Univerzity po celém světě pořádají "Týden izraelského apartheidu"

2. 3. 2010

KD│ Filmař, antropolog a výzkumník v oboru ekonomie - to jsou tři z hlavních účastníků "Týdne izraelského apartheidu" - a všichni jsou Izraelci. Univerzitní kampusy ve více jak 40 městech po celém světě věnují celý týden přednáškám, filmům, multimediálním událostem, kulturním performancím a demonstracím, informuje Danna Harman pro Haaretz.

Cílem je "připojit se ke sboru vyjadřujícímu mezinárodní nesouhlas s izraelským apartheidem" a zvýšit podporu pro bojkoty, stahování investic a sankce.

Mezi Izraelci, kteří se Týdne účastní, je Shir Hever, ekonomický výzkumník Alternative Information Center v Jeruzalémě, který na amsterdamské univerzitě prosloví sérii přednášek nazvanou "Může být izraelská ekonomická politika považována za formu apartheidu?"

Izraelský aktivista a filmař Shai Carmeli-Pollak promítne na univerzitách v oblasti Bostonu svůj dokumentární film z roku 2006 "Bil'in Habibti", který pojednává o izraelské armádě.

Izraelský profesor antropologie a spoluzakladatel Izraelského výboru proti demolici domů Jeff Halper má zase pronést řeč na téma "Izraelský apartheid: Důvod k sankcím" na University of Glasgow.

Více informací v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 2.3. 2010