Cílem EU je převést evropský zbrojní průmysl do režimu "válečné ekonomiky"

6. 3. 2024

čas čtení 3 minuty
Evropská komise navrhla způsoby, jak by Evropská unie mohla posílit svůj zbrojní průmysl, aby mohl v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu přejít do "režimu válečné ekonomiky", píše Andrew Gray.

Evropský komisař pro průmysl Thierry Breton předložil návrhy, které mají povzbudit země EU, aby společně nakupovaly více zbraní od evropských společností, a pomoci těmto firmám zvýšit výrobní kapacitu.

"Musíme změnit paradigma a přejít do režimu válečné ekonomiky. To také znamená, že evropský obranný průmysl musí s naší podporou více riskovat," řekl Breton při představení balíku.

Breton, bývalý generální ředitel francouzské technologické společnosti, také řekl, že možnost dalšího prezidentského období pro Donalda Trumpa – který zpochybnil závazky Washingtonu vůči NATO – znamená, že Evropa musí udělat více, aby se ochránila.

"V současném geopolitickém kontextu musí Evropa převzít větší odpovědnost za svou vlastní bezpečnost, bez ohledu na výsledek voleb našich spojenců každé čtyři roky," řekl Breton.

Ruská válka na Ukrajině přiměla mnoho evropských zemí ke zvýšení výdajů na obranu.

Představitelé EU však tvrdí, že čistě národní úsilí je méně efektivní, a chtějí, aby orgány EU hrály větší roli v obranné průmyslové politice.

Analytici tvrdí, že válka jasně ukázala, že evropský průmysl byl špatně připraven na některé velké výzvy, jako je náhlý nárůst poptávky po velkém množství dělostřelecké munice.

Bretonovy návrhy zahrnují vytvoření evropské verze amerického systému zahraničních vojenských prodejů, v jehož rámci Spojené státy pomáhají ostatním vládám nakupovat od amerických zbrojních společností.

Další návrh by EU umožnil přinutit evropské zbrojařské firmy, aby v době krize upřednostňovaly evropské zakázky.

Aby se návrhy staly realitou, budou muset schválit 27 národních vlád EU – které se často zdráhají vzdát se pravomocí v obranných a vojenských záležitostech – a Evropský parlament.

Návrhy budou také podrobně studovány NATO, které uvedlo, že vítá úsilí EU o pomoc evropské obraně, ale varovalo, že se nesmí duplikovat nebo kolidovat s prací transatlantické aliance.

Otázky týkající se financování

Očekává se, že Bretonův balík bude do konce roku 2027 zahrnovat přibližně 1,5 miliardy eur (1,63 miliardy dolarů) v nových penězích – což je ve světě rozsáhlých obranných zakázek skromná částka.

Úředníci však tvrdí, že balík vytvoří právní rámec, který by v nadcházejících letech umožnil mnohem větší koordinované výdaje, pokud bude EU ochotna dát peníze do kapsy.

Breton vyzval ke zřízení zvláštního fondu EU ve výši 100 miliard eur pro obranné projekty.

Úředníci Komise tvrdí, že chtějí, aby se Kyjev účastnil navrhovaných nových programů na posílení společného zadávání veřejných zakázek a výrobní kapacity, i když Ukrajina není součástí EU.

"Naším cílem je zacházet s Ukrajinou téměř jako s členským státem," řekl jeden z úředníků, který hovořil pod podmínkou anonymity před spuštěním balíku.

Dohoda o návrzích bude nějakou dobu trvat, zejména proto, že v červnu bude zvolen nový Evropský parlament a poté bude jmenována nová Evropská komise.

Neshody uvnitř současné Komise dávají tušit některé mocenské boje, které nás čekají.

Zatímco předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová prohlásila, že pokud bude zastávat druhé funkční období, vytvoří post komisařky pro obranu, Breton tvrdí, že taková funkce není potřeba.

"Pokud jde o komisaře pro obranný průmysl, zdá se mi, že už ho máme," řekl.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1462

Diskuse

Obsah vydání | 7. 3. 2024