Rusko vyslalo agenta FSB ze Srbska do Evropy, aby ovlivňoval politiky a odbory

6. 3. 2024

čas čtení 2 minuty
FSB využila "vlivového agenta" ze Srbska, aby prosadila proruskou agendu v evropských odborech a mezi politiky. Předseda Vojenského odborového svazu Srbska Novica Antić, který spolupracuje s ruskou tajnou službou, se v říjnu 2023 setkal se členy Evropského parlamentu.

Schůzky, jejíž tisková zpráva byla recenzována publikací, se zúčastnili poslanci z Německa, Itálie a Slovenska. Antić také hovořil se zástupci vojenských odborů EUROMIL a úředníky EPSU.

Představitelé západních zpravodajských služeb popisují Antiće jako aktivního "vlivového agenta" FSB, který úzce spolupracuje s Vjačeslavem Kalininem, který je napojen na FSB a je šéfredaktorem zpravodajské agentury Veteranskije Věsti. Kromě zveřejňování materiálů o veteránském hnutí aktivně podporuje válku na Ukrajině, hovoří o akcích vojenských a bezpečnostních složek v zóně "speciální vojenské operace", propaguje propagandistické projekty jako "Hrdinové Z" atd. Na webových stránkách agentury se uvádí, že je informačním partnerem Ministerstva obrany RF, Ministerstva vnitra, FSB, Národní gardy a dalších orgánů činných v trestním řízení.

Antić, který byl předtím dvakrát propuštěn ze srbských ozbrojených sil, byl zatčen ve své vlasti na konci února a obvinění proti němu nebyla oficiálně oznámena. Kalinin poté zaslal srbským úřadům otevřenou výzvu, v níž "dosvědčil svou plnou a bezpodmínečnou podporu... Antić, válečný veterán, skutečný vlastenec Srbska a velký přítel Ruska, je v současné situaci."

Kalinin také rekrutoval další lidi, podle dokumentu západních zpravodajských služeb. Moskva na druhé straně aktivně využívá Srbsko k uplatňování vlivu na země EU s cílem vytvořit negativní postoj vůči strukturám bloku a NATO. S pomocí Antiće "byla využita každá příležitost k šíření ruské propagandy v souvislosti s válkou na Ukrajině," uvádí se v dokumentu.

Ruská zpravodajská síť byla těžce zasažena vyhoštěním asi 400 diplomatů, z nichž mnozí jsou špioni, z Evropy. Aktivita tajných služeb se však do značné míry zotavila a podle zpravodajských služeb Spojených států a Evropy jednají agresivněji a vynalézavěji.

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
1244

Diskuse

Obsah vydání | 7. 3. 2024