23. 2. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 2. 2009

Nad Evropou poletuje Švejkův duch

Tak hodnotí v obsáhlém víkendovém materiálu rakouská veřejnoprávní televizní a rozhlasová stanice ORF dvouměsíční předsednictví České republiky Evropské unii. Začalo to "časomírou", vybudovanou v roce 1991 na místě, kde stál obrovský Stalinův pomník, který byl vyhozen v roce 1961 do vzduchu. Ta byla slavnostně uvedena do provozu těsně po silvestrovské noci příslušným vicepremiérem pro evropské otázky Alexandrem Vondrou.

Dekorace sestávající se z gigantické vlajky Evropské unie a logem českého předsednictví byla  tak těžká, že nebyla schopna udržet metronom v pohybu. Zastavil se zrovna v okamžiku, kdy prezident evropské komise Jose Manuel Durao Barroso se zdržoval v Praze.

V době, když se pod tíhou symbolů Evropské unie  zhroutila časomíra, nestojí české předsednictvo podle ORF symbolicky  pod žádnou šťastnou hvězdou. Již v polovině ledna se musela předsednická země oficiálně omluvit u svého unijního bulharského partnera. Stalo se tak poté, co se musela černě zahalit kritizovaná část uměleckého díla „Entropa“ vystaveného českým umělcem Davidem Černým v Bruselu. Bulharsko zde bylo představeno jako turecká toaleta, u ostatních 26 zemí přes četnou kritiku  byla symbolika zachována. To přesto, že Česko jako předsednická země dílo představila jako „projekt umělců všech 27 zemí“ s příslušným katalogem a jejich biografiemi.

Jak zdůrazňuje ORF, šlo od samého počátku o podvod a mystifikaci. Rakousko zde bylo představeno jako zelená louka s chladicími věžemi jaderných elektráren, kterou měla vytvořit údajně umělkyně Sabrina Unterbergerová. Tím měla vyjádřit rozpor mezi ekonomií a ekologií, což dotvrzoval  smyšlený jí připisovaný text: „Co chcete – louku nebo elektrárnu“.   Ostatní země podle ORF z toho vyšly daleko hůře. Údajný německý příspěvek se sestával  z jeho mapy protkané dálnicemi, které byly podobné hákovému kříži. Velká Británie zde pro svůj eurokritický postoj  nebyla vůbec zobrazena.

Obrysy Francie byly ukryty pod praporem s písmeny „Stávka“ a Španělsko bylo zcela zabetonováno jako symbol jeho stavebního šílenství. Belgie byla představena jako pralinková bonboniéra a Švédsko je zabaleno do kartonu Ikey.   Smyšlený umělec jménem Leszek Hirszenberg ukázal Polsko s katolickým knězem, který držel vlajku homosexuálního hnutí. Jak zdůrazňuje ORF, toto umělecké dílo podle Alexandra Vondry zůstane přes kritiku vyvěšeno na budově bruselské komise až do konce června, kdy končí české předsednictvo.

Zatím prezident Václav Klaus dále tepe  unii a v komentáři ve „Financial Times Deutschland“ prohlašuje, že finanční krize otevírá vrata pro obnovení zestátňování. Polemizuje proti „údajné změně klimatu“, ke které ve „skutečnosti nedochází“. To se podle něho mění jen díky  aktivistům, kteří usilují svými falešnými argumenty o omezení svobody a dosaženého blahobytu. Rakušané poukazují, že odpor českého prezidenta proti Evropské unii se projevuje i na dalších různých úrovních.

Pražský Hrad je jediným  ze státních   hradů a zámků,   na kterém během  předsednictvím  nevlaje eurovlajka. Jak bylo oficiálně oznámeno, na Hradčanech, sídle prezidenta Klause, nebude vyvěšena žádná modrá vlajka se žlutým hvězdným věncem. Eurokritický Klaus podle ORF se brání  vlajce se zdůvodněním, že pražský Hrad je symbolem  českého státu. Dokonce v době, kdy v lednu přijal celou Evropskou komisi v Praze, nesměla na Hradě vlát  unijní vlajka. Aktivisti Greenpeacu se proto snažili vyvěsit ji na stěžni na hradním nádvoří, ale zasáhla policie a hasiči ji museli sundat.

Radiožurnál ORF Ö 1 široce informoval o vystoupení prezidenta Václava Klause před evropským parlamentem s tím, že zde vyvolal pozdvižení. Jeho projev, ve kterém se vyslovil podle očekávání kriticky k Evropské unii, byl doprovázen jak bučením tak i potleskem. Vedoucí reprezentantka rakouských Zelených Ulrika Lunaceková prohlásila, že Klaus „manipuluje a překrucuje“ evropskou skutečnost. Její evropský frakční kolega Daniel Cohn-Bendit to nevidí však tak dramaticky a navrhl českého prezidenta na „Řád karnevalu“. Zatím co vedoucí rakouské sociální demokracie Maria Bergerová obvinila Klause, že nerozumí době a jen provokuje proti sociálně stabilní Evropě, europoslanec za krajně pravicové Svobodné Andreas Mölzer jej obhajoval. Obvinil přitom rakouského lidoveckého poslance Reinharda Racka, že skandálně napadal českého prezidenta, že je pouhým „učitelem z měšťanky“.

