Státní škrty v Británii "budou možná omezeny"

9. 10. 2010

Chris Huhn, liberálnědemokratický ministr energetiky, se vyjádřil, že se, co se vládních škrtů týče "v žádném případě nenechal přivázat ke stěžni s konkrétní sadou čísel". Upozornil, že britská vláda bude možná muset ve věci škrtů v nadcházejících měsících ustoupit, pokud se ukáže, že škrty hrozí uvrhnout britskou ekonomiku do nové recese.

Někteří ekonomové v Británii varují, že hrozba nové recese neustoupila a že plánované škrty ve vládním rozpočtu ve výši 83 miliard liber, které mají být oznámeny 20. října, situaci zhorší.

Konzervativní premiér David Cameron a konzervativní ministr financí George Osborne zdůraznili ve svých projevech na výročním kongresu Konzervativní strany minulý týden, že vládní škrty jsou nutné. Britská ministerstva se připravují na rozpočtové škrty ve výši 25 procent během nadcházejících čtyř let.

Huhne uvedl v rozhovoru s deníkem Daily Telegraph, že je Osbornův nouzový rozpočet "naprosto správný". Dodal ale, že škrty budou možná omezeny, pokud se zhorší globální ekonomická situace. "Je to, jako když se vydáte na plavbu plachetnicí. Jestliže se vítr změní, musíte změnit polohu plachet, abyste dojeli k cíli."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 8.10. 2010