11. 2. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 2. 2005

Grossova "modrá šance"

Dnes se má projednávat koncepce zdravotnictví v předsednictvu sociální demokracie a zítra na ÚVV ČSSD. Takže se schyluje k měření sil - Jahn nebo Emmerová, ODS nebo ČSSD...

Stanislav Gross není "chaot" ani "neřízená střela", jak poslanci půvabně označují zmatené politiky, kteří nedohlédnou ani bezprostředních důsledků svých akcí. Naopak, za jeho konáním včetně verbálního projevu je třeba hledat dlouhodobý promyšlený strategický záměr. Jestliže tedy Gross najal Jahna - novodobého mládežníka s modrou košilí, určitě to neudělal omylem. Zřejmě tím chtěl anulovat návrhy jiných ministrů, které by mohly být v souladu s programem ČSSD.

Jak dál...

Na lednovém "rozšířeném ÚVV k programovým otázkám" jsem se zúčastnil jednání sekce, jejíž náplní byla korekce návrhu dlouhodobého programu strany v otázkách zdravotnictví, sociálních věcí a bytové politiky. Všech 7 pozměňovacích návrhů, které jsem předkládal, bylo přijato. Právě tak bylo přijato asi stejné množství dalších, které byly v intencích tradiční levicové či levostředové politiky ČSSD. Při zdůvodnění návrhů byl občas slyšet i potlesk. Naproti tomu "moderní" pravicové návrhy, předložené ředitelem FN Motol Ludvíkem, byly odmítnuty. Krom předkladatele pro ně hlasoval jen bývalý Zemanův 1. místopředseda, středočech Karel Machovec (dle Zemana "koule na noze sociální demokracie"). Naprosto jednoznačná vůle po setrvání u tradičních hodnost solidární společnosti panovala i při krátkém projednávání "akčního plánu" vlády, který byl předložen až na jednání. Mnohé vládní sliby (plody nových poradců) byly hodnoceny jako přinejmenším sporné.

Jednání v sekcích předcházel úvodní Grossův referát. Zajímavé nebylo ani tak to, že se dovolával "modernizace strany" (odbourání větší části zbytků solidarity), zajímavý byl naprostý nezájem fyzicky přítomných. Mluvit do hučícího sálu je nepříjemně znervózňující, proto Gross zkusil řečnickou figuru suveréna: "Já počkám, až si to dopovíte...". Nastalá pauza byla velmi krátká, neboť hučení se nezmírnilo.

Noví lidé

Nemohl jsem si nevzpomenout na postřeh Alexandra Mitrofanova, popisující rozdíl mezi Zemanovým a Špidlovým přednášením předsednické zprávy. Při vystoupení Zemana byla ze sálu cítit napjatá pozornost, Špidlu sál naprosto ignoroval. Hlasitost šumu byla tak veliká, že členové ÚVV v zadní polovině sálu předsedu neslyšeli. A bylo jim to jedno.

Ptal jsem některých účastníků této akce, co říkají mé hypotéze, že se Gross svými stanovisky stále více přibližuje ODS - asi proto, aby jeho ČSSD byla přijatelným partnerem velké koalice s ODS a KDU-ČSL.

Ve svém vystoupení jsem konstatoval, že "akční program" je napsán jako seznam nadpisů, pod něž je možno doplnit cokoli. Tak jako není dobré podepisovat bianko šek, nelze ani hlasovat pro tak nejasný program vlády. Řekl jsem, že většinu bodů v akčním programu by bez zaváhání podepsal i Topolánek. Každý snad pochopil, že je nám doporučeno hlasovat o nadpisech, pod něž lze dodat modré věty a pak argumentovat, že si to nejvyšší orgán mezi sjezdy přál. Žádal jsem, aby Gross mírnil pravotočivou iniciativu svého místopředsedy Jahna (nestraníka, Grossem nominovaného) a postaral se, aby nevystupoval v rozporu s programem ČSSD.

Aby bylo jasno...

