30737

Dal by Český rozhlas slovo Rudolfovi Hössovi, aby se s posluchači podělil o své názory na plynování židů v Osvětimi?

7. 3. 2024 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Ve svém předchozím článku jsem vyslovil trochu kontroverzní tezi, že tuzemská veřejnoprávní novinařina prakticky neexistuje, což na obrazovce České televize názorně dokládá cynické a absurdní zpravodajství o izraelské genocidě v Gaze. Dá se snad klesnout ještě hlouběji, když čeští mluvčí izraelské vlády vydávající se za respektované novináře zcela nepokrytě a beztrestně mašinérii Netanjahuova gangu lakují narůžovo, zatímco jeho oběti svévolně dehumanizují? Tato individua jsou pouze stenografickými génocidaires, kteří v české veřejnosti cynicky vytvářejí souhlas s vražedným řáděním Tel Avivu v Gaze a zároveň poskytují holubičí mimikry zločinné české vládě.

 16578

Kaderkov a Berbrov řídí chod Tykačovy a Křetínského gubernie

7. 3. 2024 / Pavel Veleman

čas čtení 3 minuty

Dnes nám do mraveniště prázdnoty her a zapomnění - přiváží toxická oligarchie ČR Liverpool, za týden Milán - děkujeme Dane a Pavle…

Máme vůbec ještě v této zemi občany nebo už jen ksichty, role, šarže, škleby? Nevím.

Všechny ti vizitkoví prezidenti, manažeři, politici sedící v VIP zóně a všechny ty desítky tisíc drobných sloužících na stadioně (pozor, i oni patří většinou mezi ty bohatší v prekarizované české společnosti), typologii vlastníci Klausových privatizačních bytů, tzv. čeští SVJ, jak nás přesně ukázal ve filmu režisér Jiří Havelka v roce 2019….


 22670

Krize na Blízkém východě: USA tvrdí, že dohoda o příměří v Gaze "může být dosažena", avšak rozhovory se dostaly do slepé uličky

7. 3. 2024

čas čtení 9 minut

 
Hamás, Katar a Egypt jednají v Káhiře, nepřítomnost Izraele je údajně způsobena neschopností Hamásu poskytnout seznam rukojmích


Spojené státy ve středu uvedly, že rozhovory o příměří a propuštění rukojmích v Gaze by stále mohly vést k dohodě mezi Hamásem a Izraelem, a to navzdory zprávám, že se jednání dostala do slepé uličky.

"Nadále věříme, že překážky nejsou nepřekonatelné a že dohody lze dosáhnout ... takže na ni budeme nadále tlačit," řekl ve Washingtonu mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller.

Hamás přislíbil, že bude v Káhiře pokračovat v rozhovorech, ale představitelé palestinské militantní skupiny uvedli, že před propuštěním rukojmích musí být uzavřeno příměří, izraelské síly musí opustit Gazu a všichni obyvatelé Gazy se musí moci vrátit do svých domovů, ze kterých utekli.


Izrael se káhirských rozhovorů neúčastní, protože Hamás odmítl poskytnout seznam rukojmích, kteří jsou stále naživu. Hamás tvrdí, že bez příměří to není možné, protože rukojmí jsou rozptýleni po celé válečné zóně.

 20461

Ruská agrese na Ukrajině: Rusko tvrdí, že konflikt může přerůst ve válku v Evropě

7. 3. 2024

čas čtení 9 minut

 
- Raketový úder   dopadl poblíž ukrajinského prezidenta a řeckého premiéra v Oděse; ruský důstojník říká, že se zvyšuje vyhlídka na nový konflikt


- Ruské rakety dopadly poblíž Zelenského a návštěvy řeckého premiéra

Smrtící ruský raketový úder na ukrajinské přístavní město Oděsa  dopadl poblíž prezidenta Volodymyra Zelenského a hostujícího řeckého premiéra Kyriakose Mitsotakise, který okamžik bombardování popsal jako "intenzivní".

Při středečním útoku na přístavní infrastrukturu zahynulo podle ukrajinského námořnictva pět lidí a blíže nespecifikovaný počet byl zraněn.

 20679

Jak se vlastně Hitler stal nenávistným antisemitou

7. 3. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Začal jsem číst monumentální životopis Adolfa Hitlera od Volkera Ullricha (originál vyšel poprvé v němčině v roce 2013, já mám anglický překlad z roku 2017). Jde o nějakých 1400 stran textu o Hitlerovi. Řekl jsem si, že si v tom musím udělat pořádek a přečíst si něco opravdu pořádného. Navíc je kniha označována za povinnou četbu pro každého, komu záleží na demokracii.

 18389

dTest: Trnitá cesta českého spotřebitele k férovým cenám mobilních telekomunikačních služeb

7. 3. 2024

čas čtení 4 minuty

 

dTest již mnoho let upozorňuje na drahé mobilní telekomunikační služby v České republice v porovnání se zahraničím. Tři velcí mobilní operátoři tvoří faktický oligopol, se kterým v posledních letech nedokázal pohnout ani Český telekomunikační úřad. Spotřebitelé tak nemají na výběr. Jedinou cestou, která může, ale nemusí vést k zlevnění služeb, je snaha o přenesení čísla k jinému operátorovi. Spotřebitelé by se měli naučit tuto cestu masově využívat, protože jenom tak jim operátoři možná nabídnou něco ze svých neveřejných ceníků. Další cestou, která snad v budoucnosti českým spotřebitelům pomůže, je chystaná nová evropská legislativa v oblasti telekomunikační infrastruktury.

 20705

USA: Ne tak úplně super úterý skončilo. Amerika má před sebou dvě jasné volby

7. 3. 2024

čas čtení 6 minut


Ať se nám to líbí, nebo ne, voliči mají na výběr mezi dvěma velmi jasnými a odlišnými Amerikami
, píše politolog Cas Mudde.

