USA postrádají dlouhodobý plán údržby klíčových ukrajinských zbraní, tvrdí kontrolní úřad Pentagonu

1. 3. 2024

čas čtení 3 minuty
Pořízení nových protiletadlových systémů Patriot by bylo "bolestivé", řekl představitel ministerstva obrany.

Ministerstvo obrany předalo systémy protivzdušné obrany Patriot a různá bojová vozidla na Ukrajinu bez plánu na jejich dlouhodobé udržování, což by podle zprávy kontrolního úřadu Pentagonu mohlo vést k problémům, píše Sam Skove.

Ministerstvo obrany sice Ukrajině pomohlo s opravami v terénu, ale podle zprávy zveřejněné minulý týden nemá plán na složitější údržbu na úrovni skladu.

Kromě toho Remote Distribution and Maintenance Center – Ukraine, americká údržbářská jednotka se sídlem v Polsku, která podporuje Ukrajinu, nemá žádnou schopnost provádět opravy Patriotu na úrovni skladu, uvádí zpráva. Generální inspektor doporučil, aby evropské velitelství USA identifikovalo požadavky a zařízení, které by byly nezbytné pro zřízení oprav na úrovni depa.

Neschopnost plně udržovat Patrioty "zvyšuje riziko", že Ukrajina nemusí být schopna se bránit před Ruskem, uvádí zpráva.

Baterie Patriot se zatím ukázaly jako účinné proti častým ruským raketovým útokům na ukrajinská města. Loni v létě baterie Patriot sestřelily všechny z více než 30 balistických raket, které Rusko vypálilo na Kyjev.

Na Ukrajině je nová šance posoudit raketu Patriot

Rusku však rakety ani zdaleka nedojdou. Think tank RUSI vyhodnotil, že Rusko zvýšilo výrobu raket a vlastní téměř 200 balistických střel Iskander 9M723 a řízených střel 9M727.

Další problém: Pro USA by bylo velmi obtížné nahradit systémy Patriot, které daly Ukrajině, uvádí zpráva. Všechny systémy Patriot poskytnuté Ukrajině pocházely z amerických cvičišť a splnění dalších požadavků by bylo "bolestivé", uvedl ve zprávě úředník ministerstva obrany.

Systémy Patriot jsou velmi žádané pro ochranu amerických sil po celém světě. Obsluhy baterií Patriot mají jednu z nejvyšších měr nasazení v celé armádě.

Neexistuje však ani žádný dlouhodobý plán udržitelnosti pro 186 bojových vozidel pěchoty Bradley, 189 pěchotních vozidel Stryker a 31 tanků Abrams, které USA převedly na Ukrajinu, uvádí samostatná zpráva generálního inspektora.

USA poskytly Ukrajině náhradní díly, které bude potřebovat pro údržbu na úrovni terénu do konce fiskálního roku 2024, uvádí se ve zprávě. Ale zbraňové systémy "pravděpodobně nezůstanou schopné mise bez údržby," uvádí se ve zprávě.

V obou případech je důvodem absence dlouhodobého plánu udržitelnosti to, že USA při převodu zbraní na Ukrajinu nezahrnuly peníze na tento účel a ministerstvo obrany neposkytlo další pokyny k této otázce.

Zpráva organizace přirovnává nedostatečnou údržbu na Ukrajině k problémům, kterým čelila afghánská národní armáda, která zůstala závislá na americké podpoře údržby. Přetrvávající neschopnost Afghánistánu udržovat darované vybavení byla jedním z faktorů, proč armáda prohrála s Tálibánem, uvádí se ve zprávě s odvoláním na zprávu zvláštního generálního inspektora pro rekonstrukci Afghánistánu. Jiné vládní zprávy v té době konkrétně zdůrazňovaly, že Afghánistán je závislý na smluvní údržbě letectva.

Jiné státy zřídily zařízení schopná opravit značné škody způsobené v boji. Litva opravuje tanky Leopard německé konstrukce, které utrpěly přímé zásahy, zatímco zařízení v Polsku opravují tanky Leopard i tanky sovětské konstrukce. Přesto může být doba opravy zdlouhavá. Tanky vyslané do Litvy v říjnu nebyly připraveny k provozu dříve než v polovině prosince, uvedlo litevské ministerstvo obrany.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1588

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2024