Navzdory protestním hlasům kvůli Gaze vyhrál Biden primárky v Michiganu

1. 3. 2024

čas čtení 2 minuty
Předpokládá se, že prezident Joe Biden pohodlně vyhraje demokratické prezidentské primárky v Michiganu, a to navzdory výraznému protestnímu hlasování kvůli silné americké podpoře Izraele ve válce v Gaze.

Biden podle projekcí získal 80 % hlasů, ale "neangažovaní" překonali očekávání s 13 %.

Jeho kampaň bude bedlivě sledovat, zda se tento výsledek v klíčovém "swing state" rozšíří po celé zemi.

Mnoho voličů rozhněval postoj USA v konfliktu mezi Izraelem a Hamásem.

Aktivisté ze skupiny Listen to Michigan (Poslouchejte Michigan) uvítali velikost "nerozhodnutých" hlasů - více než 100 000 - jako vítězství. Lidé měli slzy v očích, když byly pravidelně aktualizovány záznamy.

Bývalý kongresman Andy Levin, který podporuje "nezávazné" hlasování, řekl davu: "Nemám žádnou radost z toho, že jsem dnes večer tady. Tento okamžik je dítětem nutnosti, protože lidé umírají po tisících."

USA jsou blízkým spojencem Izraele a poskytují mu vojenskou pomoc v hodnotě miliard dolarů.

Začátkem tohoto měsíce USA vetovaly rezoluci OSN vyzývající k okamžitému příměří v Gaze a zároveň předložily vlastní návrh a naléhaly na dočasné příměří.

Mnoho lidí, včetně Bidenovy vlastní strany, si přeje, aby prezident zaujal mnohem silnější postoj proti izraelskému vojenskému tažení.

V předvečer hlasování v Michiganu pan Biden řekl, že doufá, že do pondělí dojde k pauze v bojích v Gaze - prohlášení, které neopakoval ani Izrael, ani Hamás.

Předpokládá se také, že Trump snadno vyhraje úterní republikánské primárky ve státě po tom, co nazval "velkým dnem".

Trump podle předpokladů vyhraje primárky v Michiganu nad Haleyovou

Dosavadní výsledky primárek, které americké politické strany využívají k výběru svého prezidentského kandidáta, naznačují, že oba muži jsou na dobré cestě utkat se v listopadových všeobecných volbách, v repríze voleb z roku 2020.

Michigan je považován za kritický "swing state", který vybral vítězného prezidenta v posledních dvou kláních. Má největší podíl Američanů arabského původu v zemi, ale zdá se, že podpora Izraele Bidena ho stála podporu mezi touto demografickou skupinou.

Válka v Gaze začala po útoku Hamásu na jihu Izraele 7. října, při kterém bylo zabito asi 1 200 lidí a zajato více než 250 rukojmí.

Izrael od té doby zahájil masivní vojenskou operaci na palestinském území s deklarovaným cílem zlikvidovat Hamás.

V odvetné kampani však bylo zabito 29 974 lidí a 70 325 jich bylo zraněno - většina z nich jsou civilisté, uvedlo ministerstvo zdravotnictví v pásmu Gazy vedené Hamásem.

Obrovské ztráty na životech vedly k mezinárodnímu tlaku na Izrael a výzvám k příměří.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1231

Diskuse

Obsah vydání | 1. 3. 2024