To se vše děje v době, jak podtrhuje ORF, kdy podle aktuálních zpráv byl ve „velkém  stylu“ kraden kerosín určený pro provoz letadla českého prezidenta. Podle těchto informací bylo zcizeno palivo  ve výši jednoho milionu euro. To pak bylo smícháno s dieselovým palivem a prodáno dále automobilistům. Množství odcizeného paliva by stačilo pro deset letů do Kanady a zpět. Přitom část pražského letiště, kde jsou zaparkována obě prezidentská letadla, patří k nejlépe střeženým místům v celém Česku. Přesto auta převážející ukradený kerosín během dvou a půl roku stokrát projela, aniž  byla zastavena na strážnici.

Pozornosti ORF neušlo ani žertování v poslanecké sněmovně českého parlamentu. Informaci uvádí slovy ministra vnitra Ivana Langra „nebuďte překvapeni, že se potkáte s obrněnými transportéry“.   Celou záležitost pak komentuje, že českého šéfa vlády Mirka Topolánka a jeho ministra  zřejmě z dlouhé chvíle  napadl zvláštní „žert“. Langr před televizními kamerami oznámil znovuzřízení předlistopadových obávaných  jednotek ministerstva vnitra. Cituje přitom  jeho slova, že „při cestě ke klíčovým vládním budovám nebuďte překvapeni, když se potkáte s obrněnými transportéry“. Dodává k tomu Topolánkova slova, že „vyhlásil výjimečný stav“. ORF pak popisuje situaci, že se tak stalo kvůli zpoždění řídícího schůze, místopředsedy sněmovny za křesťanské demokraty Jana Kasala. Cituje pak jeho reakci, že Češi rozumí humoru a „poslanecká sněmovna není hřbitov“.

                 
Obsah vydání       23. 2. 2009
23. 2. 2009 Amnesty International požaduje embargo na dodávky zbraní do Izraele
23. 2. 2009 Budou Lidové noviny vyšetřovat "Nečasovu fintu"? Zřejmě ne. Radek  Mokrý
23. 2. 2009 Z výstavy starověkého egyptského hrobnictví Hana  Tomšů
23. 2. 2009 Klausova poťouchlost, Šloufův formát a Kritický klub Jana Rejžka, jemuž chybí fašank! Josef  Brož
23. 2. 2009 Jak OSN definuje "východní Evropu"
23. 2. 2009 Anglicky se "střední Evropa" řekne "Eastern Europe". Schwarzenberg to musí vědět Jan  Čulík
23. 2. 2009 Moskva provokuje? Ivana  Klímová
23. 2. 2009 Potřebuje Rusko šíleného cara? Karel  Dolejší
23. 2. 2009 Nad Evropou poletuje Švejkův duch Richard  Seemann
23. 2. 2009 Těžko přesvědčovat k odchodu s hanbou Milan  Daniel
21. 2. 2009 O české výjimečnosti Karel  Dolejší
21. 2. 2009 Stav krize
22. 2. 2009 Nepovšimnuté technologie John Michael Greer
22. 2. 2009 Místo několika lodí jich připlují miliony
22. 2. 2009 Volnost, rovnost a bratrství potomkům otroků
23. 2. 2009 Antidotum pajánů Přemysl  Janýr
23. 2. 2009 Budoucnost tvoří veřejná služba a internet Irena  Ryšánková
23. 2. 2009 Vede pořád Sarkozy? Štěpán  Steiger
23. 2. 2009 Daňová politika musí vyjadřovat preference občanů Ilona  Švihlíková
23. 2. 2009 ODS: Protikrizové návrhy ČSSD jsou nekompetentní
20. 2. 2009 ČSSD: Jistota namísto nervů
23. 2. 2009 Novořeč ministra Kocába Jiří  Jírovec
20. 2. 2009 Michal Kocáb: Potřebujeme antidiskriminační zákon. Chci zakázat komunisty Pavel  Pečínka
21. 2. 2009 Ministr přiznal, že řešení existuje Štěpán  Kotrba
21. 2. 2009 Přeskupení priorit NATO
20. 2. 2009 Úkolem vzdělání je dosáhnout porozumění
20. 2. 2009 Francouzská vláda: víno způsobuje rakovinu
20. 2. 2009 Obamova administrativa už nespěchá s radarem ani s raketami
20. 2. 2009 Kdo má právo v 21. století reprezentovat Romy? Ivan  Veselý
20. 2. 2009 Čína začíná globálně investovat
31. 1. 2009 Hospodaření OSBL za leden 2009