Gross odpověděl, že nechápe moje argumenty, protože je naopak přesvědčen, že je dobře, když akční program vlády je přijatelný pro ODS. Pravil, že nemá žádné možnosti zabránit členům vlády v jejich vystupování. Pravil dále, že by nebylo čestné, kdybych napadal Martina Jahna v jeho nepřítomnosti, že by snad bylo možné abychom se sešli a vyměnili si argumenty. Dokázal tak, že je mistrem manipulace (ono je to také lehké, když delegát už nemůže znovu mluvit), že dovede všechno obrátit jako špatný krejčí. Bylo by jistě dobré, kdyby sociálně demokratické návrhy byly podpořeny ODS, ale je špatné, když ČSSD bude předkládat návrhy v rozporu s vlastním programem jen proto, aby se vstřícností zavděčila ODS.

Je jasné, že žádný zákon nezmocňuje předsedu vlády k zákazu prezentace vlastních názorů jiného člena vlády, ale nominoval-li do vlády sám pana místopředsedu za politickou stranu, jíž je předsedou, měl dbát, aby pan místopředseda byl vybrán také podle kritéria, zda dokáže být loajální k programu strany, za kterou byl nominován. Jahnova loajalita je nulová.

Projevují-li někteří členové vlády, nominovaní za tutéž stranu, mediálně zřetelná, ale neslučitelná stanoviska, pak za to nese jednoznačně odpovědnost předseda vlády, který je do vlády prosadil. Jestliže jsou stanoviska v naprosto zásadních otázkách nesmiřitelná, pak musí z vlády odejít ("vysmahnout", jak řekl Jahn v Lidových novinách) ten její člen, který se vyslovuje v rozporu s programem strany, za kterou je nominován. Jedinou alternativou je odstoupení samotného premiéra, který nominaci kooperujícího týmu nezvládl. Osobně nejsem zvědav na nějaké vyjasňování názorů ze strany místopředsedy Jahna, protože jsou jasné, měsíce opakované a modré jako šance ODS.

Vyústění

Jen v důsledku manipulace při řízením zasedání ÚVV se napodruhé podařilo schválit "akční plán". Pak už klesl počet účastníků s hlasovacím právem pod padesátiprocentní hranici usnášeníschopnosti, takže další návrhy usnesení nemohly být schváleny. Snad i to je součástí "nového stylu", který slíbilo současné vedení ČSSD jako inovaci oprati Zemanovu stylu.

Předseda Grossových Středočechů Richard Dolejš se pro média nechal slyšet, že by ministryně Emmerová měla být odvolána (také Palas a Škromach). Ten scénář dobře znám. Před 5 lety před médii tento starý Grossův zbrojnoš doporučoval moje odvolání. Tehdy Gross tvrdil, že s tím nemá nic společného. Takže nikoli modrý Jahn, ale růžová Emmerová má být zřejmě Grossem "vysmahnuta"(?). Dolejš věří, že po volbách bude přijat na archu Grossovu, aby přežil potopu, kterou na ČSSD zřejmě sešlou voliči. Kdo nedostane vstupenku, skončí pod hladinou.

Mitrofanov hloubá v Právu nad budoucí velkou koalicí. Gross i Sobotka prý opakovaně na krajských konferencích zdůrazňovali, že ČSSD po volbách nesmí být v opozici. S kým v koalici? Samozřejmě s ODS. S jakým programem? Zjevně s Modrou šancí, Jahn už kypří půdu. Jenže už polistopadový předseda Horák, který chtěl být předsedou sociální demokracie jako strany drobných živnostníků napravo od středu, také prohlásil po volbách: "Budeme vládní stranou!". Možná mu to řekli v CIA. Zapomněl se ovšem zeptat Klause.

Ve všech stranách je to stejné

K vítězství ve straně je třeba zvedacích rukou, aby to vypadalo jako demokracie. Zvedači rukou musí být motivováni a podporovat se vzájemně, protože ti, kteří nežijí z politiky mohou mít jiný názor. Osvědčenou motivací jsou peníze.

