GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ:

Záplavy v Pákistánu: Horší než cunami

10. 8. 2010

Britské padesátiminutové večerní televizní zpravodajství Channel Four News přineslo v přehledu zpráv asi 20 vteřin záběrů povodňové devastace ze severních Čech, když se zmínilo o "povodních ve východní Evropě". Avšak hlavní a drastickou zprávou dne byly pro britské televize ničivé, pokračující povodně v Pákistánu, které podle údajů OSN postihly až 14 milionů lidí.

Habiba dorazila do Sukkuru v časných ranních hodinách, poté, co šla cestovala bez zastávky tři dny, než našla místo, které nebylo zničeno povodněmi. Opustila svou vesnici, Marakh Bijarani, ve vzdálenosti 70 km, v okresu Kashmore, spolu s šedesáti sousedy a příbuznými, všichni se natlačili na jediný traktor a valník, pod nímž shromáždili pár hrnců a něco šatstva a peřin.

Podařilo se uniknout jen polovině vesnice. Habiba přijela s dvěma malými dětmi, ale netuší, co se stalo jejímu manželovi a pěti dalších dětem.

"Voda přišla náhle, když se protrhla hráz. Hodně vody. Tak dva, tři metry. Zničilo nám to domy," řekl Abdul Sattar. Místní statkář jim půjčil traktor.

Tento příběh hladových, zmatených vesničanů je nyní v Pákistánu běžný. Přicházejí z venkova najednou desetitisíce ožebračených lidí, kteří přišli o všechno. Několik dní nejedli, píše deník Guardian.

Povodně trvají v Pákistánu už třetí týden a podle OSN zničily život 13,8 milionům lidí. Oficiálně při povodních zahynulo 1600 osob, ale protože je velká část země nepřístupná, vládnou obavy, že by počty mohly být daleko vyšší.

Humanitární práce ztěžuje pokračující hustý déšť. Zvlášť nepřístupná je provincie Khyber Pakhtunkhwa na severozápadě Pákistánu, kde je podle OSN odříznuto asi 600 000 osob. Déšť zabraňuje vrtulníkům, aby létaly do oblastí, které jsou nepřístupné po zemi.

"Povodni jsme unikli, ale možná zemřeme hladem," řekl čtyřicátník Hora Mai, 40,který seděl v městě Sukkur se stovkami dalších lidí na zablácené ulici.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 10.8. 2010