Německá pobřežní města se obávají zaplavení

2. 3. 2010

Síla bouře Xynthia ukazuje, že ani vyspělé průmyslové země nemusejí být bezpečné před záplavami. V Německu spolková vláda i vlády jednotlivých republik ročně investují do ochrany pobřeží stamiliony eur. Avšak může se ukázat, že je třeba hráze dále zvýšit, a napříště v záplavových oblastech stavět domy i komunikace pouze na vyvýšeninách, informuje Axel Bojanowski pro Spiegel Online.

Od roku 1900 stoupla hladina Severního moře na německém pobřeží o 20 centimetrů. Zatím se ochrana pobřeží řešila navyšováním hrází. Jenže to znamená značné požadavky na státní rozpočet. V posledních letech spolková vláda každý rok na tento účel vynaložila 140 milionů euro. V roce 2009 ohrožené spolkové země přidaly ze svého dalších 51 milionů. Přesto je například čtvrtina spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko nadále ohrožena zatopením.

Po mnohaletých sporech dospěli vědci a politikové k nové koncepci ochrany pobřeží. Ochranné hráze mají být zvýšeny o půl metru, některé kamenné dokonce o metr. Pokud budou investice pokračovat stávajícím tempem, v roce 2030 by mělo být německé území dostatečně chráněno před rizikem běžnějších klimatických jevů - ne ovšem takových, jaké se objevují jednou za několik set let. Kolem roku 2050 by však už stávající systém německých hrází přesto nemusel stačit.

Nejintenzívněji se na možnost zaplavení připravují města Hamburk a Brémy, ale nejhůře jsou zřejmě ohroženy písčité Východofríské ostrovy.

Více informací v němčině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 2.3. 2010