Ruská vláda oznámila, že plánuje požádat Čínu o půjčku

1. 3. 2024

čas čtení 3 minuty
Ruské úřady zvažují možnost získat z Číny půjčku v jüanech, řekl ministr financí Anton Siluanov v rozhovoru pro RIA Novosti.

Příslušné pravomoci podle něj svěřuje ministerstvu financí zákon o rozpočtu. "Existuje právo brát půjčky v jüanech. Jednání s čínskými partnery probíhají již dlouho," řekl Siluanov s tím, že "zatím nebylo rozhodnuto".

Poslední kolo se konalo na konci loňského roku, uvedl ministr, aniž by upřesnil, zda bylo dosaženo pokroku.

O projektu vládních dluhopisů v jüanech se v Rusku diskutuje od prudkého zhoršení vztahů se Západem v roce 2014. Emise ve výši asi 6 miliard jüanů (až 1 miliarda dolarů podle starých směnných kurzů) byla původně plánována na rok 2016, poté byla odložena na rok 2017. V březnu 2019 tehdejší náměstek ministra financí Sergej Storčak připustil, že v jednáních nedošlo k žádnému pokroku.

Po začátku války s Ukrajinou vláda opět oživila myšlenku jüanových vládních dluhopisů v naději, že přiláká peníze od čínských investorů a nahradí jimi západní kapitál. To se však nepodařilo: V září 2022 náměstek ministra financí Timur Maximov uvedl, že stále není možné dosáhnout dohody. Peking povoluje takzvané pandí dluhopisy zahraničním dlužníkům. Prodávají se však na domácím trhu ČLR a výběr peněz mimo Čínu je bez zvláštního povolení nemožný.

V roce 2024 bude muset ministerstvo financí najít 1,6 bilionu rublů na financování rozpočtového schodku, ve kterém je poprvé od sovětské éry každý třetí rubl přidělen na armádu a válku. Podle rozpočtového zákona plánuje ministerstvo financí s výdaji ve výši 36,6 bilionu rublů získat příjmy pouze 35 bilionů rublů. Výsledný rozdíl by měl být pokryt půjčkami na domácím trhu a penězi z Fondu národního blahobytu.

Na začátku roku 2024 však v NWF zůstávalo pouze 55,9 miliardy dolarů likvidních aktiv, což je polovina toho, co bylo před začátkem války (113,5 miliardy dolarů). Ministerstvo financí letos plánuje utratit dalších 1,3 bilionu rublů z NWF na financování rozpočtového deficitu a dalších téměř 900 miliard rublů si vezme ministerstvo pro hospodářský rozvoj na investiční akce.

To znamená, že Rusko de facto nemá žádnou pojistku proti nové krizi. Pokud bude ropa stát 50 dolarů, odečte se z rezerv dalších 1,5 až 2 biliony rublů a k tomu více než 2 biliony rublů na deficity a investiční projekty, odhaduje ekonom CentroCreditBank Jevgenij Suvorov. "V tomto scénáři dosáhneme vyčerpání rezerv na začátku roku 2025. Zjednodušeně řečeno, Rusko už nemá pojištění proti poklesu cen ropy," uzavírá Suvorov.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
916

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2024