policajt neschopný pitomec. To spíš uvěřím, že všichni ministři vnitra byli a jsou buď grázlové, hochštapleři nebo blázni. (Abych byl upřímný, o několika si to skutečně myslím.)

Ale jedno vím. Má-li se policie, její členové, instituce, stát „přítelem občana“, má-li získat plnou důvěru lidí, musí mít kontinuitu. Teď však denně poslouchám o odchodu jak policejních specialistů, tak řadových policistů, nejen pro redukci platů, ale možná víc pro ztrátu perspektiv. Důsledky lze očekávat: větší zmatky na silnicích, bordel na ulicích, nedošetřená kriminalita a neřešené hospodářské podvody a korupce. A v důsledku to bude stát víc peněz.

Argument šetření je fuč, argumentace a praxe vlády spíše staví jednu skupinu státních zaměstnanců proti druhé – policajty proti učitelům – atd. Zdá se, že se řídí heslem „Rozděl a opanuj!“ jen aby se nebránili (a nebrojili) společně.

Zdá se také, že cílem nejsou tolik úspory jako obchodní efekt ztráty důvěry ve schopnosti státní policie, tj, rozšíření trhu pro soukromé podnikání v oblasti bezpečnosti. Samozřejmě, ti co na to mají, si najmou bezpečnostní agentury. Ale tak se budeme vracet někam do modernizované formy bezpečí v prvé polovině devatenáctého století, kdy se v Evropě rodily pokusy o zakládání veřejných bezpečnostních sborů.

Pikantně mi při tom zní poznámka jednoho pravicového ideologa u nás v osobní rozmluvě o jedné politické straně: „Je to podnikatelský projekt“...

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 8.11. 2010