Přátelský pozdrav od červů

10. 8. 2010 / John Michael Greer

To lze zobecnit do poučení číslo tři pro udržitelnou společnost: Příroda nevyjednává. Pokud chcete, aby s vámi spolupracovala, musíte jí na oplátku dát, co chce ona. Jo, a mimochodem, to co chce, vám neřekne. Musíte na to přijít sami, nebo se poučit od někoho, kdo už na to přišel... Existuje ještě jiný název pro tento odpor: biofobie. Kompost znamená život - vlhko, bahno, hemžení, plazení, rozmnožování, umírání a znovuzrození - a život v takto surové formě dnes většinu lidí v průmyslovém světě děsí. Jde o starou, opravdu starou fobii, která si razí cestu dějinami idejí již od starověku, a která se projevuje obzvlášť zřetelně v apokalyptických fantaziích; přesto je naše civilizace první v historii, který měla, jakkoliv dočasně, dostatek energie a zdrojů, aby umožnila privilegovanějším třídám následovat fantazii existence zbavené biologických skutečností.

Během posledních pár týdnů jsem nastínil základní obrysy zeleného kouzelnictví zakořeněného v hnutí přiměřené technologie let sedmdesátých, ale přetvořeného za účelem uspokojení potřeb deindustriální budoucnosti, která teď kolem nás vzniká. Zatím byl tento nástin vypracován na poměrně abstraktní úrovni, která je užitečná jako výchozí bod, ale pokud má mít podobný projekt vůbec nějaký dopad na naprosto konkrétní dilema, před nímž stojí průmyslový svět, je třeba řešit i praktický rozměr.

Sotva je dnes něco tak časté jako abstraktní nadšení, které nikdy nesestoupí do chaotické sféry činnosti v reálném světě. Blogosféra ropného zlomu je pro jeho objevení obzvláště dobrým místem; jen se podívejte na lidi trvající na tom, že štěpné reaktory čtvrté generace, nebo fúzní energie, bionafta z řas, etanol - jasně, můžete dál doplňovat sami - nás všechny zachrání a umožní do nekonečna prodloužit nějakou verzi pokračování ve vyjetých kolejích. Už jsem dost podrobně pojednal o mnoha důvodech, proč se to nestane, ale nechme je na chvíli stranou; i kdyby jedna nebo více těchto technologií představovala životaschopnou odpověď, jaký skutečný příspěvek k ní přinášejí nadšené komentáře na internetových stránkách?

Jak říká staré přísloví, řeči vyjdou levně - a řeči na internetu se zdají být ještě levnější než většina ostatních. Jedním z důvodů, proč se tyto eseje v poslední době přiklonily od analýzy k akci, je právě to, že řečí máme dost, kdežto činnosti velmi málo. Takže je čas vyhrnout rukávy, vybalit nářadí a zašpinit se. V tomto příspěvku budu zkoumat některé konkrétní součásti rejstříku přiměřených technologií, podělím se o své zkušenosti s nimi, a nabídnu tipy na alespoň některé z dostupných zdrojů. Ne všichni mí čtenáři budou schopni využít všech věcí, o nichž se zmíním; někteří možná to či ono používají déle než já. Pokud jste v některé z těchto skupin, prosím, buďte trpěliví; mnoho jiných to nebude znát, a každá z technik užitečně osvětluje zelené kouzelnictví jako celek, takže se prostě tak jako tak můžete něčemu přiučit.

Poslední závěr je obzvláště pravdivý v případě tématu tohoto příspěvku. Zeptejte se stovky lidí, kteří nemají praxi v organickém zahradničení, co je srdcem a duší úspěšné ekologické zahrady, a je více než pravděpodobné, že dostanete sto různých odpovědí. Zeptejte se na totéž stovky lidí, kteří organické zahradničení praktikují, a myslím, že většina z nich vám dá jedinou odpověď: Kompost. To co někteří z nich řeknou a většina ostatních ví intuitivně, je, že pokorný a milý kompost je šablonou, podle níž je do značné míry třeba modelovat celou konstrukci jakékoli budoucí udržitelné společnosti.

Pojďte se mnou, alespoň v imaginárním smyslu, a uvidíte, jak to funguje. Můj současný kompost je zhruba krychlový objekt o hraně čtyř stop, vyrobený z recyklovaného dřeva a drátu, postavený až u plotu obklopujícího zahradu za domem. Každý den do něj přijdou kuchyňské zbytky a zahradní odpady; vždycky na jaře z něj vyvezu jedno dvě kolečka sytě hnědé hmoty a zapracuji ji do záhonů. Pro udržitelnou společnost je tu lekce číslo jedna: Slovo "odpad" prostě znamená zdroj, k jehož využití zatím nejsme dost chytří.

