Spojené národy obvinily Izrael, že v Gaze zanedbal své úřední povinnosti a choval se tam nezodpovědně

6. 5. 2009

Vyšetřování OSN v úterý obvinilo izraelskou armádu, že se během lednové invaze do Gazy chovala na tomto území nezodpovědně a zanedbala tam plnění svých oficiálních povinností. Analýza argumentuje, že by OSN měla od Izraele vyžadovat reparace za zničení území a za usmrcení nevinných lidí.

První vyšetřování této třítýdenní války, které poprvé neprováděli jen novináři či lidskoprávní aktivisté, konstatovalo, že izraelská vláda nese přímou odpovědnost za sedm samostatných incidentů, při nich byl poškozen majetek OSN a zaměstnanci OSN či další civilisté byli zraněni či usmrceni.

Avšak generální tajemník OSN Ban Ki-moon odmítl požadavek analýzy, aby bylo provedeno úplné a nezávislé vyšetřování celé války a odmítl také zveřejnit zprávu v její úplnosti (má 184 stran). Bylo zveřejněno jen dvaatřicetistránkové Ban Ki-moonovo shrnutí.

Izrael odmítl zjištění zprávy ještě předtím, než bylo shrnutí zveřejněno, jako "tendenční" a "jasně zaujatá".

Vyšetřovací rada, v jejímž čele stál Brit Ian Martin, bývalý šéf Amnesty International a bývalý zvláštní velvyslanec OSN na Východní Timor a do Nepálu, měla omezený úkol: měla zkoumat pouze případy úmrtí, zranění a poškození majetku OSN či zaměstnanců OSN. Avšak její závěry jsou pro Izrael podstatným problémem.

Rada zjistila, že akce izraelské armády byly charakterizovány "různou měrou nezodpovědnosti a zanedbávání svých oficiálních povinností" a že armáda "nedostatečně" chránila úřadovny OSN. Rada požaduje, aby bylo zabíjení civilistů vyšetřeno podle mezinárodního humanitárního práva.

OSN by podle zprávy "měla požadovat, aby se izraelská vláda ze svých činů zodpovídala" a měla by "požadovat reparace či náhradu" za výdaje OSN a finanční odškodné za usmrcení či zranění zaměstnanců OSN a za poškození majetku OSN tam, kde odpovědnost leží na straně Izraele Hamasu, či jiné stranhy. Celkem byly ohodnoceny škody způsobené majetku OSN na 11 milionů dolarů.

Analýza zkoumala devět incidentů, při nichž zemřelo několik Palestinců. Dospěla k závěru, že v sedmi případech izraelské armáda porušila princip, že se na zaměstnance OSN nesmí útočit. V osmém případě nese odpovědnost zřejmě organizace Hamas, devátý případ zůstává nejasný.

K nejvážnějšímu vyšetřovanému incidentu došlo 6. ledna nedaleko chlapecké školu v Džabalii, kde se skrývaly stovky Palestinců, kteří uprchli před boji ze svých domovů. Izraelská armáda odpálila několik salv dělostřeleckých granátů v bezprostřední blízkosti školy a usmrtila asi 30 - 40 Palestinců, zjistilo vyšetřování. I když Izrael tvrdil, že ze školy odpaloval dělostřelecké granáty Hamas, vyšetřování zjistilo, že to nebylo pravda. Ze školy nikdo nestřílel a ve škole nebyly žádné výbušniny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 6.5. 2009