BRITÁNIE:

Ve vězení končí daleko víc černých lidí než v USA

11. 10. 2010

Nová studie realizovaná britskou vládní Komisí pro rovnost a lidská práva zjistila, že v anglických vězeních končí sedmkrát více černých lidí než bělochů. V amerických věznicích je to "jen" čtyřikrát více černochů než bělochů.

Komise argumentuje, že mnoho vězněných osob má "problémy s duševním zdravím, se schopnostmi se učit, byly podrobeny sociální péči, anebo jsou obětmi zneužívání a násilí".

Odborníci a politikové konstatovali, že drtivá většina černochů v anglických věznicích je důsledkem dlouhých desetiletí rasových předsudků v anglickém systému trestního soudnictví a příliš agresivního postoje k trestním záležitostem.

"Lidé budou těmito údaji šokováni," konstatovala Juliet Lyon, ředitelka Prison Reform Trust. "Máme tendenci tvrdit, že jsme lepší než Amerika, ale věznictví jsme tedy nevyřešili správně."

Ve zprávě existují důkazy o silné nedůvěře mezi černými občany a policií. V ulicích byli černoši r. 2008 podrobeni "přehnanému množství" 145 000 prohlídek. Černošská populace tvoří pouhá tři procenta celkového obyvatelstva, policie černochy však kontrolovala na ulicích v 15 procentech případů.

"Nikdo vážně nezkoumal důsledky věznění celé generace mladých černochů. Výsledkem je, že na jihovýchodě Anglie jsou některé věznice, které jsou úplně černošské," konstatovala černošská labouristická poslankyně Diane Abbott. "Mnoho z nich konvertuje ve věznicích k islámu."

Problémy často začínají ve škole. Komise poukazuje na to, že černošské děti bývají třikrát častěji než děti bělošské vylučovány z školského systému.

"Otázkou je, jak rozbít řetězec opakovaného věznění. Tři čtvrtiny lidí ve vězení se stávají recidivisty. Je nutno efektivněji zasahovat v rodinách, aby mladí lidé nekončili ve vězení. Je nutno zkoumat, zda systém vylučování dětí ze školy funguje efektivně. Musíme se zabývat otázkami duševních poruch a zneužívání drog. Nestačí jen lomit rukama," konstatoval Ben Bowling, profesor trestní spravedlnosti na Kings College v Londýně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 11.10. 2010