23. 2. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 2. 2009

Těžko přesvědčovat k odchodu s hanbou

Výhodnost odchodu Vietnamců z Česka by měla být pro obě strany vzájemná

Dosavadní průběh projektu dobrovolných návratů MV ukazuje, že o odchod ze země jeví významnější zájem jen mongolští státní příslušníci, naproti tomu Vietnamci, třetí největší skupina cizinců v ČR, jen v zanedbatelné míře.

Důvody k tomu jsou v zásadě dva. Tím prvním je fakt, že vietnamská menšina zapustila v Československu, potažmo v Česku, za desetiletí své existence u nás hluboké kořeny. Mnozí Vietnamci žijí v prostoru od Aše po Uherské Hradiště ve druhé, někteří již ve třetí generaci. Jejich příklad láká jejich příbuzné a krajany k tomu, aby šli stejnou cestou. Nově příchozí Vietnamci se mohou opřít o zázemí své komunity a její solidární chování. To je paradoxně posilováno tlakem českých úřadů, které jím částečně snaží zakrýt legislativní chyby z minulosti a částečně vyhovět xenofobní atmosféře vyvolávané národoveckými příslušníky krajní pravice. Výsledkem tlaku je semknutí menšiny, existenční podpora lidí postižených ztrátou práce, snaha za každou cenu krizi přežít v ulitě. Stav je pochopitelně limitován disponibilními prostředky, ale Vietnamci jsou skromní a schopní vydržet takto "schovaní" dlouho.

Druhým důvodem je skutečnost, že právě Vietnamci trpí negativními parametry toho, jak byla imigrace do ČR nastavena, nejvíce. Jejich dluhy za zprostředkování jsou obrovské a vládní cukr v podobě letenky a pěti set eur jim tu hořkou kávu příliš neosladí.

Vláda je ústy svého ministra vnitra rozhodnuta problém řešit jen takovými opatřeními, která ona, jednostranně, pokládá za prospěšná. Na názory Vietnamců a neziskovek nebere ke své škodě zřetel. Langer nabízí "dobrovolný" odchod; pro ty, kteří jej nevyužijí, má připravený policejní karabáč.

Cílovou skupinou projektu jsou samozřejmě jiní Vietnamci, než ti, kteří u nás žijí již léta. Vnitro by rádo ze země dostalo zejména bývalé dělníky montoven. Ti postupně podle platného pobytového zákona ztrácejí s prací právo legálního pobytu. Podstatně větší skupinou jsou však vietnamští držitelé víz za účelem podnikání, na které cizinecký zákon dosáhne obtížně.

"Podnikající" cizinci nemusejí výkon své živnosti prokazovat jinak, než daňovým přiznáním. Je jen logické, že za daných okolností budou téměř bez výjimky ve ztrátě. Český stát nemá legislativní nástroj, který by mohl užít k tomu, aby jejich pobyt ukončil.

Vietnamští "podnikatelé" posledních let jsou většinou syny a dcerami venkovských rolnických rodin, lidmi bez kvalifikace. Do Česka přijeli "podnikat" proto, že si chtěli zvednout životní úroveň a viděli příklad svých úspěšných krajanů, kteří se z pro ně bohaté země ve střední Evropě přijeli podívat domů.

Po raziích na tržnicích (kam by se pašované zboží těžko dostalo, kdyby to neumožnila na jiném místě státní správy rozsáhlá korupce) následovala na podzim obrovská razie v tržnici SAPA a 14 dní poté na stejném místě zničující požár. To vše spolupůsobí při pocitu ohrožení. Tlak vnitra na jejich odchod, striktní uplatnění zákona a policejní moci, tento pocit jen zvyšuje.

Lidé, kteří si zvykli na relativně bohatý život v Evropě, se logicky nechtějí svého cíle vzdát. Doma je čeká jen bída. A je povinností racionálně uvažujících lidí v naší zemi, lidí, v jejichž prostředí má menšina již neodmyslitelné místo, vyrovnat se s touto situací i tak, že budou nazírat situaci Vietnamců jejich optikou a hledat možná řešení. Je potěšitelné, že tuto myšlenku prezentoval v nedělních OTM i stínový ministr vnitra František Bublan.