Ne tak úplně super úterý potvrdilo to, co všichni vědí už měsíc: prezidentské volby v USA budou opakováním těch před čtyřmi lety. Navzdory tisícům komentářů a stovkám milionů peněz na kampaň byl Donald Trump v republikánských primárkách nedostižný, zatímco Joe Biden nečelil žádnému skutečnému soupeři a vyhrál, aniž by vůbec vedl skutečnou kampaň. V jaké situaci jsou tedy nyní Spojené státy?

Nadcházející volby budou v mnoha ohledech stejné jako většina prezidentských voleb v USA v tomto století. Soupeřit budou dva nepopulární kandidáti, kteří většinou mobilizují "antivoliče" na základě široce sdíleného narativu, že budou  poslední volby, které "zachrání Ameriku". Situace je však ještě horší než před čtyřmi lety, protože se zhoršily jak volební kontext, tak politické klima.

Lepší podmínky pro obnovitelné zdroje a bezpečný odchod od uhlí chtějí obce, kraje, ministerstva, firmy i ekologické organizace

7. 3. 2024

čas čtení 8 minut

tisková zpráva
 

Větší důraz na rozvoj obnovitelných zdrojů (OZE), odstranění zdlouhavých povolování i posílení sítí požadují od nové Státní energetické koncepce ČR nejen ekologické organizace, ale také obce, „uhelné“ kraje, průmyslové svazy i ministerstva pro místní rozvoj, životního prostředí či zdravotnictví. Po obnovitelné elektřině pro firmy volá i Ministerstvo financí, ale žádá vyčíslení nákladů. Ukázalo se to v meziresortním připomínkovém řízení ke zmíněnému strategickému dokumentu předloženému Ministerstvem průmyslu a obchodu.

 22686

O inkluzivním školství

7. 3. 2024 / Vít Kučík

čas čtení 7 minut

Syn právě přišel ze školy a mně to připomnělo jeden nechutný zločin, který se v Česku odehrál před pár lety před očima nás všech, aniž by si toho někdo pořádně všiml nebo to způsobilo adekvátní skandál.

 22681

Pal vocuď, cyklisto! Včera se mi stala taková, no nepěkná věc

7. 3. 2024 / Daniel Münich

čas čtení 2 minuty

Jako člen Národní ekonomické rada vlády (NERV) a návštěvník důležitého jednání jsem byl se skládacím kolem vykázán z Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky (PSP)

Od registrace hostů PSP mě paní s policií vykázala s tím, že složené kolo si nejenže nesmím vzít dovnitř na jednání, ale že si ho dokonce ani nesmím nechat v šatně pro hosty. Až po mnoha minutách marného přesvědčování, že složené kolo je velikosti kufříku, mi bylo paní řečeno, že si tedy mohu kolo odložit do garáží PSP. Nechápal jsem, proč mi to neřekli rovnou, píše Daniel Münich.

 20418

CIA na Ukrajině: Proč to není považováno za provokaci?

7. 3. 2024

čas čtení 5 minut

Sdělení Bílého domu o válce na Ukrajině se opírají o dvě jednoduchá, a přesto silná adjektiva: "Jednotně odsuzujeme neoprávněnou a nevyprovokovanou agresivní válku Ruska proti Ukrajině," řekl prezident Joe Biden téměř před dvěma lety ve společném prohlášení s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyen.

Věta "neoprávněná a nevyprovokovaná" byla mnohokrát použita nejvyššími americkými představiteli a spojenci a rychle se stala rétorickou oporou Bidenovy kampaně maximálního nátlaku na Kreml, píše na webu Responsible Statecraft Connor Echols.

31928

Zvěrstvo zvané open-space

7. 3. 2024 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 5 minut

Proč je tenhle rozhovor anonymní, je nasnadě :-)

R = reportér, P = pracovník

R: Díky, že jste ochoten ke zkušenostnímu rozhovoru o práci v „open-space“. Kolik vás v té společné kanceláři pracuje?

P: Také děkuji. Je nás přesně dvacet. K tomu dva vedoucí v kukaních na opačných koncích naší „tělocvičny“.

R: Co vám na tomhle uspořádání pracovního prostoru přijde nejšílenější?

 22688

Shrnutí patnáctiletého úpadku služeb

7. 3. 2024 / Jana Široká

čas čtení 10 minut

Otevřený dopis provozovatelům maloobchodních prodejen

Vážení obchodní (ne)přátelé,

ráda bych se s Vámi podělila o to,jak nelibě nesu vývoj Vašeho přístupu k zákazníkům.

Práce v supermarketu nikdy nepatřila mezi "dream job" zaměstnání, které by lidé v produktivním věku vyhledávali, natož práce na pozici pokladní. Vždy ale mělo -a ještě tak dvacet let zpátky to platilo- svoje místo na trhu práce.

Všemožné pozice obsazovali mladí brigádníci nebo lidé v předdůchodovém věku. Postupem času -bohužel- i lidé v důchodu, kteří bez přivýdělku s důchodem takzvaně nevyjdou.

30003

Trump stejně jako Biden podporuje vražednou izraelskou kampaň v Gaze

7. 3. 2024

čas čtení 5 minut

Donald Trump v úterý telefonoval do pořadu "Fox and Friends", a prolomil tak své dlouhé mlčení ohledně izraelského tažení proti Gaze. Jeden z moderátorů, Brian Kilmeade, se Trumpa zeptal: "Souhlasíte se způsobem, jakým IDF vede boj  v Gaze?" Trump odpověděl: "Ano.

