Satelitní snímky ukazují masivní rozšiřování vojenských hřbitovů v Rusku

13. 3. 2024

čas čtení 4 minuty
Počet pohřbů na hřbitovech spojených s elitními jednotkami ruského ministerstva obrany a žoldnéřskou Wagnerovou skupinou se od začátku války na Ukrajině prudce zvýšil.

Ačkoli Rusko neposkytuje údaje o počtu zabitých vojáků, satelitní snímky poskytnuté společností Maxar Technologies potvrzují západní odhady významných ztrát.

Například jen v jedné části hřbitova v Tule se počet hrobů mezi říjnem 2021 a dubnem 2023 zčtyřnásobil. Současně se na sousedním hřbitově Bogorodskoje objevilo zcela nové oddělení, kterým se ztrojnásobil.

Oba hřbitovy se nacházejí nedaleko Rjazaně na západě Ruska, kde sídlí jednotky 106. gardové výsadkové divize. Její jednotky se zúčastnily prvních bitev války a poté se společně s wagnerovskými žoldáky zúčastnily operací k dobytí Bachmutu. Podle odhadů západních zpravodajských služeb mohlo v bojích o toto město v Doněcké oblasti zemřít až 20 000 ruských vojáků.

Snímky také ukazují významné rozšíření Blízkého hřbitova u Feodosie na anektovaném Krymu a Michajlovského hřbitova u Stavropolu. Oba jsou napojeny na 7. gardovou výsadkovou divizi, která bojuje proti Ukrajině od začátku ruské invaze. Její jednotky se zúčastnily ofenzívy na jihu u Chersonu a Mykolajivu, kde utrpěly těžké ztráty.

Velitel divize, generál Andrej Suchoveckij, zemřel již v březnu 2022. A loni stejná jednotka ztratila 49 výsadkářů za jediný den v bitvě u obce Staromajorske v západní Doněcké oblasti. Mrtví byli považováni za elitu ruských jednotek a sloužili u 247. výsadkového pluku, který je součástí divize.

Dalším rozšířeným pohřebištěm je hřbitov Alabino, spojený s 2. gardovou motostřeleckou divizí. Zúčastnila se ofenzívy na severní Ukrajině a neúspěšného obléhání Černihivu. Během obkličování v únoru 2022 bylo zabito více než 150 bojovníků jednotky, asi tři sta jich bylo zajato.

Satelitní snímky hrobů jsou "zarážející", zejména ukazují "obrovskou cenu, kterou ruská armáda zaplatila za invazi na Ukrajinu", řekl plukovník Philip Ingram, bývalý zpravodajský důstojník britské armády a plánovač NATO.

"Nejsem překvapen dramatickým nárůstem hřbitovů v blízkosti základen, protože Rusko nyní ztrácí více než 900 vojáků denně, s minimálními územními zisky. Svědčí o tom bitva o Avdijivku, kde bylo zabito více než 16 000 jejich vojáků," řekl.

Ingram zároveň upozornil na skutečnost, že nárůst počtu pohřbů neodráží skutečné počty ztrát. "Na bojišti zůstalo mnoho těl. Identifikace a repatriace mrtvých není pro Rusko prioritou, protože to umožňuje skrýt skutečný rozsah ztrát před společností a ušetřit na vyplácení odškodnění rodinám," dodal.

Výrazně se také rozšířily hřbitovy v Baku a Berezovském spojené s Vagnerovou SVS. Podle některých odhadů bylo od začátku války do poloviny léta 2023 zabito 22 tisíc žoldáků skupiny, tedy každý třetí.

Podle Ingramovy prognózy dosáhne počet obětí na obou stranách letos jednoho milionu. "Věřím, že hřbitovy se buď opět zvětší, nebo budou muset vznikat nové," řekl.

K 21. únoru 2024 se novinářům z Mediazony a ruské služby BBC podařilo na základě otevřených zdrojů potvrdit smrt více než 45,1 tisíce ruských vojáků. Vezmeme-li v úvahu údaje Rosstatu a Registru dědických případů, počet zabitých se může pohybovat od 66 tisíc do 88 tisíc vojáků.

Tento odhad se shoduje s údaji britského ministerstva obrany, asi 70 tisíc mrtvých ruských vojáků. USA vyčíslily číslo na 60 000, zatímco ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý měsíc uvedl, že by to mohlo být 180 000. Ruské ministerstvo obrany dlouho neposkytlo informace o počtu mrtvých.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1298

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2024