Izraelské zpravodajské služby považují údaje o počtu mrtvých uváděné ministerstvem zdravotnictví řízeným Hamásem za obecně přesné

13. 3. 2024

čas čtení 5 minut
 
Vysocí izraelští představitelé interně spoléhají na údaje ministerstva zdravotnictví v Gaze o počtu mrtvých, a to několik měsíců poté, co Izrael i USA prohlásily, že těmto údajům nelze věřit


Izraelské zpravodajské služby prostudovaly údaje o civilních obětech, které zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví v Gaze řízené Hamásem, a dospěly k závěru, že údaje jsou obecně přesné, a to navzdory dřívějším veřejným tvrzením amerických a izraelských představitelů, že statistiky ministerstva jsou zmanipulované.

Podle článku Yuvala Avrahama, který v loňském roce přinesl informace o tom, že izraelská armáda využívá umělou inteligenci k cílení, zveřejněného v deníku Mekomit, byla tato čísla přijata k zařazení do informací pro vysoké izraelské představitele poté, co zpravodajské služby provedly operace a analýzy s cílem monitorovat metody sběru informací ministerstva zdravotnictví a jeho interní komunikaci a zjistily, že statistiky jsou věrohodné. Jeden z izraelských zpravodajských úředníků potvrdil serveru VICE News, že izraelská vláda používá čísla ministerstva pro Gazu, zatímco dva úředníci z evropských zpravodajských služeb uvedli, že jsou široce používána při oficiálních brífincích na mezinárodní úrovni.

 

"Na tato čísla se velmi spoléhá při oficiálních brífincích o civilních obětech, protože s výjimkou úderů na vysoce hodnotné cíle, kdy jsou vysocí úředníci informováni o vedlejších škodách, nejsou shromažďovány žádné údaje o civilních obětech ani odhady," uvedl izraelský úředník, který nemůže být v médiích jmenován. "Mnoho cílů bylo zasaženo bez předchozí analýzy nebo odhadů a nikdy nedošlo k žádnému následnému sběru."

"Nevíte přesně, kolik jsme jich zabili a koho jsme zabili," řekl Mekomitu vojenský zaměřovač z IDF.

Izraelský představitel sdělil serveru VICE News, že při současné vojenské operaci, která zničila většinu infrastruktury Gazy a vyhnala z ní asi dvě třetiny obyvatel, byla uvolněna pravidla nasazení dělostřelectva a leteckých prostředků IDF, což vedlo k tisícovkám úderů více, než bylo obvyklé při minulých operacích v Gaze.

"Tajné služby analyzovaly metody sběru dat ministerstva zdravotnictví a zjistily, že čísla jsou obecně věrohodná, takže se místo shromažďování vlastních informací rozhodly použít čísla [Hamásu]."

"V této situaci není možné shromáždit přesné údaje, ale jejich systém je obecně transparentní a důvěryhodný," řekl izraelský úředník. "Ale pouze v případě úmrtí civilistů, úmrtí Hamásu se prostě nehlásí."

V prvních týdnech invaze, kdy počty civilních obětí začaly stoupat na úroveň, jaká nebyla v předchozích arabsko-izraelských konfliktech zaznamenána, se počty mrtvých a zraněných zveřejňované ministerstvem zdravotnictví staly středem kritiky kvůli spojování s Hamásem. Proizraelské politické zájmové skupiny a dokonce i americký prezident Joe Biden zpochybnili nestrannost údajů o počtu mrtvých.

Ten 27. října novinářům řekl, že "nemá důvěru v čísla, která Palestinci používají".

Vrcholná zdravotnická agentura OSN ve svém prohlášení pro agenturu Reuters použití údajů obhajovala.

"Jejich údaje nadále zahrnujeme do našich zpráv a jejich zdroj je jasný," uvedl v říjnu v prohlášení Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA).

V reakci na Bidenovo tvrzení zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví v Gaze seznam 7 000 jmen mrtvých, který výzkumníci v oblasti lidských práv a novináři označili za věrohodný.

Dva zpravodajští pracovníci ze zemí NATO sdělili serveru VICE News, že soukromě jsou počty civilních obětí v Gaze zveřejněné ministerstvem dostatečně přesné na to, aby byly široce používány při zpravodajských informacích v rámci celého NATO.

"O těchto číslech informujeme... [Evropa] hraje ve zdravotnickém systému v Gaze významnou finanční roli, takže máme o těchto operacích přehled," uvedl jeden z úředníků v pozadí. "Čísla nemohou být dokonale přesná a jsou tu dvě výhrady. Za prvé, oni [nemají] žádný přehled o obětech Hamásu nebo jiných militantů. Druhá je, že skutečné oběti jsou samozřejmě vyšší než jakákoli čísla ministerstva zdravotnictví, protože jsou tam neodklizená těla, polovina pásma je srovnána se zemí v důsledku náletů a pod těmi sutinami jsou další mrtví."

Druhý úředník, který analyzuje Blízký východ pro vojenskou zpravodajskou službu NATO, uvedl, že využívání otevřených údajů ministerstva zdravotnictví je "běžné".

"Byl bych šokován, kdyby Američané nepoužívali stejné údaje ve všech svých brífincích, každý chápe, že tato čísla jsou naším jediným způsobem, jak posoudit rozsah, i když víme, že nebudou přesná," řekl úředník.

Vysoce postavený americký představitel, který hovořil v pozadí, odmítl hovořit o konkrétním obsahu brífinků na nejvyšší úrovni pro americké představitele o situaci v Gaze, ale uvedl, že zpravodajská analýza konfliktu využívá "všechny dostupné údaje jako součást procesu".


Podrobnosti v angličtině ZDE

2
Vytisknout
1274

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2024