Britský právník bude dohlížet na vyšetřování válečných zločinů na palestinských územích, které vede Mezinárodní trestní soud

11. 3. 2024

čas čtení 3 minuty

Dohledem nad vyšetřováním údajných válečných zločinů na palestinských územích, které vede Mezinárodní trestní soud, byl pověřen vysoce postavený britský právník.

Andrew Cayley, advokát a bývalý vojenský prokurátor, nedávno nastoupil k Mezinárodnímu trestnímu soudu poté, co si ho hlavní prokurátor soudu Karim Khan vybral, aby vedl toto významné vyšetřování.

Očekává se, že Cayley převezme odpovědnost za každodenní vedení složitého případu a bude na vyšetřování spolupracovat s americkou právničkou Brendou Hollisovou. Bude přímo podřízen Khanovi, rovněž britskému advokátovi.

 

Nové jmenování přichází v době, kdy se Khan zasadil o urychlení vyšetřování Mezinárodního trestního soudu (ICC)  v Palestině, které bylo zahájeno v roce 2021, a poskytl mu další zdroje v důsledku útoků Hamásu ze 7. října a izraelské odvetné války v Gaze.

Khan dal všem stranám zapojeným do války "na vědomí" a uvedl, že jeho úřad "aktivně vyšetřuje" současnou situaci v Gaze. Minulý měsíc prohlásil, že vyšetřování "pokračuje s nejvyšší naléhavostí".

Cayley přichází na ICC v době, kdy tento politicky citlivý případ představuje podle zdrojů obeznámených s vyšetřováním velkou zkoušku pro úřad žalobce.

Vyšetřování představuje pro Khana významné právní a operační výzvy. Izrael neuznává jurisdikci ICC a jeho političtí představitelé se k tomuto soudnímu orgánu staví otevřeně nepřátelsky. Khan se pokusil zorganizovat návštěvu Gazy, ale Izrael mu vstup odmítl.

Mluvčí žalobce potvrdil, že Cayley nastoupil k soudu jako hlavní právník soudu, který dohlíží na jednotku vyšetřovatelů odpovědnou za palestinský případ.

Cayley je v Haagu dobře znám, neboť v roce 2000 pracoval u Mezinárodního trestního soudu a působil jako žalobce a obhájce u několika mezinárodních trestních tribunálů.

Advokát nedávno odstoupil z funkce šéfa inspektorátu, který dohlíží na práci anglické a waleské Korunní prokuratury.

Předtím byl hlavním vojenským prokurátorem Spojeného království. Během svého působení v této funkci hrál Cayley klíčovou roli v procesu, který vedl k tomu, že se bývalý prokurátor Mezinárodního trestního soudu v roce 2020 rozhodl upustit od dlouholetého vyšetřování obvinění, že se britští vojáci dopustili válečných zločinů v Iráku.

Cayley se otevřeně hlásí ke své podpoře britské vládnoucí Konzervativní strany. V roce 2019 daroval toryům 10 000 liber a později trval na tom, že jeho status "člena s průkazem" této strany nemá žádný vliv na jeho nezávislost jako prokurátora.

ICC stíhá jednotlivce a je oddělený od Mezinárodního soudního dvora (ICJ), který sídlí rovněž v Haagu a který projednává případy týkající se izraelské ofenzivy v Gaze a okupace palestinských území.

Vyšetřování ICC se datuje od roku 2015, kdy Chanova předchůdkyně Fatou Bensoudaová zahájila předběžné šetření, které se zabývalo obviněními z válečných zločinů izraelských ozbrojených sil a palestinských ozbrojenců na okupovaných územích.

O šest let později senát soudců ICC uznal, že žalobce má pravomoc vést úplné trestní vyšetřování. Bensoudaová zahájila případ krátce před ukončením svého devítiletého funkčního období v červnu 2021, kdy ji nahradil Khan.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1669

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2024