Rusko: Centrální banka předpověděla pokles petrodolarových příjmů do tří let

1. 3. 2024

čas čtení 5 minut
Ropa, která je páteří ruského exportu, bude v příštích letech generovat nižší příjmy, varuje centrální banka. To je důvod její prognózy poklesu vývozu v letošním roce: Růst ostatních položek bude schopen v letech 2025-2026 v nejlepším případě kompenzovat pokles petrodolarů.

Ropa nepomůže

Centrální banka odhalila svou logiku v prvních zveřejněných komentářích k prognóze a shrnutí diskuse o klíčových sazbách. Očekává postupný pokles ceny ropy Brent (z průměrných 80 dolarů v letošním roce na 70 dolarů v roce 2026; 82 dolarů v loňském roce) kvůli rostoucí produkci mimo OPEC+. V první řadě se bavíme o Spojených státech, které díky břidlicové ropě zvýšily produkci z 11,5 milionu barelů denně na začátku roku 2022 na 11,3 milionu na konci roku 2023. Kromě toho se zpomaluje růst globální ekonomiky a ten, který existuje, je do značné míry spojen s méně materiálně náročným sektorem služeb, poznamenali vedoucí představitelé centrální banky: "V důsledku toho globální růst nyní obecně poskytuje menší podporu cenám ruského exportního zboží."

Centrální banka se také obává zvýšení slev na ruskou ropu. Sleva na Brent se od konce roku zvětšuje. Podle ministerstva financí v říjnu klesla pod 10 dolarů (9,57 dolaru) a z tohoto minima začala stoupat: 10,28 dolaru v listopadu a 13,65 dolaru v prosinci a ministerstvo financí nezveřejnilo údaje za leden. Soudě podle komentáře centrální banky se však sleva dále rozšiřuje: Od poloviny prosince, kdy se konalo poslední zasedání představenstva, "došlo ke znatelnému zhoršení podmínek zahraničního obchodu, včetně poklesu cen na komoditních trzích, rozšíření slevy na ruskou ropu, dalších potíží s platbami a také poklesu vývozu," uvádí.

Centrální banka vychází z předpokladu, že nejenže klesnou ceny, ale Rusko bude také prodávat méně ropy. V roce 2024 bude tlak na snižování fyzického objemu vývozu vyvíjen dobrovolným snížením vývozu ropy a sankcemi západních zemí proti řadě ruského zboží, uvedli šéfové centrální banky (po zasedání se vláda chystala na šest měsíců zakázat vývoz benzínu). Přiznávají, že notoricky známý obrat na východ neprobíhá tak hladce, jak bychom si přáli: "Přeorientování exportních dodávek na přátelské trhy probíhá mírným tempem kvůli objektivním omezením, především v oblasti dopravní a logistické infrastruktury."

Pokles vývozu ropy a zemního plynu stáhne dolů celkové příjmy z vývozu, uzavírají šéfové centrální banky. Nárůst příjmů z vývozu ropy očekávají až v roce 2026 (horizont prognózy je na ně omezen a dál se nedívali). Lídři centrální banky očekávají, že objem dodávek začne růst v příštím roce a plyn od letošního roku, ale připouštějí, že "růst fyzického objemu vývozu ropy a plynu nebude stačit na to, aby vykompenzoval vliv nižších cen".

Naděje na neropný vývoz

Očekávají, že vývoz bude tažen jinými průmyslovými odvětvími: "V letech 2025-2026 se celkový vývoz zvýší: Díky oživení ostatních vývozů bude pokles vývozu ropy a plynu kompenzován."

V letošním roce se příjmy z vývozu neropy a plynu stabilizují a v letech 2025-2026 porostou jak cenami, tak objemy, očekává centrální banka. Ceny porostou v souladu s globální inflací, domnívá se centrální banka. S objemy je to ale obtížnější.

Centrální banka vidí dva hlavní scénáře. Za prvé, současná recese je dočasná, způsobená přizpůsobováním se měnícím se podmínkám a komplikovanými výpočty a logistikou. Postupem času se pak vývoz zotaví, zejména neropný a plynárenský v důsledku rozšíření geografie dodávek. Druhým scénářem je, že vývoz poklesne v reakci na strukturálně změněné podmínky. Pak se nebude moci rychle zotavit a část exportních produktů bude přesměrována na domácí trh. "Do jisté míry jsou tyto procesy již pozorovány například na Uralu, kde byla dříve výroba převážně orientována na export," poznamenává centrální banka.

Co to znamená pro rubl

Snížení fyzických objemů vývozu zůstává významným rizikem pro směnný kurz, říkají šéfové centrální banky. Čím nižší jsou, tím méně peněz do země proudí. To platí i pro ceny vývozu neropných produktů a zemního plynu: Jejich pokles, na rozdíl od cen ropy, nelze kompenzovat prodejem cizí měny podle rozpočtového pravidla.

Centrální banka nadále trvá na tom, že povinný prodej příjmů z vývozu problém nevyřeší. Její představitelé "potvrdili svůj názor, že pokud nebude prodloužena vyhláška o povinném prodeji devizových příjmů největšími exportéry, nestane se to významným faktorem následné dynamiky kurzu," uvádí se ve shrnutí.

Kupodivu problémy s výpočty, které komplikují export, nemusí zasáhnout rubl, ale pouze v případě, že "další obtíže ovlivní vývoz i dovoz zároveň". V tomto případě klesne i poptávka po cizí měně ze strany dovozců a "nemusí dojít k výraznému dopadu na směnný kurz".

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
1477

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2024