"Musíte ten problém vyřešit. Proběhla tam strašná invaze, která by se mimochodem nikdy nestala, kdybych byl prezidentem. Jak víte, Briane, Írán byl na mizině. Neměl peníze pro Hamás ani pro Hizballáh. Tohle by se nikdy nestalo - a z jiného důvodu by to neudělali mně. To vám garantuju. Udělali to, protože si Bidena neváží. A upřímně řečeno vyměkli. A to, co se tady stalo, je neuvěřitelné. To se nikdy nemělo stát. Stejně tak by Rusko nikdy nezaútočilo na Ukrajinu," chvástal se Trump, informuje Juan Cole.

 22185

Proč se Netanjahu směje celou cestu do banky

7. 3. 2024

čas čtení 7 minut

Přízeň, která jedna země poskytuje druhé, znamená páku, kterou může první země na druhou použít. Odmítnutí nebo dokonce hrozba odmítnutí takové velkorysosti přitahuje pozornost vlády přijímající země a může ovlivnit její politiku.

Finanční podpora, již Spojené státy poskytly Izraeli, je obrovská. Pokud započítáme inflaci, celkově hovoříme o 318 miliardách dolarů; tedy o mnohem více finančních prostředcích než Spojené státy poskytly kterékoli jiné zemi od druhé světové války. Spojené státy tak mají k dispozici velké páky, které mohou na Izrael použít. Nevyužily však téměř žádnou z nich, míní Paul R. Pillar.  

 20104

Bude australský premiér prvním západním politikem, který před stane před Mezinárodním trestním soudem (ICC) kvůli spoluvině na izraelské genocidě v Gaze?

7. 3. 2024

čas čtení 3 minuty

Australský premiér Anthony Albanese je jedním z několika západních představitelů, kteří v uplynulých pěti měsících poskytovali politickou a materiální podporu izraelské vládě a armádě, jež při bombardování Gazy zabila více než 30 000 lidí. V pondělí se stal prvním západním politikem, který byl doporučen Mezinárodnímu trestnímu soudu k vyšetřování za "spoluúčast na genocidě", informuje Julia Conley.

29561

Proč Egypt nemůže a nechce otevřít brány do Gazy?

7. 3. 2024

čas čtení 4 minuty

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu slibuje, že nehledě na možné uzavření příměří s Hamásem zahájí invazi do Rafáhu, města ležícího na hranici mezi Gazou a Egyptem, kde se v současnosti ukrývá více než 1,5 milionu Palestinců. Sázky Egypta jsou nesmírně vysoké vzhledem k tomu, jak moc by exodus Palestinců z Gazy na Sinajský poloostrov mohl být destabilizující. Káhira si pochopitelně přeje, aby tato válka okamžitě skončila, soudí Giorgio Cafiero.

 22360

USA chtějí, aby Turecko uhradilo náklady na chod UNRWA

7. 3. 2024

čas čtení 4 minuty

Podle serveru Middle East Eye američtí představitelé tajně vyzvali Turecko, aby navýšilo financování UNRWA krátce poté, co Washington pozastavil vlastní financování této organizace v souvislosti s nepodloženými izraelskými obviněními, že se 12 z 13 000 zaměstnanců UNRWA v Gaze podílelo na útocích ze 7. října.

Tato zpráva odhaluje velký rozdíl mezi veřejným a soukromým sdělením Bidenovy vlády o UNRWA, kterou Izrael dlouhodobě obviňuje z vazeb na Hamás. Bílý dům se připojil k veřejnému křížovému tažení Izraele proti této organizaci, což vedlo několik dalších západních zemí k přerušení jejího financování, píše Connor Echols.

Palestinské děti umírají hladem

6. 3. 2024

čas čtení 2 minuty



Reportér Channel 4 News, úterý 5. března 2024, 19 hodin: Kapačka v nemocnici v Gaze, pomalý přísun pomoci.

Děti umírají hlady. Yazan al Kafana má mozkovou obrnu. Jeho matka říká, že potřebuje speciální dietu a léky.

Matka: "Ano, dříve  jedl, pil, hýbal se, smál se. Hrála jsem si s ním. Teď se nehýbe. Nemůže dělat nic."

Děti z Gazy před hladomorem a v něm. 


To jsou ty, které se po útěku ze severu dostaly do Rafáhu. Tam, kde Who varuje, že tam hrozí hladomor.


Toto je sever v Džabalíji. Děti pod dekami a dráty. V této nemocnici jich nejméně 10 zemřelo na nedostatek jídla. Další děti přišly o život v důsledku války.

Tato holčička měla sestru-dvojče. Ta také zemřela.

Izraelci mučí a týrají palestinské vězně. Bijí je na genitáliích

6. 3. 2024

čas čtení 5 minut


Reportérka, Channel 4 News, úterý 5. března 2024, 19 hodin:  Úleva větší než radost z toho, že se zase mohl uvidět svou rodinu. Jako nenásilný palestinský aktivista v Betlémě byl Munther Amira  za posledních 35 let čtyřikrát zadržen Izraelci, ale tentokrát to bylo jiné.


 "Prostě mi vzali všechno oblečení. Byl jsem nahý. Tak mi řekli jalla, začneme s večírkem.

A uděláme si pár fotek. A oni. Přinutili mě vstát a dělat nahý dřepy. A pokaždé jsem musel takhle roztáhnout nohy. A pokaždé někdo přišel zezadu a vrazil do mě, abych otevřel roztáhl nohy, a začali se smát, říkat 'Jen se na něj podívejte' a já nevím, jestli fotili, nebo ne. Ale dělali se mnou tuhle párty."


Hospodaření OSBL za leden 2024

2. 2. 2024

čas čtení 1 minuta


Vážení čtenáři,

prosincová krize ohledně financování Britských listů víceméně pominula, děkujeme mnoha čtenářům, kteří nás finančně podpořili. Prosíme, v podpoře neustávejte - potřebujeme na provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně, kteréžto částky nedosahujeme.  Děkujeme všem!!

