K Putinovým narozeninám vznikl ještě jeden kalendář

9. 10. 2010 / Jan Čulík

< Margarita Žuravleva, 3. ročník: Kdy bude propuštěn Chodorkovskij?

Jekaterina Uljanova, 3. ročník: Kdo zavraždil Annu Politkovskou? >

Když vytvořily některé studentky fakulty žurnalistiky (!) na moskevské Lomonosově univerzitě striptérský kalendář k osmapadesátým narozeninám Vladimíra Putina, na fakultě samotné to vyvolalo hněv, píše Der Spiegel. "Musíme se postavit na obhajobu cti naší fakulty, konstatovala Jelizaveta Menšikovová, 21, třetí ročník. "Na této fakultě nestudují pouze striptérky, ale také lidi, kteří umějí myslet."

Menšikovová vyrobila za pomoci fotografa, kolegy studenta Alexandra Utkina, fotografa na volné noze vlastní kalendář. Obsahuje fotografie jiných studentek žurnalistické fakulty. Jmenuje se "Vladimíre Vladimiroviči, máme na vás pár otázek." Fotografie jsou strohé: studentky mají černé šaty a ústa přelepená páskou. Jejich otázky jsou tvrdé:

Margarita Žuravleva, 3. ročník: "Kdy bude propuštěn Chodorkovskij?" Maria Cicjurskaja, 3. ročník: "Svoboda shromažďování - vždy a všude?" Světlana Muchina, 4. ročník: "Ovlivňuje inflace i výši úplatků?" Taťána Kartašova, 3. ročník: "Kdy bude příští teroristický útok?"

Z hlediska šéfredaktora Britských listů, který neustále dostává maily od českých čtenářů s tím, že kritiku do redakce zaslanou máme publikovat jen anonymně, protože se její autoři bojí, že to v české společnosti "odnesou", že se ozvali nahlas, je pozoruhodné, že se moskevské studentky nebojí zveřejnit své jméno.

Je realistické představit si, že by čeští studenti žurnalistiky jmenovitě dávali takto tvrdé otázky českým vládnoucím pravicovým politikům? (Ty, bohužel, zdá se, takové otázky ani nenapadnou. Anebo jsem o nich nikde neslyšel.) Třeba Václavu Klausovi: "Proč ze sebe a z ČR děláte popíráním globálního oteplování a reklamou pro tabákový průmysl mezinárodního idiota?" Nebo Nečasovi: "Můžete zveřejnit vládní studii, kolik lidí umře na vaše rozpočtové škrty? Nechali jste si vypracovat takový model, nebo jste to vůbec nezjišťovali? Máte takové údaje?"

Menšikovová fotografie publikovala na svém blogu a zakrátko se tam objevilo víc než tisíc vyjádření podpory. Na četné žádosti o rozhovory odpovídá Menšikovová telefonicky: "Jako normální novináři se přece jenom ptáme."

Kalendář Menšikovové můžete zhlédnout v záhlaví tohoto článku ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 8.10. 2010