Silové řešení je nekulturní a odporuje humanitárním zásadám. Pro hrdé Vietnamce je ponižující a nedůstojné. Skutečné řešení musí být systémové a musí těmto lidem nabídnout alternativu, díky které se vrátí domů ne s hanbou, ale se ctí. Přijdou li mladí Vietnamci domů jako spráskaní psi, dostane se jim nálepky, že selhali oni. Sotva by ale byla ctí možnost přežívat v Česku na základě účasti na veřejných pracích. Česko-vietnamské vzájemnosti a duchu historické spolupráce by však prospěla realizace Bublanem prezentované myšlenky, aby se tito lidé mohli vyučit.

Stínový ministr vnitra má pravdu v tom, že situace se může během historicky krátké doby otočit. Současná krize platnost dlouhodobých demografických prognóz nezakryje. Českému hospodářství, zejména průmyslu, budou scházet kvalifikovaní pracovníci chybět.

Za daných okolností by proto nemělo být problémem poskytnout mladým Vietnamcům odborné vzdělání. Ne v Česku, ale na území Vietnamu, třeba i s určitou podporou české, hlavně však tamní vlády. Mladí Vietnamci by získali jako bonus za (dočasný?) odchod z Česka kvalifikaci a možnost nárokovat v budoucnu místo v rámci projektu Zelených karet. A pokud by zpátky už nechtěli a kvalifikaci uplatnili doma? Proč ne. V každém případě by to pro ně dnes nebyl ponižující odchod lidí, kteří neuspěli, ale lidí, se kterými se počítá.

Takový přístup by prospěl oběma zemím -- jak Česku, tak Vietnamu. Ivan Langer říká, že musí hledět především na zájmy České republiky. Ale toto je zájem České republiky.

                 
Obsah vydání       23. 2. 2009
23. 2. 2009 Amnesty International požaduje embargo na dodávky zbraní do Izraele
23. 2. 2009 Budou Lidové noviny vyšetřovat "Nečasovu fintu"? Zřejmě ne. Radek  Mokrý
23. 2. 2009 Z výstavy starověkého egyptského hrobnictví Hana  Tomšů
23. 2. 2009 Klausova poťouchlost, Šloufův formát a Kritický klub Jana Rejžka, jemuž chybí fašank! Josef  Brož
23. 2. 2009 Jak OSN definuje "východní Evropu"
23. 2. 2009 Anglicky se "střední Evropa" řekne "Eastern Europe". Schwarzenberg to musí vědět Jan  Čulík
23. 2. 2009 Moskva provokuje? Ivana  Klímová
23. 2. 2009 Potřebuje Rusko šíleného cara? Karel  Dolejší
23. 2. 2009 Nad Evropou poletuje Švejkův duch Richard  Seemann
23. 2. 2009 Těžko přesvědčovat k odchodu s hanbou Milan  Daniel
21. 2. 2009 O české výjimečnosti Karel  Dolejší
21. 2. 2009 Stav krize
22. 2. 2009 Nepovšimnuté technologie John Michael Greer
22. 2. 2009 Místo několika lodí jich připlují miliony
22. 2. 2009 Volnost, rovnost a bratrství potomkům otroků
23. 2. 2009 Antidotum pajánů Přemysl  Janýr
23. 2. 2009 Budoucnost tvoří veřejná služba a internet Irena  Ryšánková
23. 2. 2009 Vede pořád Sarkozy? Štěpán  Steiger
23. 2. 2009 Daňová politika musí vyjadřovat preference občanů Ilona  Švihlíková
23. 2. 2009 ODS: Protikrizové návrhy ČSSD jsou nekompetentní
20. 2. 2009 ČSSD: Jistota namísto nervů
23. 2. 2009 Novořeč ministra Kocába Jiří  Jírovec
20. 2. 2009 Michal Kocáb: Potřebujeme antidiskriminační zákon. Chci zakázat komunisty Pavel  Pečínka
21. 2. 2009 Ministr přiznal, že řešení existuje Štěpán  Kotrba
21. 2. 2009 Přeskupení priorit NATO
20. 2. 2009 Úkolem vzdělání je dosáhnout porozumění
20. 2. 2009 Francouzská vláda: víno způsobuje rakovinu
20. 2. 2009 Obamova administrativa už nespěchá s radarem ani s raketami
20. 2. 2009 Kdo má právo v 21. století reprezentovat Romy? Ivan  Veselý
20. 2. 2009 Čína začíná globálně investovat
31. 1. 2009 Hospodaření OSBL za leden 2009