Varuje-li před "extremismem", britský premiér by měl předložit důkazy

2. 3. 2024

čas čtení 2 minuty

Známý britský novinář Peter Oborne reaguje v rozhlase LBC  na páteční vystoupení Rishiho Sunaka v Downing Street, kde varoval před extremismem:


Peter Oborne: Je to něco skutečného, co se děje, že Sunak musel vyjít a pronést projev poprvé v jeho funkčním období premiéra?   Kvůli mimořádné události v zemi? Nebo si spíš vymýšlí nějaký národní výjimečný stav, aby pomohl strategii Konzervativní strany, která v průzkumech masivně zaostává a chce se nějak chopit iniciativy tím, že si něco vymyslí?

Moderátor: Říkáte, že si to vymýšlí, ale hrozby ze strany islamistických teroristů jsou ve Spojeném království dominantní hrozbou, tvořící něco kolem tří čtvrtin teroristických hrozeb, krajní pravice tvoří většinu ostatních. Sunak má důvod varovat, Moje obavy jsou -

Peter Oborne:  Udělal to na základě volebních výsledků v Rochdale a předpokládám, že i na základě hašteření v parlamentu. Nemáme žádné důkazy o hrozbě násilí. Pokud dojde k násilné hrozbě ze strany jakéhokoli druhu extremistů, policie je zatkne, je to protizákonné a budou obviněni. A posláni do vězení.

Moderátor:  Souhlasím,

Peter Oborne:  Ale on neposkytl žádné žádné důkazy a podívejte se, voliči v Rochdale zvolili kandidáta, který zjevně ztrapňuje labouristu Keira Starmera i konzervativce Rishiho Sunaka. V podstatě Galloway kandidoval na základě neschopnosti obou britských hlavních stran  vyzvat k příměří a vnutil se v otázce Gazy a prezentoval názor, který  se vlastně shoduje s masou britského obyvatelstva. Ať už je váš názor na  Gallowaye nyní jakýkoli, pokud chcete vznášet obvinění, že on nebo Palestinci, protestující se chovají násilnicky za použití výhrůžek a zastrašování, no musíte přinést důkazy.

A vidím, že  tohle je rána do nosu pohodlnému konsensu v Dolní sněmovně, který podporuje, aby Británie posílala zbraně Izraeli, zatímco Mezinárodní soudní dvůr to tam označuje za možná genocidu. A teď vidíme každý den ty otřesné záběry.

Kdo jsou vlastně v tom všem ti extremisté? Položme si tuto otázku.

Moderátor: To je myšlenka, která se mi velmi honí hlavou.
 

-1
Vytisknout
1489

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2024