Lekce číslo dvě vyžaduje vzít lopatu a obracet kompost. Poté, co je to provedeno, dovolte mi, abych vám představil několik milionů mých nejbližších přátel: živé bytosti, které dělají kompost. Jaké organismy se ve vašem kompostu objeví závisí na tom, jak horký a jak rychle chcete svůj kompost udělat, a to zase bude určeno tím, co používáte a jak se o hromadu staráte. "Horký", mimochodem řečeno, není metafora; kompost se správnou směsí materiálů s vysokým obsahem dusíku a uhlíku může během procesu rozkladu produkovat tolik tepla, že ho budete muset v létě denně zalévat, abyste ho uchránili před vznícením. V tomto teple se daří máločemu kromě termofilních bakterií, které pohánějí rozkladné procesy, ale těm se daří dost dobře; můj přítel stále září hrdostí, když připomíná kompost postavený v mládí, který dosáhl maximální teploty 190 °F (cca 88 °C) a jehož pečlivě vybrané vrstvy zahradního a kuchyňského odpadu se změnily ve zralý kompost během pouhých čtrnácti dní.

Pokud dáváte přednost pomalejšímu a línějšímu procesu, tak jako já, můžete očekávat, že se ve vašem kompostu objeví většina hlavních živočišných kmenů, spolu s rekordní úrodou hub a ještě větším počtem mikrobů. Většinu zvířátek, která můžete spatřit bez zvětšení, budou kroužkovci a členovci - tedy červy a hmyz - a uvidíte jich spoustu; dobrá lupa vám ukáže ještě mnohem rozmanitější ekosystém; pokud máte šikovný mikroskop, dejte trochu kompostu do destilované vody, důkladně protřepejte, pipetou kápněte trochu vody na dobré sklo, a seznamte se se závratným sortimentem jednobuněčných organismů, které hrají svou roli v přeměně odpadu ve zdroj.

Máte také možnost mít ve svém kompostu omezenější faunu. Lidé, kteří žijí v bytech, nájemních domech, nebo v domech s výhradou idiotské regulace ze strany domovního sdružení, zpravidla považují za funkčnější použití specializované formy kompostéru využívající žížaly. To je přesně to, co myslíte - koš plný hlíny, která je zase plná červů. Krmíte červy svými rostlinnými zbytky; ti je pozřou a vylučují jedno z nejlepších hnojiv, jaké kde najdete. Na rozdíl od zahradního kompostu je kompostér se žížalami snadno použitelný i v uzavřených prostorách, je zcela bez zápachu a může dobře fungovat i ve velmi malém měřítku; znal jsem osaměle žijící osoby provozující tyto kompostéry a používající jejich velmi skromný výstup na udržování rostlin v květináčích.

Tak či onak, chov těchto hospodářských zvířat ve vašem kompostu má pro proces kompostování zásadní význam; bez nich byste neměli kompost, ale zapáchající roztok. Existuje pro to důvod. To co se stane v kompostu je přesně to, co se děje v běžné půdě s rostlinnou hmotou, která podléhá běžnému přírodnímu procesu: rozkladači - živé bytosti, které se živí odumřelou hmotou - ji jedí, zařazují tak obsažené živiny do vlastních životních procesů, a pak tyto živiny vylučují ve formách využitelných rostlinami. Kompost se liší tím, že vy, zelený čaroděj, upravujete podmínky tak, aby se tento přirozený proces mohl odehrát co nejrychleji a nejúčinněji, takže můžete jeho výsledky brzy poskytnout vaší zahradě. To je bod, kde přichází pro udržitelnou společnost poučení číslo dvě: Namísto plýtvání časem na boj proti přírodě se snažit zjistit, co příroda udělá tak jako tak, a zařídit věci tím zůsobem, aby její akce vedly k vašemu prospěchu.

Poučení číslo tři vyžaduje věnovat trochu více pozornosti detailům kompostování. Chcete-li, aby vaše zvířata byla šťastná a zdravá, kompost musí být vlhký, ale ne mokrý, a je třeba, aby měl dostatek kyslíku. Musíte dávat pozor, abyste to nepřehnali s dusíkem - například příliš mnoho čerstvě posečené trávy z trávníku změní kompost v mokrý svinčík, který je cítit po čpavku, protože tráva, která je ještě vlhká a zelená, obsahuje příliš mnoho dusíku. (Nechte ji pár dní ležet, než ji nahrabete, tak aby zvadla a začala hnědnout, a pak ji můžete přidat do kompostu s dobrými výsledky.) Různé styly kompostování, rychlé nebo pomalé, mají své vlastní podrobné požadavky a kompostéry se žížalami mají zase poněkud odlišné potřeby.

