ČR: Sněmovna schválila rozmělněný zákon o právech stejnopohlavních párů

1. 3. 2024 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty
 
Česko bylo dlouho považováno za liberálního šampióna v regionu, ale po téměř dvou desetiletích převážně populistických a pravicových vlád země do značné míry ustrnula ve vývoji silnější legislativy o rovných právech

Poslanci dolní komory českého parlamentu schválili zákon, který posiluje práva stejnopohlavních párů, přičemž pro něj hlasovalo 123 zákonodárců ze 176 přítomných.

Je to daleko od legislativy, která měla původně zavést manželství pro všechny, ale proti tomu se tvrdě postavilo silné konzervativní křídlo v parlamentu, které prochází několika stranami napříč politickým spektrem.

 

Česko již umožňuje registrované partnerství a průzkumy veřejného mínění ukazují, že většina lidí podporuje manželství pro všechny. Ve střední a východní Evropě povolují sňatky osob stejného pohlaví pouze Estonsko a Slovinsko, v Česku, Chorvatsku a Maďarsku je povoleno registrované partnerství osob stejného pohlaví.

Pokud zákon projde Senátem a podepíše ho prezident, budou mít páry žijící v "partnerství" nárok na vdovecký důchod a budou moci mít společný majetek a společný nájem.

"Pokud si někdo myslí, že jsme tímto hlasováním uzavřeli téma manželství pro všechny, tak se mýlí," řekla Českému rozhlasu krátce po hlasování 28. února zákonodárkyně z centristické strany Starostové a nezávislí (STAN) Barbora Urbanová.

Pochvalovala si, že je nyní možné posunout některá zlepšení pro stejnopohlavní páry, ale hlasování označila za "náročné, protože řeči, které zazněly, musely ublížit lidem, kterých se legislativa týká".  

Zákonodárci ze STAN, sociálně liberální Pirátské strany a liberální středopravicové strany TOP 09, kteří podpořili původní zákon o manželství pro všechny, na společné tiskové konferenci prohlásili, že "rozdělování lidí do dvou kategorií zůstává".

Partneři v partnerství budou mít nyní rodičovská práva ke svým dětem, pokud je jeden z partnerů biologickým rodičem. Stejnopohlavní páry stále čelí překážkám při adopci dětí z dětských domovů.

Zmocněnkyně kabinetu pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková si zlepšení pochvalovala a litovala, že neprošla "optimální varianta manželství pro všechny", a dodala: "Věřím, že se to v budoucnu v ČR prosadí."

Zákon bude muset schválit horní komora parlamentu, Senát, který minulý měsíc šokujícím rozhodnutím odmítl ratifikaci Istanbulské úmluvy proti násilí na ženách. Senát byl dříve dlouho považován za demokratickou baštu českých institucí v posledním desetiletí poznamenaném nástupem populistických politiků, jako je lídr strany ANO, miliardář a expremiér Andrej Babiš a nacionalistický exprezident Miloš Zeman.

Babišovo ANO, které je největší stranou v dolní komoře parlamentu, se rovněž staví proti rovnosti manželství, což je problematický postoj pro nominálně liberální skupinu Obnovme Evropu v Evropském parlamentu, jejímž je ANO členem.

Česko bylo dlouho považováno za liberálního šampióna v regionu, ale po téměř dvou desetiletích převážně populistických a pravicových vlád země do značné míry ustrnula ve vývoji robustnější legislativy týkající se rovných práv.

Zdroj v angličtině ZDE

3
Vytisknout
1741

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2024