Podvodníci začali krást Rusům peníze pod záminkou "válečné daně"

1. 3. 2024

čas čtení 1 minuta
Podvodníci jménem bank začali posílat dopisy Rusům o nové "dani ze speciální vojenské operace", která bude násilně strhávána z bankovní karty v souladu se zákonem přijatým úřady, uvedla společnost Tinkoff Protection pro RBC.

Útočníci v dopisech varují, že pokud odmítnou daň zaplatit, budou jim odepsány "desítky tisíc rublů". Chcete-li se odhlásit, musíte kliknout na odkaz na falešnou webovou stránku banky, která je maskována jako skutečná. Zde se musíte přihlásit ke svému osobnímu účtu pomocí aktuálních údajů.

V důsledku tohoto schématu podvodníci získávají důvěrné údaje a mohou vybírat peníze z účtu oběti nebo žádat o půjčku na její jméno. U posledně jmenovaného bude také nutné obejít systém bankovní ochrany, poznamenal Tinkoff Protection. Podle nich útočníci spustili tento systém ihned po skončení daňového období, kdy miliony Rusů zaplatily účtenky od Federální daňové služby.

VTB již dříve zjistila, že podvodníci začali používat staré hlasové zprávy z existující korespondence k oklamání Rusů. Toto schéma zahrnuje hacknutí účtu oběti v messengeru a pečlivé prostudování korespondence se známými a kolegy. Jakmile najdou správnou osobu, kterou chtějí kontaktovat, budete kontaktováni prostřednictvím textové zprávy jménem vlastníka účtu.

Poté, co podvodník získá důvěru tím, že diskutuje o starém tématu (narozeniny přítele, plány na víkend atd.), jsou oběti zaslány staré hlasové zprávy, aby se ujistila, že mluví s někým, koho zná. Následuje žádost o pomoc s penězi – například o půjčení určité částky peněz na jeden den. Mnoho lidí na to skočí a pošle peníze, takže VTB vyzvala k odstranění starých hlasových zpráv z chatů v messengerech.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
1492

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2024