Strana v opozici "zaměstná" jen pár poslanců, senátorů nebo zastupitelů a zhruba stejný počet asistentů a sekretářek, pár lidí do stranického aparátu a to je všechno. Rozdělují se jen stranické peníze, pokud po prohraných volbách nezbyly spíš dluhy.

Strany vítězné koalice rozdělují více křesel, mají více asistentů, ale hlavně obsazují exekutivu - úřednická a poradcovská místa, místa ve správních radách, rozdělují granty a zakázky, někdo i přijímá úplatky za rozdělené zakázky... Každý se nenechá zkorumpovat penězi (většinou jen zcela legálními, ale dosti vysokými příjmy), někdo i mocí. Veřejnost o politiku se zajímající, ale zkušenosti nemající se diví, že strana nemá pud sebezáchovy. Nemá. Strana, to jsou lidé nejen se společnými, ale i s vlastními zájmy. Pár nenažranců začne mlaskat a vedení zapomene,kdo a proč je zvolil. A blíží se den soudných voleb. Někteří s předzvěstí blížícího se konce berou, co se dá, jiní přemýšlí o Sarajevu... Opozice je vyhladovělá, občané zase věří, že každá změna je k lepšímu. Celý koloběh se opakuje.

Vzít s sebou část štábu a pokladnu a přejít k "nepřátelské" armádě je jistě možné, ale nejspíš se to nepovede, i když se to zrovna zdá být moderní.

