Německá fregata nasazená v Rudém moři odrazila první útok Húsiů

1. 3. 2024

čas čtení 1 minuta
Německá fregata Hessen, nasazená v Rudém moři jako součást námořní mise EU na ochranu lodní dopravy, podle zdrojů agentury DPA poprvé odrazila útok Íránem podporovaných milicí Húsiů v Jemenu.

Plavidlo v úterý večer úspěšně zaútočilo na dva nepřátelské cíle, uvedly zdroje.

Jednalo se o první střet německého námořnictva s ostrými zbraněmi během nasazení, které začalo v pátek a je považováno za jednu z nejnebezpečnějších misí německých ozbrojených sil za poslední desetiletí.

Mise je o ochraně mezinárodního práva, svobody a bezpečnosti na mořích, ale také o stabilizaci obchodních tras a celého regionu, řekl minulý týden německý ministr obrany Boris Pistorius.

Bojovníci Húsiů z Jemenu útočí na lodě v Rudém moři v tom, co označují za odvetu za izraelskou vojenskou akci v pásmu Gazy.

Ministři zahraničí EU v pondělí schválili misi, nazvanou Aspides podle řeckého slova pro "štíty". Zahrnuje vyslání evropských válečných lodí a leteckých systémů včasného varování do Rudého moře, Adenského zálivu a okolních vod.

Plavidla Aspides mají rozkaz střílet na ozbrojence v případě, že zaútočí jako první, a jsou oprávněna střílet preventivně. Operační velitelství je v řeckém městě Larissa.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1573

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2024