V lednu 2024 přispěli čtenáři na provoz Britských listů celkovou částkou 57 535,45 Kč.

Výdaje byly 67 620,89 Kč.


Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 20116

Británie sdělí Gantzovi, že už přestává mít s Izraelem trpělivost ohledně blokování humanitární pomoci pro Gazu

6. 3. 2024

čas čtení 5 minut

Britský ministr zahraničí  vydá varování ministrovi izraelské vlády během jeho návštěvy Londýna, která rozzuřila Gantzova rivala Netanjahua

David Cameron na setkání v Londýně řekne izraelskému ministrovi Bennymu Gantzovi, že trpělivost Spojeného království s nedostatečnou humanitární pomocí obyvatelům Gazy už končí.

Ministr zahraničí Cameron v předvečer středeční návštěvy vyslovil toto varování svým kolegům v noční debatě a dodal, že Izrael jako okupační mocnost v Gaze má podle mezinárodního humanitárního práva povinnost pomoc poskytnout. Uvedl, že situace je strašná a lidé umírají hlady.

Gantzova návštěva Washingtonu a Londýna rozzuřila jeho politického rivala, izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, který tvrdí, že s ním nebyla konzultována. Cestu do Londýna po dvoudenní návštěvě Washingtonu neorganizovalo izraelské velvyslanectví ani izraelské ministerstvo zahraničních věcí.

 19468

Ruská agrese na Ukrajině: Macron vyzval spojence Ukrajiny, aby nebyli zbabělci

6. 3. 2024

čas čtení 11 minut


Francouzský prezident při návštěvě České republiky prohlásil, že si "plně stojí za" výroky z minulého týdne, kterými nevyloučil nasazení západních vojsk na Ukrajině

- Emmanuel Macron vyzval spojence Ukrajiny, aby  při podpoře Ukrajiny v jejím boji proti ruské invazi nebyli "zbabělci". "Plně si stojí za" výroky z minulého týdne, kterými nevyloučil nasazení západních jednotek.

"Pro Evropu se jistě blíží okamžik, kdy bude nutné nebýt zbabělci," řekl francouzský prezident na návštěvě České republiky.

    V projevu po setkání se svým českým protějškem Petrem Pavlem se Macron zeptal: "Je, nebo není to naše válka? Můžeme odvrátit zrak v domnění, že můžeme nechat věcem volný průběh? Já si to nemyslím, a proto jsem vyzval ke strategickému nárůstu a plně si za tím stojím... Nechceme žádnou eskalaci, nikdy jsme nebyli válkychtiví."

    Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Macronovy citace nejsou užitečné. "Opravdu nepotřebujeme, alespoň z mého pohledu, diskuse o vyslání vojáků nebo o větší či menší odvaze."

    Pavel, bývalý generál NATO, řekl, že Západ nepřekročí "pomyslnou červenou linii" tím, že by se zapojil do bojových operací, ale navrhl, že země NATO by mohly například cvičit ukrajinské vojáky na Ukrajině, což by "nebylo porušením mezinárodních pravidel".

    Macron se s Pavlem setkal, aby s ním projednal český plán na nákup munice pro Ukrajinu mimo Evropu. Macron uvedl, že Francie tento plán podporuje, a rovněž podpořil využití výnosů ze zmrazených ruských aktiv v Evropě k financování obrany Ukrajiny, přičemž se nedotkne hlavního města.

 17911

Pravý břeh a pár konzervativních hodnot z ODS

6. 3. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 8 minut

Jako skoro celou chvíli si kluci z Pravého břehu Institut Petra Fialy, což je nás náš všech báječný premiér, nebyli příliš jisti, co pátrání může ještě odhalit. Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny většinově ovládnutá pravicovou koalicí, jež většinově ovládla menšinová konzervativní ODS, plně a pochopitelně ryze demokraticky krutě odhalování zařízla. Dnešní praví demokraté totalitně ochránili svého předsedu z Pravého břehu.

 22656

Gaza: Izrael mučí vězněné humanitární pracovníky

5. 3. 2024

čas čtení 6 minut


Moderátor, Channel 4 News, pondělí 4. března 2024, 19 hodin: Izrael bojkotuje jednání a obviňuje Hamás. Útočí na Gazu a provádí nájezd na Západní břeh Jordánu. Dobrý večer.


Americká vláda tento týden před ramadánem stále vzbuzovala naděje na příměří, ale dnes večer to nevypadá nadějně. Americká viceprezidentka Kamala Harrisová vyzvala k příměří. Nyní říká, že Hamás by měl přistoupit na dohodu. Ale zatímco Hamás je v Káhiře na jednáních. Izrael se drží stranou a tvrdí, že Hamás odmítá poskytnout podrobnosti o tom, kteří Izraelci, které zajal, jsou naživu a které Palestince držené Izraelem chce. V rozhovoru pro tento pořad Hamás říká, že chce dohodu o příměří a je připraven propustit rukojmí, ale trvá na tom, že bude součástí politické budoucnosti, ať už Izrael a Západ řeknou cokoli. V přímém přenosu hovoříme také s britskou vládou.

Prezident Biden říká, že doufal v dnešní dohodu o příměří v Gaze. Dnes ráno však izraelské rakety opět dopadaly na Rafáh,  rozhovory mezi Izraelem a Hamásem se zřejmě dostaly do slepé uličky. Rostoucí netrpělivost Američanů přichází v době, kdy se zdá, že se rozpory v izraelské vládě prohlubují. Naše zahraničněpolitická  redaktorka Lindsey Hilsumová se k nám připojuje z Jeruzaléma:

 

 22648

Extrémní akt protestu: Aaron Bushnell, Jan Palach a odpor proti normalizaci nemyslitelného

5. 3. 2024 / Derek Sayer

čas čtení 17 minut

 
25. února zemřel Aaron Bushnell, pětadvacetiletý voják amerického letectva, který se zapálil před vstupní branou izraelského velvyslanectví ve Washingtonu


Jak už celý svět jistě ví, v neděli 25. února krátce před 13. hodinou odpoledne přišel k bráně izraelského velvyslanectví ve Washingtonu DC Aaron Bushnell, 25letý specialista na operace kybernetické obrany vzdušných sil Spojených států sloužící u 531. letky zpravodajské podpory v San Antoniu v Texasu.

