Izraelský nouzový válečný plán nabírá na obrátkách

13. 3. 2024

čas čtení 3 minuty
Velitelství Domácí fronty Izraelských obranných sil v posledních týdnech rychle pokročilo s plánem na určení masových protileteckých krytů v severním Izraeli. Armáda zřizuje desítky míst, především v podzemních parkovištích, v reakci na sílící hrozbu totální války s Hizballáhem.

Izraelské obranné síly (IDF) v rámci této operace obstaraly 80 000 potravinových balíčků pro distribuci během války, uvedl Ynet, což podtrhuje rozsah hrozby. Nouzové přístřešky jsou klíčové pro obyvatele žijící ve starších budovách bez opevněných prostor a nabízejí útočiště, které je v případě potřeby může zajistit na několik dní.

Podobný plán bude realizován v centrálním Izraeli v případě války s Hizballáhem nebo širšího regionálního konfliktu, uvádí zpráva. Izraelské obranné síly odhadují, že během totální války budou denně útočit na Izrael salvy tisíců raket a řízených střel.

Izraelské bezpečnostní síly a záchranné služby již dlouhé týdny pracují na posílení připravenosti na rozsáhlý konflikt. Izraelské obranné síly (IDF) rozmístily na severu další jednotky a zintenzivnily výcvikové úsilí, zatímco vláda připravuje nemocnice, aby zvládly složitost válečných operací a masových obětí.

Izraelské obranné síly plánují libanonské tažení

Souběžně s tím armáda rozvíjí plány na pozemní operaci v Libanonu. Šéf IDF Halevi pověřil brigádního generála Moše "Chiko" Tamira vypracováním plánu pro vojenské tažení proti Hizballáhu, informoval Channel 13.

Je pozoruhodné, že Tamir hrál hlavní roli při plánování vpádu IDF do Gazy. Tento zkušený důstojník přináší neocenitelné zkušenosti a vhled: Dříve sloužil jako zástupce náčelníka Severního velitelství a je podrobně obeznámen s výzvami, které představuje Hizballáh.

Mezitím náčelník Severního velitelství Ori Gordin aktivně spolupracuje s místními bezpečnostními důstojníky na severu, aby prodiskutovali válečné přípravy. Během nedávného setkání zdůraznil pokračující úsilí IDF o zvýšení připravenosti na potenciální útok v Libanonu.

V minulém týdnu IDF nacvičovala operace na vytvoření zásobovacích tras do Libanonu letecky i po zemi. Cvičení simulovalo dodávku vojenského vybavení, munice, vody a paliva jednotkám na nepřátelském území. Cvičení bylo vedeno Odborem techniky a logistiky ve spolupráci se Severním velitelstvím, letectvem a pěchotou.

Oči upřené na izraelskou protivzdušnou obranu

Vzhledem k tomu, že napětí nadále roste a nad ním se vznáší přízrak konfliktu, Hizballáh zintenzivňuje své úsilí o podkopání izraelské obrany. Teroristé vedou raketové palby ve snaze identifikovat a neutralizovat baterie Iron Dome umístěné v severním Izraeli, uvedla N12 News.

Tyto útoky, které zahrnují rakety a bezpilotní letouny odpalované z různých míst a výšek, podtrhují snahu Hizballáhu identifikovat slabá místa v izraelské protivzdušné obraně.

Navzdory sílící hrozbě zůstávají představitelé obrany přesvědčeni o účinnosti izraelských vícevrstvých systémů protivzdušné obrany.

Vysoce postavený inženýr IDF řekl N12 News, že Iron Dome byl během současné války modernizován a dosáhl úspěšnosti přes 90 %. Dodal, že systém protiraketové obrany David's Sling pokrývá celý národ a doplňuje schopnosti systému Iron Dome.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1359

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2024