Střílení do hladovějících lidí v Gaze je masakr v My Lai Netanjahuovy vlády

1. 3. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty
 
Dne 16. března 1968 dorazili příslušníci roty Charlie do stejnojmenné vesnice v jižním Vietnamu, kde pátrali po Vietkongu. Dostali informaci, že do vesnice pronikají nepřátelé. Příchodu jednotek předcházelo dělostřelectvo, což přimělo ženy, muže a děti, aby se vyděšeně ukryli v krytech. Byli vnímáni jako bojovníci a začalo zabíjení. Nejnižší odhady hovoří o 347 mrtvých. Mezi oběťmi byly i kojenci a 17 těhotných žen. Proběhla operace, která měla tuto hrůzu utajit. Americká veřejnost a svět se o tom, co se v My Lai stalo, dozvěděly až 12. listopadu 1969 z reportáže novináře Seymoura Hershe, který získal informaci, že armádní důstojník, poručík William Calley, který operaci velel, bude souzen za smrt tehdy údajných 109 civilistů. Odhalení těchto skutečností změnilo vnímání války.

Video natočené pobočkou katarské televize al-Džazíra ukazuje okamžik, kdy se stovky Palestinců snaží ve tmě utéct a chránit se, zatímco v pozadí je slyšet několik výstřelů, které televize připisuje izraelské armádě. Podle ministerstva zdravotnictví tohoto území, ovládaného teroristickou skupinou Hamás, bylo ve čtvrtek brzy ráno při dodávkách humanitární pomoci do pásma Gazy zabito nejméně 112 lidí a 760 jich bylo zraněno.


Pro každého, kdo má alespoň trochu rozumu, zůstává zřejmá otázka: čím přesně se provinili ti lidé, kteří se vydali na smrt - a skutečně tam zahynuli - kvůli kousku jídla? Sebevraždou? 

Netanjahuova vláda ztratila jakýkoli smysl pro skromnost. V pondělí jsme na březích Středozemního moře viděli další zoufalou situaci, mnozí se vrhali do vod, aby se pokusili zachránit zásoby humanitární pomoci, které  spadly do moře. Byla to manna pro odsouzené do pekla.  (Manna je zázračná látka, kterou podle Bible Bůh poskytoval Izraelitům na poušti). 

Všichni vesničané z My Lai byli pro americký oddíl Vietkong. A všichni Palestinci jsou pro Netanjahuovu vražednou vládu Hamás. A to nic špatně neinterpretuji. Ministr obrany Avigdor Lieberman se 8. dubna nemohl vyjádřit jasněji, pokud jde o jeho ochotu zabíjet: "V Gaze nejsou žádní nevinní. Všichni dostávají od té organizace skupiny plat". Pokud tam žádní nejsou, pak jsou vinni všichni, což vysvětluje smrt nejméně 10 000 dětí.

Obětí v My Lai bylo málo, když vezmeme v úvahu miliony mrtvých ve Vietnamu. USA vstoupily do konfliktu, který začal v roce 1954, až v roce 1965. Až do zprávy Seymoura Hershe v roce 1969 mohli zastánci intervence stále prosazovat svou agendu. Pak  se ale věci začaly obracet. Až do porážky  americké velmoci v roce 1973. Popravených hladem, přiznejme si to, je málo ve srovnání s 30 000 mrtvými. Jsou však symbolem toho, co se děje v pásmu Gazy a do jisté míry i na Západním břehu Jordánu - postupně a nezákonně okupovaném izraelskými osadníky.

Když Palestincům zbyl jen hlad, protože jejich domovy, historie a city byly vymazány, jedna z nejlépe vycvičených armád na světě na ně zahájila palbu. Této operaci nevelel jistý poručík William Calley ani kapitán Medina. Ďábelské hostině velel Netanjahu a jeho vláda psychopatů.

Izrael se cítí nadřazen a oprávněn porušovat pravidla OSN a dokonce i protokoly slušného chování. Na mimořádném zasedání Valného shromáždění 25. října loňského roku, kdy byly zločiny jeho země podrobeny zkoumání, se Eli Cohen, izraelský zástupce v OSN, pustil do generálního tajemníka Antónia Guterrese, když řekl, že "útoky Hamásu se neodehrály ve vakuu". "Palestinský lid je 56 let vystaven dusivé okupaci," zdůraznil tehdy generální tajemník. "V jakém světě to žijete, pane generální tajemníku?" vypískl sionistický "diplomat" ze své lavice.

Nyní se ukáže, jaké rozhodnutí přijmou národy, které jsou proti genocidě, a židé, kteří jsou nespokojeni se zničující a zločinnou politikou Izraele, jak potrestat sionistického vůdce, který si vysloužil nový přívlastek: "vyhlazovač žen a dětí".

  
 

4
Vytisknout
2640

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2024