Když se blížil k ambasádě, živě vysílal prostřednictvím svého mobilního telefonu prohlášení na sociální síti Twitch:

    Jmenuji se Aaron Bushnell. Jsem aktivním příslušníkem letectva Spojených států amerických. A už se nebudu podílet na genocidě. Chystám se k extrémnímu protestnímu činu, ale ve srovnání s tím, co zažívají lidé v Palestině v rukou svých kolonizátorů, to vůbec není extrémní. To je to, o čem se naše vládnoucí třída rozhodla, že bude normální.

* * *
(Autor, profesor Derek Sayer, nám pro Britské listy poskytl tuto vynikající esej. Anglická verze vyšla v časopise Canadian Dimension ZDE)

 18794

Německo se chová při obraně Ukrajiny naprosto nekompetentně

6. 3. 2024

čas čtení 9 minut

"Pro ty, které to zajímá, ve středu vyšel článek v New York Times, který   cituje americké zpravodajské důstojníky, kteří hodnotí, že to je to na  50 procent, že by Rusové  použili taktické jaderné zbraně, kdyby se zhroutily jejich politické pozice v Chersonu na jihu Ukrajiny, jako se zhroutily v Charkově na východě Ukrajiny."

Moderátorka, BBC World at One, středa 5. března 2024, 13 hodin:  Německý ministr obrany viní z úniku informací o schůzce vysokých vojenských představitelů s Rusy individuální chybu. Únik informací způsobil menší diplomatickou roztržku, protože obsahoval podrobnosti o údajných britských operacích na Ukrajině. Ministr obrany Boris Pistorius ve středu dopoledne vystoupil a obhajoval postoj své země:

"Telefonoval jsem s našimi partnery a kolegy v jiných zemích. Důvěra v Německo není narušena. Všichni vědí o nebezpečí takových odposlechů. Všichni vědí, že neexistuje absolutní bezpečnost. Uvítali jsme, že jsem se okamžitě spojil s našimi partnery a naši partneři vědí, že jsme odhodláni tento případ důsledně vyšetřit."

Norbert Rottgen z opoziční CDU a člen zahraničního výboru v Německu však ve středu řekl, že ruský odposlech je pro kancléře Olafa Scholze značným problémem.

Slovenská televize Markíza prý omezuje politiku ve zpravodajství

5. 3. 2024 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty

 
Nový ředitel zpravodajství údajně novinářům stanice řekl, aby "věnovali méně pozornosti politickým tématům a příliš je neanalyzovali"

Přední slovenská komerční televize Markíza se údajně po nástupu ředitele zpravodajství Michala Kratochvíla přesouvá k menšímu zařazování politiky do zpravodajství.

Personální změny v Markíze v posledních týdnech vyplynuly z nové redakční politiky, uvedl minulý týden slovenský liberální DennikN.

Václav Hrabě 13.6.1940-5.3.1965

5. 3. 2024

čas čtení < 1 minuta


Neony 
zvoní klekání 
v tvých očích vycházejí 
hvězdy a květiny 
padají na zem 
mezi stíny 
na břeh jezera kde roste rákosí a kmín 
kde dřevaři po skončení práce pijí 
kořalku z jeřabin 

A mně se chce tak spát 
Spát 
ve stínu tvých vlasů 
Spát na nic nemyslet 
při zvuku tvého hlasu se probouzet 
jak kuchař 
v pohádkách kde spí se stovky let 
a znovu usínat 
s hrstí tvých vlasů na čele 
a trochu žárlit 
na slunce 
které ti po těle kreslí 
malé nepochopitelné obrázky

Pozn. JČ: Osobní vzpomínka. Někde mám ještě na magnetofonovém pásku (!) nahrávku hodinového hudebního pořadu Svobodné Evropy, kde mezi písněmi tyto básně Václava Hraběte čte Karel Kryl.
Translate post

 22079

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajinská vojenská rozvědka sděluje, že její síly zničily ruskou loď

5. 3. 2024

čas čtení 5 minut


Ruská vojenská hlídková loď byla zničena v Černém moři po nočním útoku námořních dronů, sděluje mluvčí

 
Ukrajina v úterý prohlásila, že její síly zničily ruskou vojenskou hlídkovou loď na Černém moři poblíž Krymského poloostrova, který Rusko anektovalo před deseti lety.

Mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Andrij Jusov uvedl, že loď byla zasažena již dříve, ale byla zničena po nočním útoku námořních dronů.

"Pokud jde o posádku, podrobnosti se upřesňují. Jsou tam mrtví a zranění. Je ale pravděpodobné, že část posádky se podařilo evakuovat," uvedl Jusov podle agentury AFP s odvoláním na zprávy ukrajinských médií. Ruské ministerstvo obrany oficiálně nereagovalo.

- Británie naléhá na váhající Berlín, aby Kyjevu dodal rakety dlouhého doletu Taurus, a to navzdory trapnému úniku přísně tajného telefonátu do ruské televize za účasti důstojníků německého letectva, kteří uvedli, že britské jednotky jsou na Ukrajině.

