Řecko a ČR:

Kdeže ty peníze jsou? Co se s nimi mohlo stát?

2. 3. 2010 / Petr Wagner

Na pozadí setkání bývalých spolužáků jsem se setkal i s kolegou z Řecka, bývalým spolužákem, dnes privátním lékařem na Kypru v řecké oblasti. V našem zralém věku nakonec došla řeč po dámách i na politiku.

Vcelku jsme nechápali, jak inteligentní lidé jako on mohou podporovat stávku, když je přece jasné, jak je Řecko zadlužené a směřuje ke státnímu bankrotu. My, zmasírovaní neustálým opakováním katastrofických zpráv o státním bankrotu, krachu důchodů, rozpadu zdravotnictví, nástupu kobylek a morových ran jsme se, ač lékaři, stali experty na státní obligace a jejich rating.

A tak jsme se mu jali dokazovat, jak jedná neuváženě a s ním i ti všichni krátkozrací Řekové.

Trochu nás dostal velmi stručným prohlášením. Najednou bylo zjevné, že král je nahý. Řekl "ale my přece víme všechny tyto ekonomické věci, jenom chceme jasně říci, že to nejsme my, kdo si ty peníze přivlastnil nebo je ukradl. Nikdo z nás nemá miliardy eur a prostě nevěříme lidem, kteří nám vládnou, že to tentokrát udělají dobře."

A připomněl nám starou bajku z roku 1968 o tchoři, který tvrdil "je tu smrad a já se odsud nehnu, dokud ten smrad nevyženu...."

No a my začali mlčet a trochu v duchu počítat, jak je to u nás. Kupodivu i my jsme došli k závěru, že žádné miliony a miliardy ve slamníku nemáme. Nové silnice, či školy s bazény nebo dětská hřiště či podporu nevrcholového sportu nebo vzdělávání či vědy jsme také nějak nezaznamenali...

Český stát dluží něco více než bilion korun. Krachy bank - rozuměj rozkradení vložených peněz prostřednictvím úvěrů a "očištění" pro zahraniční kupce, několik stovek miliard korun, dvacet nejbohatších miliardářů - několik stovek miliard korun, státní žumpa - totiž pardon Konsolidační agentura - několik stovek miliard korun, lehké topné oleje a daňové úniky všech dalších druhů - několik stovek miliard korun, předražené zakázky - desítky miliard korun, arbitráže všeho druhu - desítky miliard korun, nepotřebné projekty, hašení požárů, ketré jsme sami založili /Blanka, Metro po povodních,/ - miliardy korun. Atd. atd. atd.

Kupodivu otázka v nadpisu má asi dost snadnou odpověď. A tak se nedivme stávkujícím. Nynějším i budoucím. Jenom nahlas říkají to co kolega Řek.

Utahování opasků ano, ale nemohou je utahovat nám, kteří zmizelé peníze nemáme a ani nevidíme, že by někde sloužily těm, co je zaplatili.

Říkají jednoduše, že tchoř ten smrad opravdu nevyžene!!!

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 2.3. 2010