Pohřeb Alexeje Navalného sledovalo na jeho kanálu na YouTube více než čtvrt milionu lidí

1. 3. 2024

čas čtení 3 minuty
Davy smutečních hostů v Moskvě skandovaly "Rusko bez Putina" a "Ne válce", pohřeb Alexeje Navalného sleduje na jeho kanálu na YouTube čtvrt milionu lidí

Více než čtvrt milionu lidí sledovalo rozloučení se zesnulým ruským opozičním vůdcem Alexejem Navalným na jeho kanálu na YouTube, který je v Rusku blokován.

Podle agentury Reuters přišlo mnoho tisíc lidí vzdát hold na Borisovský hřbitov a před chrám Ikony Matky Boží v Moskvě.

V početném davu mnoho lidí svíralo kytice květin a někteří se připojili ke skandování - "Rusko bude svobodné", "Ne válce", "Rusko bez Putina", "Neodpustíme" a "Putin je vrah", uvádí agentura. Uvedla také, že policie byla sice přítomna v hojném počtu, ale nezasáhla.

Vedle videa proudily vzkazy, většinou vyjadřující smutek, ale některé také vzdor, informuje agentura Reuters.Alexey Navalny remains a shining example of what Russia could & should be. His death is a tragic reminder of the lengths the Kremlin will go to silence its critics. Our hearts go out to his family, friends, supporters, & all those he has inspired to work for a brighter future. pic.twitter.com/uPZlEEyJNN



Navalného přední spolupracovníci, kteří se všichni nacházejí mimo Rusko, se snažili ovládnout své emoce, když vysílali živé video z rozloučení se svým vůdcem.

"Je to fotografie, na kterou se velmi těžko dívá," řekl jeden z nich, Ruslan Šaveddinov, s odkazem na snímek Navalného matky Ljudmily v chrámu Ikony Matky Boží vedle otevřené rakve jejího syna.


 

Na hřbitov a před kostel na jihovýchodě Moskvy přišlo podle agentury Reuters vzdát hold mnoho tisíc lidí. V početném davu mnoho lidí neslo kytice květin a někteří se připojili ke skandování - "Rusko bude svobodné", "Ne válce", "Rusko bez Putina", "Neodpustíme" a "Putin je vrah", uvádí agentura. Uvedla také, že policie byla sice přítomna v hojném počtu, ale nezasáhla.

Na videu přenášeném z Borisovského hřbitova se Navalného matka a otec Anatolij sklonili nad jeho otevřenou rakví, aby ho naposledy políbili, zatímco hrála malá skupina hudebníků. Smuteční hosté se pokřižovali a pohladili ho po tváři, než na něj kněz jemně položil bílý rubáš a rakev se zavřela.

Podle agentury Reuters státní média o pohřbu informovala jen okrajově. Agentura RIA informovala o skutečnosti pohřbu Navalného a zaznamenala přítomnost zahraničních vyslanců včetně velvyslanců USA, Francie a Německa a připomněla, že byl uvězněn kvůli řadě obvinění včetně podvodu, pohrdání soudem a extremismu.

Navalnyj všechna tato obvinění popřel a uvedl, že byla vykonstruována úřady, aby umlčely jeho kritiku ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj v angličtině ZDE


1
Vytisknout
1637

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2024