 22655

Krize na Blízkém východě: Palestinci zadržení Izraelem se vracejí "zcela traumatizovaní", říká šéf UNRWA

5. 3. 2024

čas čtení 8 minut

- Philippe Lazzarini říká, že se do Gazy vracejí lidé, kteří hlásí týrání v izraelské vazbě, zatímco Izrael obviňuje agenturu OSN ze zaměstnávání "teroristů"

Palestinci zadržení izraelskými silami se vracejí "zcela traumatizovaní" a hlásí týrání ve vazbě, uvedl šéf palestinské agentury OSN pro uprchlíky.

Šéf UNRWA Philippe Lazzarini na brífinku pro média uvedl, že zadržení byli vystaveni "široké škále špatného zacházení", včetně vyhrožování elektrickým proudem, fotografování nahých osob, spánkové deprivace a používání psů k zastrašování.

Lazzarini se vyjádřil ve stejný den, kdy Izrael obvinil UNRWA, že zaměstnává více než 450 "teroristů".


-Jednání o příměří v Gaze skončila bez úspěchu

Rozhovory o příměří mezi Hamásem a zprostředkovateli skončily v úterý v Káhiře bez úspěchu a zbývá už jen několik dní na zastavení bojů před začátkem ramadánu.

Vysoký představitel Hamásu Bassem Naim agentuře Reuters řekl, že palestinská militantní skupina během dvoudenních rozhovorů předložila zprostředkovatelům svůj návrh dohody o příměří a čekala na odpověď Izraelců, kteří se tohoto kola jednání neúčastnili.

"(Premiér Benjamin) Netanjahu nechce dosáhnout dohody a míč je nyní na straně Američanů", aby na něj tlačili k dohodě, řekl Naima.

Izrael se k rozhovorům v Káhiře odmítl veřejně vyjádřit.

Oficiální představitelé však uvedli, že Izrael na rozhovory nevyslal delegaci, protože požaduje, aby Hamás předložil seznam 40 starších, nemocných a ženských rukojmích, kteří by měli být jako první propuštěni v rámci příměří, které by zpočátku trvalo šest týdnů.
 

 20043

Francie v historickém hlasování ve Versailles uzákonila potraty jako ústavní právo

5. 3. 2024

čas čtení 4 minuty

 

Z 925 poslanců a senátorů oprávněných hlasovat jich 780 podpořilo novelu, která ženám poskytne "zaručenou svobodu" rozhodnout se pro interrupci.

Při pondělním oznámení výsledku se v sále ozval bouřlivý potlesk; v centru Paříže byla při této příležitosti osvětlena Eiffelova věž.

Opatření již schválila horní i dolní komora parlamentu, Sénat a Assemblée Nationale, ale k provedení ústavní změny bylo zapotřebí konečné schválení poslanci na společném zasedání ve Versailles.

Tykač jen vydírá, i kdyby ale elektrárny vypnul, síť to zvládne. Pro konec uhlí však musíme zrychlit rozvoj obnovitelných zdrojů

5. 3. 2024

čas čtení 8 minut

Tisková zpráva organizací Calla, Centrum pro dopravu a energetiku,
Hnutí DUHA a Greenpeace ČR

 

Majitel skupiny Sev.en Energy Pavel Tykač varuje, že už na jaře příštího roku z ekonomických důvodů uzavře své dvě uhelné elektrárny Chvaletice a Počerady a uhelné lomy Vršany a ČSA. Podle ekologických organizací se Tykač v první řadě snaží vyděsit politiky a získat peníze za to, že elektrárny nezavře. Vzhledem k aktuálnímu poklesu ceny povolenky ale tak rychlý krach uhelných elektráren nehrozí, což dokazuje vyjádření Sokolovské uhelné a ČEZ, které natolik urychlené zavírání uhelných elektráren a dolů neplánují, i názory expertů.


Francouzské jádro? Řada problémů a spolupráce s Ruskem

5. 3. 2024 / Edvard Sequens

čas čtení 5 minut

Jedním z klíčových témat návštěvy francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v Praze bude snaha podpořit francouzskou státní EDF, která se uchází o stavbu nových jaderných reaktorů v České republice, píše Edvard Sequens.

Nahlédneme-li za propagandu používanou k prezentaci francouzsko-české jaderné spolupráce, vyplyne na povrch několik znepokojivých skutečností. Za prvé je to neúspěch při výstavbě nových jaderných elektráren nejen v zahraničí, ale i doma ve Francii. Česko by navíc bylo první zemí na světě, ve které by EDF zkoušela postavit reaktor EPR 1200, který nabídla v tendru, ačkoliv je stále ještě ve fázi vývoje.  Kromě těchto skutečností se ukazuje, že EDF má silné vazby na ruský jaderný průmysl, které nikdy nebyly ukončeny a EDF/Framatome se chystají prohloubit spolupráci s ruským státním jaderným gigantem Rosatom.

 20967

Vyslankyně OSN informovala o znásilňování a mučení izraelských rukojmích ze strany Hamásu

5. 3. 2024

čas čtení 2 minuty

 

Zjištění Pramily Pattenové vycházejí z rozhovorů s propuštěnými rukojmími, jejichž výpovědi naznačují, že sexuální zneužívání pokračuje


Zvláštní vyslankyně OSN pro sexuální násilí v konfliktu oznámila "jasné a přesvědčivé informace", že některé ženy a děti, které Hamás držel jako rukojmí, byly znásilněny a sexuálně mučeny a že existují "rozumné důvody" domnívat se, že takové zneužívání "pokračuje".

Zvláštní vyslankyně Pramila Pattenová v pondělí rovněž oznámila, že existují "rozumné důvody" domnívat se, že během útoků Hamásu 7. října došlo na několika místech k sexuálním útokům včetně znásilnění a skupinového znásilnění.

 22660

Česká velvyslankyně v Izraeli: Za všechno může Hamás. Skutečně?