                 
Obsah vydání       11. 2. 2005
12. 2. 2005 Bída Bohumil  Kartous
11. 2. 2005 Gross a jeho skandál Jan  Čulík
13. 2. 2005 Psí řetěz Bohumil  Kartous
13. 2. 2005 Vznikla nová, téměř nezvládnutelná varianta AIDS?
13. 2. 2005 Šíité vyhráli volby v Iráku
12. 2. 2005 Rakousko dohání Českou republiku -- ve skandálech Karel  Dolejší
12. 2. 2005 ČSSD dnes projednává Sobotkovu reformu Štěpán  Kotrba
12. 2. 2005 Nesnesitelná přitažlivost politického aktivismu Jan  Čulík
12. 2. 2005 Ačkoliv se na tiskovce rozhodli sociální demokraté mlžit, Emmerová zvítězila Štěpán  Kotrba
11. 2. 2005 Grossova "modrá šance" Ivan  David
12. 2. 2005 ČSSD hrozí nové kolo boje o Lidový dům Štěpán  Kotrba
12. 2. 2005 Starec a Kraus o reformě zdravotnictví lhali Štěpán  Kotrba
12. 2. 2005 Jahn nebo Emmerová? Ivan  David
12. 2. 2005 Proč novinář píše petici (a co z toho má) Filip  Rožánek
11. 2. 2005 Lobbista Berka, "novinář" Rožánek a petice za odvolání Grosse Štěpán  Kotrba
12. 2. 2005 Američtí Demokraté zvolili svým novým šéfem Howarda Deana
12. 2. 2005 Zemřel dramatik Arthur Miller
11. 2. 2005 Pospíchal odstartoval digitalizaci komerčních televizí v multiplexech B a C systému DVB-T Štěpán  Kotrba
11. 2. 2005 Vězni z Guantánama obviňují vyšetřovatelky
11. 2. 2005 Michael  Marčák
11. 2. 2005 Bylo zničení Drážďan teroristickým činem proti civilistům?
11. 2. 2005 Stvrzeno polibkem? Jan  Čulík
11. 2. 2005 Severní Korea "má jaderné zbraně"
11. 2. 2005 Chcete studovat v Británii pro získání titulu PhD v oblasti středoevropských studií?
11. 2. 2005 Michael  Marčák
11. 2. 2005 Další kontroverze v časopise Spectator
11. 2. 2005 Evropská ústava se může občanským demokratům vymstít Jiří  Štefek
11. 2. 2005 Americký obchodní deficit dosáhl 672 miliard dolarů
11. 2. 2005 Blaženost ve státě bahnitém Václav  Dušek
11. 2. 2005 Ateismus je dogma Pavel  Urban
11. 2. 2005 Chudí Britové vzali u Londýna útokem nový supermarket Ikea
10. 2. 2005 Michael  Marčák
10. 2. 2005 Princ Charles se ožení s Camillou
10. 2. 2005 Gubernie Jiří  Jírovec
10. 2. 2005 Co se skrývá za fasádou nové Evropy
10. 2. 2005 Ministerstvo zdravotnictví: "Problém vší řeší trh"
10. 2. 2005 Mají být LTO, taxíky, ale i kamiony na tapetě? Miloš  Dokulil
9. 2. 2005 Arabské země plánují reformy, iráčtí šíité islámský stát Karel  Dolejší
10. 2. 2005 Británie: Konzervativci poukazují na velký počet návštěvníků ze středovýchodní Evropy
8. 2. 2005 Holky jsou prostě blbější Štefan  Švec, Martin  Jaroš
13. 2. 2005 Hospodaření OSBL za leden 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Léková politika, zdravotnictví RSS 2.0      Historie >
11. 2. 2005 Grossova "modrá šance" Ivan  David
13. 1. 2005 "Zdražené" léky a "spoluúčast" Ivan  David
14. 10. 2003 Riziko nákazy virem HIV Tomáš  Linhart
14. 10. 2003 Kondomy: Co dělá katolická církev špatně?   
14. 10. 2003 Rath je génius Ivan  David
13. 10. 2003 Manipulativní zpravodajství už i v Britských listech? Pavel  Mareš
13. 10. 2003 Keňan s AIDS: Nesmím používat prezervativy, katolická církev to zakazuje   
10. 10. 2003 Vatikán: "Nepoužívejte prezervativy, nechrání před AIDS"   
7. 10. 2003 První mužská, "stoprocentně spolehlivá" antikoncepce   
15. 7. 2003 OČKOVACÍ KALENDÁŘ pravidelného očkování v České republice   
19. 5. 2003 V úterý se bude na ministerstvu zdravotnictví opět rozhodovat o životě a smrti Štěpán  Kotrba
8. 2. 2003 Evropská unie nechce monopoly: Pfizera vyšetřuje Evropská komise, jeho akcie klesají Radek  Mokrý
6. 2. 2003 Každý máme svůj "byznys" Jiří  Matějka
6. 2. 2003 Ministryně zdravotnictví šíří nepřesnosti Pavol  Mazan
4. 2. 2003 Pfizer v Týdnu: Láska na první pohled Radek  Mokrý

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
12. 2. 2005 ČSSD dnes projednává Sobotkovu reformu Štěpán  Kotrba
12. 2. 2005 Ačkoliv se na tiskovce rozhodli sociální demokraté mlžit, Emmerová zvítězila Štěpán  Kotrba
12. 2. 2005 Bída Bohumil  Kartous
12. 2. 2005 ČSSD hrozí nové kolo boje o Lidový dům Štěpán  Kotrba
12. 2. 2005 Jahn nebo Emmerová? Ivan  David
11. 2. 2005 Gross a jeho skandál Jan  Čulík
11. 2. 2005 Grossova "modrá šance" Ivan  David
11. 2. 2005 Lobbista Berka, "novinář" Rožánek a petice za odvolání Grosse Štěpán  Kotrba
10. 2. 2005 Gubernie Jiří  Jírovec
7. 2. 2005 Komunikace banální pravdy o premiérovi a o židovi Ladislav  Žák
7. 2. 2005 Směnečné variace Zdeněk  Jemelík
7. 2. 2005 Duch Pepy z Hongkongu aneb optimismus páchne blbostí Ivan  David
5. 2. 2005 Pohádka o dobrém strýci Vikovi a kouzelníku Rodovi Fabiano  Golgo
5. 2. 2005 Nevěřím novinářům ani politikům Jan  Čulík
4. 2. 2005 Proč (ne)kopat do policie Jan  Bohata