Reálné mzdy se podle Bankovní asociace vrátí k hodnotě z roku 2021 až v roce 2027

13. 3. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta
Nějak to zapadlo v pěně dní. A přitom je to tak důležité. Víte, kdy reálné mzdy doženou stav z roku 2021? Podle Bankovní asociace se to má stát v roce 2027. Nepřepsal jsem se: v roce dva tisíce dvacet sedm.

Občas lze číst o tom, že premiér Fiala a jeho vláda se utěšují tím, jak jejich politika přinese plody těsně před volbami a voliči se vrátí k podpoře demokratů. Jenže sněmovní volby jsou už v roce 2025. Krajské a senátní volby dokonce už letos.

Je možné, že voliči se z pozvolného návratu k reálným mzdám roku 2021 budou radovat. Každý rok krůček! Tři blažené roky návratu do normálu. Nebo taky ne. Možná si své životy představovali jinak. Co když očekávali dokonce i v roce 2021, že mzdy u nás budou naopak konvergovat se západní Evropou?

Může se stát, že tomu bude jako s mrazem. Když máte přeběhnout v mínus deseti stupních z budovy do budovy, můžete to zvládnout bez potíží i v tričku. Když máte v deseti stupních nad nulou žít trvale na ulici, budete potřebovat hodně teplé oblečení. Čím déle na tom budou lidé špatně – tedy pod hodnotou roku 2021 – tím větší může být riziko, že jim to začne vadit, většímu a většímu množství lidí.

Vlastně nevím, jaké konkrétní zlepšení pan premiér očekává od necelých dvou let, které nás dělí od sněmovních voleb. Z dvouprocentní inflace se nikdo nenají. Ano, vrátili jsme se snad na dlouhou dobu k nízké inflaci, ale reálné mzdy roku 2021 jsou daleko před námi.

1
Vytisknout
2026

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2024