"Pusťte nás do Gazy": 55 zahraničněpolitických reportérů ze Spojeného království a z USA naléhá na Izrael a Egypt, aby zrušily blokádu zpravodajství

29. 2. 2024

čas čtení 5 minut
 
Vzhledem k tomu, že bylo zabito 90 novinářů, je nezbytné, aby se místním pracovníkům médií ulevilo - píše se v dopise
Více než 55 zahraničních zpravodajů podepsalo žádost o přístup do Gazy přes Izrael a Egypt s tím, že by jim to pomohlo podpořit úsilí místních novinářů, jejichž bezpečnost je ohrožena.

Těchto 55 zpravodajů zastupuje všechny hlavní televizní stanice se základnami ve Velké Británii, včetně BBC News, Sky News, ITV News, Channel 4 News, CNN, NBC, CBS a ABC.

Celý dopis a seznam signatářů naleznete na stránce níže.



 
Společně podepsali otevřený dopis zaslaný izraelskému i egyptskému velvyslanectví v Londýně, v němž naléhají na "volný a neomezený přístup do Gazy pro všechna zahraniční média".

Dodali, že je "nezbytné, aby byla respektována bezpečnost místních novinářů a aby jejich úsilí bylo podpořeno novinářskou prací členů mezinárodních médií", a poznamenali, že jejich mediální organizace mají desítky let zkušeností s riziky spojenými se zpravodajstvím z konfliktů.
 
Zvláštní zpravodajka Sky News Alex Crawfordová uvedla, že stejně jako mnoho dalších novinářů strávila se svým štábem "většinu uplynulých téměř pěti měsíců tím, že se snažila dostat do Gazy", ale nikdy se jim nepodařilo dostat přes hraniční přechod Rafáh z Egypta.
 
V článku pro Sky News upozornila na skutečnost, že od začátku války 7. října bylo údajně zabito přibližně 90 novinářů - 20 zabitých měsíčně nebo jeden každý druhý den. "Dokážete si to představit? Protože pro mě je to těžké."

Řekla, že obvykle mediální organizace obvykle střídají zaměstnance ve válečné zóně a mimo ni, "aby se mohli dobít, zotavit a umožnit čerstvým očím a mysli sledovat události, které jsou fyzicky i psychicky vyčerpávající a vyčerpávající", ale místní novináři v Gaze jsou tam uvízlí a jen někteří mohli odejít.

Hlavní mezinárodní zpravodajka CNN Clarissa Wardová, která dopis podepsala, byla údajně jediným novinářem, který nepobývá v Gaze a který se tam mohl dostat, aniž by byl přidělen k IDF, a to od 7. října poté, co tam odcestovala s lékařským týmem SAE.

Wardová uvedla, že tato cesta "poskytla okno do válečné zóny, ale jen malé".

Crawfordová napsal, že nasazení u IDF "nabízí jen omezený vhled", protože armáda "vybírá trasu, oblast, kam se vydáte, jak dlouho budete na místě a v podstatě i to, k čemu se novinář dostane a s kým bude mluvit nebo zda vůbec s někým může mluvit". Novináři na těchto cestách nemohli hovořit s žádnými Palestinci.

Dopis novinářů:

"Po téměř pěti měsících války v Gaze je zahraničním novinářům stále odpírán přístup na toto území, mimo ojedinělé a doprovázené cesty s izraelskou armádou.

Naléhavě žádáme vlády Izraele a Egypta, aby umožnily volný a neomezený přístup do Gazy všem zahraničním médiím. Vyzýváme izraelskou vládu, aby otevřeně vyjádřila souhlas s působením mezinárodních novinářů v Gaze, a egyptské úřady, aby umožnily mezinárodním novinářům přístup na hraniční přechod Rafáh.

O dění v Gaze je ve světě intenzivní zájem a prozatím jediné zpravodajství pochází od novinářů, kteří tam již působili.

Je nezbytné, aby byla respektována bezpečnost místních novinářů a aby jejich úsilí bylo podpořeno novinářskou prací členů mezinárodních médií. Potřeba komplexního zpravodajství o konfliktu přímo na místě je naprosto nezbytná.

Rizika spojená se zpravodajstvím z konfliktů jsou našim organizacím, které mají desítky let zkušeností se zpravodajstvím ve válečných zónách po celém světě i z předchozích válek v Gaze, dobře známa."

Úplný seznam podepsaných novinářů:
  1. Alex Crawford, Sky News
  2. Alex Rossi, Sky News
  3. Alex Thomson, Channel 4
  4. Alistair Bunkall, Sky News
  5. Anna Botting, Sky News
  6. Charlie D’Agata, CBS
  7. Chris Livesay, CBS
  8. Christiane Amanpour, CNN
  9. Clarissa Ward, CNN
  10. Clive Myrie, BBC
  11. Cordelia Lynch, Sky News
  12. Debora Patta, CBS
  13. Deborah Haynes, Sky News
  14. Diana Magnay, Sky News
  15. Dominic Waghorn, Sky News
  16. Emma Murphy, ITN
  17. Fergal Keane, BBC
  18. Fiona Bruce, BBC
  19. Hala Gorani, NBC
  20. Holly Williams, CBS
  21. Ian Lee, CBS
  22. Ian Pannell, ABC
  23. Imtiaz Tyab, CBS
  24. James Longman, ABC
  25. Jeremy Bowen, BBC
  26. John Irvine, ITN
  27. John Ray, ITN
  28. John Sparks, Sky News
  29. Julie Etchingham, ITN
  30. Katya Adler, BBC
  31. Kirsty Wark, BBC
  32. Krishnan Guru-Murthy, Channel 4 
  33. Lindsey Hilsum, Channel 4
  34. Lyse Doucet, BBC
  35. Mark Stone, Sky News
  36. Martha Kearney, BBC
  37. Matt Frei, Channel 4
  38. Mishal Husain, BBC
  39. Molly Hunter, NBC
  40. Nawal al-Maghafi, BBC
  41. Nick Robinson, BBC
  42. Orla Guerin, BBC
  43. Paraic O’Brien, Channel 4
  44. Quentin Sommerville, BBC
  45. Ramy Inocencio, CBS
  46. Reeta Chakrabarti, BBC
  47. Richard Engel, NBC
  48. Rohit Kachroo, ITN
  49. Sarah Montague, BBC
  50. Secunder Kermani, Channel 4
  51. Stuart Ramsay, Sky News
  52. Tom Bateman, BBC
  53. Tom Bradby, ITN
  54. Yalda Hakim, Sky News
  55. Yousra Elbagir, Sky News

 

1
Vytisknout
1646

Diskuse

Obsah vydání | 1. 3. 2024