5. 3. 2024

čas čtení 3 minuty

Že se paní velvyslankyně nestydí. 

Masovým vražděním v Gaze bohužel Izrael způsobil, že Palestinci, kteří Hamas nepodporovali, ho nyní silně podporují. Udělali byste to taky, kdyby vám vyvraždili rodinu. Budou-li Palestinci rozhodovat v demokratických volbách o své budoucnosti, zvolí Hamás. Může za to Netanjahu.  (JČ)

Francesca Albanese, OSN: Jazan, ať odpočívá v pokoji, je jedním z mnoha palestinských dětí, které v Gaze umírají hlady. USA musí zastavit izraelský útok, a ne shazovat několik potravinových balíčků, které nemohou nahradit stovky kamionů, jimž Izrael denně brání ve vstupu do pásma.

Yazan Al-Kafarna, devítiletý palestinský chlapec s mozkovou obrnou, byl nucen se svou rodinou uprchnout před izraelskou invazí do Bejt Hanúnu na jih Gazy. V poslední době se Yazanův zdravotní stav zhoršil kvůli nedostatku jídla a kyslíku.

Dnes Yazan zemřel v důsledku nedostatečné zdravotní péče a nedostatku specializované stravy pro jeho stav v nemocnici Abu Youssef Al-Najjar, který zhoršila izraelská blokáda Gazy.


    Kenneth Roth, bývalý ředitel organizace Human Rights Watch: 
    Důkazy ukazují, že všechna tři izraelská tvrzení jsou nepravdivá - že:
    1. "útočí pouze na legitimní vojenské cíle, nikoli na civilní".
    2. Používá "vysoce spolehlivé zpravodajské informace... aby se vyhnul poškození civilistů".
    3. "provádí své útoky s přesností."

https://x.com/iRO

 19475

Lékaři bez hranic: Evropská migrační politika je více o násilí než hledání řešení

5. 3. 2024

čas čtení 5 minut


• Nový report Lékařů bez hranic s názvem
Death, despair and destitution: the human costs of the EU's migration policies, který vychází z přímých svědectví zdravotníků, popisuje otřesné důsledky způsobené politikou vedenou na hranicích Evropské unie i mimo ni.

• Organizace vedla na evropských hranicích rozhovory v roce 2023 během více než 20 000 lékařských a psychologických konzultací a s více než 8 tisíci zachráněných lidí na moři.

• Dokument popisuje šokující násilné praktiky a postupy, které byly schváleny na půdě Evropské unie, zaváděny do praxe členskými státy a oslavovány dehumanizující politickou rétorikou evropských lídrů.

 


 22661

Podcast o krizi na Slovensku

5. 3. 2024

čas čtení < 1 minuta


V úterý vyšel podcast Visegrad Insight “Udrží se vláda práva na Slovensku?” s Albínem Syberou a šéfredaktorem Wojciechem Przybylskim o politickém vývoji na Slovensku v kontextu nedávného rozhodnutí ústavního soudu zrušit část Ficovy “reformy” soudnictví a setkání ministra zahraničních věcí Juraje Blanára s Igorem Lavrovem):

 20705

Nejvyšší soud USA rozhodl, že Trump byl z voleb v Coloradu vyškrtnut neprávem

4. 3. 2024

čas čtení 5 minut


Rozhodnutí soudu otevírá cestu k tomu, aby se exprezident mohl objevit na  volebních lístcích v primárkách ve všech státech


Nejvyšší soud USA rozhodl, že Donald Trump byl loni neprávem vyškrtnut z volebních lístků pro primárky v Coloradu, a uvolnil tak Trumpovi cestu k tomu, aby se objevil na volebních lístcích ve všech 50 státech.

Jednomyslné rozhodnutí soudu ruší rozhodnutí coloradského Nejvyššího soudu v poměru 4:3, podle kterého bývalý prezident nemůže kandidovat, protože se během útoku na americký Kapitol 6. ledna zapojil do vzpoury. Rozhodnutí coloradského soudu bylo novým výkladem článku 3/14. dodatku, který zakazuje povstalcům zastávat úřad.

 22645

Americká viceprezidentka Kamala Harris ostře zkritizovala Izrael za "humanitární katastrofu" v Gaze

4. 3. 2024

čas čtení 5 minut

Americká viceprezidentka vyzvala k zastavení palby a okamžitému propuštění rukojmích, což se zdá být zatím nejostřejším prohlášením amerického představitele k situaci v Gaze.

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová ostře zkritizovala Izrael, že nedělá dost pro zmírnění "humanitární katastrofy" v Gaze.  Bidenova administrativa čelí rostoucímu tlaku, aby svého blízkého spojence zkrotila, zatímco ten vede válku s ozbrojenci Hamásu.

Harrisová v nedělním projevu před mostem Edmunda Pettuse v alabamské Selmě, kde před téměř šesti desetiletími státní vojáci bili účastníky pochodu za občanská práva v USA, vyzvala k okamžitému příměří v Gaze a naléhavě vyzvala Hamás, aby přijal dohodu o propuštění rukojmích výměnou za šestitýdenní zastavení bojů.

Většinu svého prohlášení  však zaměřila na Izrael. Byla to zřejmě dosud nejostřejší kritika ze strany vysokého představitele americké vlády vůči situaci  v Gaze.

"Lidé v Gaze hladoví. Podmínky jsou nelidské a naše společná lidskost nás nutí jednat," řekla Harrisová na akci k 59. výročí krvavé neděle v Alabamě.

