"Závan fašismu" v izraelské společnosti:

Nová nacionalistická "židovská přísaha" vyvolává v Izraeli kontroverzi

11. 10. 2010

Izraelská vláda schválila zákon, který požaduje, aby noví nežidovští občané složili přísahu loajality Izraeli jako "židovskému a demokratickému státu". Vyvolalo to ostrá obvinění, že jde o diskriminaci arabské menšiny, žijící v Izraeli. Jeden nesouhlasící ministr v izraelské vládě to charakterizoval jako "závan fašismu".

Zákon prosazoval pravicový ministr zahraničí Avigdor Lieberman. Byl přijat velkou většinou navzdory opozici členů Labouristické strany.

Přísahu loajality budou muset skládat nežidovští přistěhovalci, kteří se chtějí stát izraelskými občany. Bude se to hlavně týkat Palestinců ze Západního břehu, kteří uzavřeli sňatek s palestinskými občany v Izraeli.

Palestinci, kteří tvoří 20 procent obyvatelstva Izraele, tento návrh ostře kritizovali jako provokativní a rasistický. Vyvolal protesty i od izraelských židů, včetně těch, kteří zasedají ve vládě.

Isaac Herzog, ministr pro sociální otázky, řekl v izraelském vojenském rozhlase: "Na okrajích izraelské společnosti je závan fašismu. Celkový obraz je velmi znepokojující a ohrožuje demokratický charakter státu Izrael. Za tohle zaplatíme velkou cenu."

Zákon musí schválit izraelský parlament.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 11.10. 2010