Znovu: Podpora Palestinců po vyvraždění 30 000 nevinných žen a dětí není antisemitismus. A ano, Izrael je teroristický stát, stejně jako Rusko

4. 3. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty
S článkem Nicole Lambert "Budou Tower Hamlets následovat Rochdale?" ze zjevně problematického serveru UnHeard jsou dosti podstatné věcné problémy. Problematický je už název. Naznačuje totiž, že londýnská čtvrť Tower Hamlets je prý, podobně jako údajné severoanglické město Rochdale, jakýmsi "islamofobním centrem". Není tomu tak, a tuplem ne u města Rochdale. 

Toto severoanglické město volilo v minulých volbách většinou labouristy, a jak už jsme o tom zde několikrát informovali, těsně před doplňovacími volbami ze čtvrtka 29. února byla Labouristická strana nucena zrušit svého kandidáta, protože bulvární list Daily Mail získal a zveřejnil nahrávky ze soukromých schůzek, na nichž se tento kandidát vyjadřoval antisemitsky. Volební fiasko labouristů využil bývalý labouristický poslanec George Galloway, velmi nadaný řečník a všeobecně známý podvodník, který obdivuje  vrahy a diktátory, jako byl Saddám Husajn a dokonce ho jel do Iráku navštívit. Galloway využívá konjunkturálně trapasů a krizí v establishmentových politických stranách a snaží se dostat do parlamentu v doplňovacích volbách v těchto krizích. 12 000 voličů, kteří pro něho hlasovali v Rochdale, nejsou potvrzením, že jde o islamistické město, ale vyjádření všeobecné frustrace široké britské veřejnosti, která, bez ohledu na původ, z asi 70 procent požaduje zavedení příměří v Gaze a ukončení pokračujícího krutého izraelského vyvražďování žen a dětí. Obě hlavni britské politické strany, labouristé a konzervativci, se k požadavku příměří až do posledních dní zbaběle nedokopali a vládnoucí konzervativci šokujícím způsobem jménem Británie posílá Izraeli zbraně, které v Gaze vraždí děti. Tak to zaprvé: Rochdale není žádné islamistické centrum.

Další zkreslení faktů v článku Nicole Lambert je toto:

Nicole Lambert nám podprahově vnucuje, že sympatie s vražděnými palestinskými civilisty v Gaze, kterou pociťuje drtivá většina britské veřejnosti - není divu, v důsledku toho, jaké šokující záběry vidí lidé pravidelně z Gazy  v britském televizní zpravodajství - je jaksi "islamistická" a nějakým způsobem "nepřijatelná".

Absolutně tomu tak není. Sympatie se systematicky vražděnými civilisty v Gaze, vražděnými ženami a a dětmi a jejich hladověním, sdílejí v Británii všechny části společnosti. Jestli se někdo pozastavuje nad tím, že jsou všude v Británii palestinské vlajky, proč se nepozastavuje nad tím, že jsou v Británii - stejně jako v Česku - všude vlajky ukrajinské.

Podpora Palestinců není antisemitismus. Vyjadřovaná hrůza nad vražděním, které páchá ultrapravicová Netanjahuova vláda, není antisemitismus.

A teď řeknu něco opravdu kontroverzního. Jdou mi opravdu na nervy židé, kteří se v této brutální situaci ozývají a stěžují si, že se na ně lidi dívají spatra. Ano, je to uplatňování kolektivní viny. Je to neférové, pokud někdo kritizuje židy žijící kdekoliv, jen kvůli tomu, jaká zvěrstva páchá v současnosti izraelský stát.

Ale, dovolím si říct něco jako Čech: Nezlobte se, ale kdyby armáda mé země začala brutálně vyvražďovat nějakou menšinu, třeba Romy, a Česká republika by se tímto brutálním vyvražďováním absolutně zdiskreditovala po celém světě tak, jak se nyní všude (s výjimkou České republiky :) ) zdiskreditoval Izrael, asi bych si v takové situaci jako Čech nevyskakoval a nestěžoval bych si, že se na mě jako na příslušníka vraždícího národa dívají moji nečeští spoluobčané tak trochu spatra. Přijímám, že to je uplatňování kolektivní viny, ale jako příslušník vraždícího národa bych asi raději byl zticha, pokud bych rovnou neprotestoval proti své vraždící vládě.

Vezměme si jiný příklad: Co řeknete Rusům, žijícím v Česku, pokud si začnou stěžovat, že se na ně Češi dívají spatra v důsledku vraždění, které provádí ruská armáda na Ukrajině? Skutečně si budou Rusové v Česku dnes stěžovat na ostrakizaci?

Zajímavé, že dnešním židům tohle nedochází. Jak to?

5
Vytisknout
3617

Diskuse

Obsah vydání | 7. 3. 2024