Všechny tyto požadavky v sobě obsahují několik stupňů volnosti, ale ne zas až tolik, a pokud zbloudíte příliš daleko, nebude to správně fungovat, dokud problém nevyřešíte. Jinak to prostě nejde. Nemůžete kompost šikanovat nebo z něj něco vymámit; a pokud mu dáte to, co právě potřebuje, dá vám to, co chcete vy - pokud ne, nic nebude. Je to opravdu takhle jednoduché. To lze zobecnit do poučení číslo tři pro udržitelnou společnost: Příroda nevyjednává. Pokud chcete, aby s vámi spolupracovala, musíte jí na oplátku dát, co chce ona. Jo, a mimochodem, to co chce, vám neřekne. Musíte na to přijít sami, nebo se poučit od někoho, kdo už na to přišel.

V tomto okamžiku se čtenáři, kteří ještě nemají kompost plný milionů dobrých přátel, budou muset rozdělit do dvou skupin. První skupina se skládá z lidí, kteří se chtějí kompostováním zabývat; druhá se skládá z těch, kteří se nervózně odtahují od monitoru počítače a doufají, že kroužkovci, členovci a termofilní bakterie neprolezou internetem k nim domů. Pokud jste členem druhé skupiny, pravděpodobně jste již přišli na sto věrohodných vysvětlení, proč nemůžete kompostovat kuchyňské zbytky, dokonce ani je zkrmovat ve skříňovém zařízení s žížalami, kde to půjde bez zápachu a beze škod. Přesto víte stejně dobře jako já, že ta stovka věrohodných vysvětlení nepředstavují skutečný důvod toho, proč nechcete kompostovat. Skutečným důvodem je instinktivní odpor.

Faktor instinktivního odporu představuje hluboce zakořeněný a nesmyslný strach z biologické existence, který je pevně zakotven v psychice mnoha dnešních lidí. Připomeňme si, že kompostování spočívá v rozkladu. Věci přidávané do kompostu hnijí a jsou konzumovány červy a hmyzem. Dokonce i když máte svůj kompost v krásném drahém kompostéru z texturovaného recyklovaného černého plastu, který by nikdo kromě asociace majitelů domů nemohl považovat za nevhodný, a jediný zápach, který z něj vychází, připomíná letní louky z dětství a nemůže být cítit dále než nějakých patnáct centimetrů od zařízení, kompostování v mnoha lidech vyvolává odpor.

Existuje ještě jiný název pro tento odpor: biofobie. Kompost znamená život - vlhko, bahno, hemžení, plazení, rozmnožování, umírání a znovuzrození - a život v takto surové formě dnes většinu lidí v průmyslovém světě děsí. Jde o starou, opravdu starou fobii, která si razí cestu dějinami idejí již od starověku, a která se projevuje obzvlášť zřetelně v apokalyptických fantaziích; přesto je naše civilizace první v historii, který měla, jakkoliv dočasně, dostatek energie a zdrojů, aby umožnila privilegovanějším třídám následovat fantazii existence zbavené biologických skutečností.

Pocit odporu, který se mnoha lidí zmocňuje, když uvažují o umístění přestárlých fazolových výhonků na kompost, je odrazem tradiční biofobie naší kultury. Pokud se ale stanete zeleným čarodějem, tomuto postoji se raději dříve než později budete muset odnaučit, protože většina z toho, čím se budeme zabývat, znamená vězet v životě až po uši. Pokud ve vás myšlenka na zřízení kompostu nebo kompostéru se žížalami vyvolává odpor, je důležité si tuto skutečnost uvědomit a přijmout ji, ale je také důležité přesto pokračovat, podívat se zblízka a zjistit, že červi ve vašem kompostéru jsou ta nejčistší, nejtišší a nejméně náročná domácí zvířata, která jste kdy vlastnili.

Příští týden začneme začleňovat kompostování do širší oblasti intenzivního organického zahradničení, jednoho ze základních systémů zeleného kouzelnictví, a nejprve projdeme některé ze způsobů, jimiž se různé prvky přiměřené technologie navzájem integrují. Do té doby, pokud ještě nekompostujete, vážně promyslete, zda to nezkusit; pokud kompostujete, tak vyřiďte svým kroužkovcům a členovcům mé ahoj.

Článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 10.8. 2010