Gaza: Izrael bojkotuje jednání o příměří

4. 3. 2024

čas čtení 3 minuty
Moderátorka, Channel 4 News, neděle 3. března 2024:  Izrael údajně bojkotoval rozhovory o příměří, které se měly v neděli konat v Káhiře, protože Hamás odmítá potvrdit, kteří z rukojmích jsou stále naživu. Naděje na uzavření příměří před ramadánem tak visí na vlásku. Spojené státy včera uvedly, že Izrael již souhlasil s rámcovou dohodou, která zahrnuje zvýšení pomoci, a ta nemůže přijít dost brzy, protože v jediné nemocnici ve městě Gaza zemřelo 15 dětí na podvýživu a dehydrataci, zatímco nálety si na jihu vyžádaly další oběti. Jane Dean nyní přináší reportáž, která vás možná znepokojí.




Reportérka: Rodina zde spala, když ji včera večer zasáhl izraelský nálet. Další dům v Rafáhu se změnil v trosky.

Abu Anza volá jména své rodiny a modlí se, aby byli živí. 


Dvojčata, chlapec a jeho sestra, zahynuly spolu se svým otcem. Matka dvojčat Rania říká. Neměla jsem s nimi dost času. Moje srdce je pryč. (Deset let nemohla otěhotnět, dovídáme se na Twitteru, viz níže. Když se jí konečně narodila dvojčata, Izraelci je zabili.) Bylo jim jen pár měsíců, narodili se do války. Jakékoli příměří pro ně bude příliš pozdě.


V neděli se měly v Káhiře konat rozhovory s velkým očekáváním, že by se obě strany mohly přiblížit dohodě o dočasném příměří, ale Izrael údajně rozhovory bojkotoval, zřejmě poté, co Hamás odmítl jeho požadavek na seznam všech zajatých rukojmích, kteří jsou stále naživu.


"Zatím při pokusu o jejich násilné propuštění zabili zhruba každého čtvrtého rukojmího. A jejich požadavek na jména je toho součástí. Chtějí přesně zjistit, kdo ještě zůstal, a mám podezření, že Hamás se obává, když jim ta jména sdělí.  Izraelcům to pomůže přijmout strategické rozhodnutí na základě hodnoty, kterou přikládají jednotlivcům, kteří zůstali v rukou Hamásu."

Rámcem dohody bylo propuštění některých rukojmích výměnou za propuštění stovek palestinských vězňů a mnohem větší přísun pomoci do Gazy.


Ve čtvrtek bylo více než 100 lidí zabito a asi 700 zraněno, když izraelští vojáci zahájili palbu, když se dav vrhl na konvoj s humanitární pomocí poblíž města Gazy. Pozorovatelé OSN, kteří navštívili tuto nemocnici, uvedli, že mnoho z nich bylo přivezeno se střelnými zraněními. Dnes izraelská armáda uvedla, že podle předběžného přezkoumání na konvoj nezasáhla. Většina z nich byla podle ní zabita v tlačenici.

Izraelská armáda dodala, že "naše válka je namířena proti Hamásu, nikoli proti obyvatelům Gazy", ale důsledkem války je hladovění mnoha Gazanů po potravinách a lécích. OSN a další organizace varují před hladomorem na severu země.

Ministerstvo zdravotnictví Gazy uvádí, že v posledních několika dnech zemřelo v této nemocnici 15 dětí, dalších šest je v kritickém stavu.

Skutečnost, že Američané včera shodili v Gaze padáky s potravinami, ukazuje, jak zoufalá je situace lidí žijících v této válce. Západ se snaží. Izrael pod stále větší tlak, aby se dohodl na nějakém příměří.



Zdroj v angličtině ZDE (od minuty 15)

1
Vytisknout
1448

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2024