 22646

Caroline Lucas: Stále jsem ještě šokována tím nestoudným a nebezpečným projevem Rishiho Sunaka

4. 3. 2024

čas čtení 4 minuty

Páteční projev britského premiéra Sunaka byl mistrovský pokus zmást veřejnost. Vytvořil novou uměleckou formu ryzího pokrytectví


(Caroline Lucas je poslankyně Dolní sněmovny za britskou Stranu zelených)

"Musíme čelit extremistům, kteří by nás chtěli rozdělit," prohlásil Sunak v pátek večer k Británii. A snad nikdy nebyla vyřčena pravdivější slova - alespoň ne tímto morálně zkrachovalým premiérem, který se rychle ukazuje jako jeden z nejnebezpečněji nezodpovědných vůdců, s jakými se kdy tato země setkala.

Stále nevěřím, jakou drzost si Sunak dovolil, když vytáhl řečnický pultík z budovy číslo 10 a vyzval celý národ, aby si vyslechl jeho mimořádný projev. Protože to, co následovalo, nebylo oznámení velké přírodní katastrofy nebo útoku. Nebylo to, jak jsme toho dne viděli od jiných světových lídrů, odsouzení otevřené střelby proti hladovějícím lidem, kteří se snaží dostat k nákladním vozům s pomocí v Gaze, ani vyjádření solidarity s ruskými protestujícími proti Putinovi. Nebylo to ani vyhlášení voleb.

 19850

Energetická politika jako fraška

4. 3. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Jako obvykle, když se ve studiu pořadu Otázek V. Moravce sejdou pánové Síkela (ministr průmyslu) a Havlíček (exministr průmyslu a dokonce i dopravy), bylo z toho i v neděli popichování a překřikování na hranici frašky. Sám moderátor občas podlehl pobavení nad tím cirkusem. Občan se nedozvěděl prakticky nic. Ministr Síkela veřejnosti sdělil v kontextu debaty o výstavbě jaderných elektráren, že pokud se dělají smlouvy, dělají se jen pro případ, že by něco nefungovalo. V očích měl smích a ve tváři cukání. Asi je mu jasné, že celé to stavění jaderných bloků je taky jen fraška.

 22644

Ach synku, synku...

4. 3. 2024 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení < 1 minuta


Ach synku, synku, doma-li jsi

tatíček se ptá,  oral-li jsi


Zvoral jsem, zvoral, co se dalo

všechno se nějak polámalo


Ach synku nežel polámané

občas to všichni poděláme


Želím, ach, želím stále více

vládnou nám prázdné makovice


Máku je málo jako vody

a pravda, co se zrovna hodí!

Dezinformační útok na Britské listy na Wikipedii

4. 3. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

„Proputinské“ Britské listy publikovaly např. desítky, ne-li stovky článků články Karla Dolejšího, které byly občas i na mě, zatvrzelého odpůrce režimů v Rusku a Číně, příliš „protiputinské“. Některé z nich pochvalně sdílel Alexandr Mitrofanov, kterého snad nikdo nemůže podezřívat z toho, že by byl proputinský.

Česká wikipedie má někdy strašlivou úroveň. Stačí se podívat na zdroje. Můj oblíbený příklad – ale je jich mnohem více – je heslo o čarodějnictví. V anglické verzi můžeme najít celý vějíř skutečně odborné literatury včetně v hesle mnohokrát citované knihy Ronalda Huttona The Witch (psal jsem o ní zde: https://blisty.cz/art/112876-zakladni-osveta-o-carodejnictvi.html). Nic takového v českém hesle není a podle toho taky vypadá.

Ještě více mě však před pár dny šokovala podoba hesla o Britských listech (odkaz si najde jistě každý sám, jen je třeba upozornit, že podoba hesla se může měnit). Ani ne tak svými tvrzeními, ale odkazy. Například to, že Britské listy údajně nerespektují pravidla seriózní žurnalistiky, je „dokázáno“ odkazem na Etický kodex Syndikátu novinářů. Takže to, že pan X je vrah, plyne z toho, že v zákoně je napsáno, že vražda se trestá. Ale je to ještě horší.

Heslo ve svém zjevném úsilí o diskreditaci Britských listů vybere několik článků a označí je za proputinské nebo za islamistickou propagandu, aniž by se zabývalo celkovou redakční politikou listu a diskusí vedenou na jeho stránkách. „Proputinské“ Britské listy publikovaly např. desítky, ne-li stovky článků články Karla Dolejšího, které byly občas i na mě, zatvrzelého odpůrce režimů v Rusku a Číně, příliš „protiputinské“. Některé z nich pochvalně sdílel Alexandr Mitrofanov, kterého snad nikdo nemůže podezřívat z toho, že by byl proputinský.

Pokus o odstranění lží a primitivismů z hesla o Britských listech na české Wikipedii, který byl okamžitě vymazán

4. 3. 2024

čas čtení 8 minut

Britské listy (ISSN 1213-1792) jsou internetové publicistické periodikum. V 90. letech vznikly jako rubrika na Neviditelném psu Ondřeje Neffa, kde 29. července 1996 vyšlo jejich první vydání.[2] Zakladatelem a vydavatelem byl v letech 19962001 Jan Čulík. V roce 1999 se Britské listy osamostatnily, protože jim byl jednou pražskou počítačovou firmou nabídnut samostatný server. Od roku 2001 je jejich vydavatelem Občanské sdružení Britské listy (OSBL).

Znovu: Podpora Palestinců po vyvraždění 30 000 nevinných žen a dětí není antisemitismus. A ano, Izrael je teroristický stát, stejně jako Rusko

4. 3. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

S článkem Nicole Lambert "Budou Tower Hamlets následovat Rochdale?" ze zjevně problematického serveru UnHeard jsou dosti podstatné věcné problémy. Problematický je už název. Naznačuje totiž, že londýnská čtvrť Tower Hamlets je prý, podobně jako údajné severoanglické město Rochdale, jakýmsi "islamofobním centrem". Není tomu tak, a tuplem ne u města Rochdale. 

14065