Britské univerzity letos odmítnou přijmout rekordní počet žadatelů o studium

10. 8. 2010

Všechny univerzitní kursy na univerzitách v Birminghamu, v Bristolu, v Edinburku a ve Warwicku jsou už plné, přestože výsledky celostátních maturit uchazečů budou zveřejněny až za devět dní.

Britské univerzity odmítnou letos přijmout rekordní počet maturantů. Průzkum deníku Guardian ohledně situace na 38 britských univerzitách zjistil, že v důsledku zvýšeného počtu zájmu o vysokoškolské studium - letos až o 12 procent - který se zintenzivnil v důsledku hospodářské recese, se na vysokou školu v Británii nedostanou ani mnozí nejchytřejší studenti, s nejlepšími výsledky.

Univerzity v Birminghamu, v Bristolu, v Edinburku a ve Warwicku už nemají pro letošní maturanty vůbec žádná místa. Rektoři univerzit předpovídají, že se letos na vysokou školu nedostane až 170 000 žadatelů. Loni se na ni nedostalo 130 000 žadatelů a ti všichni žádají letos znovu.

Univerzity si dávají pozor, aby nepřijaly víc studentů, než dovolí vláda. Letos poprvé muselo 60 britských univerzit zaplatit vládě celkem pokutu ve výši 15,67 milionů liber za to, že přijali o 4235 více studentů ke studiu, než vláda dovolila.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 10.8. 2010