Krize na Blízkém východě: Katar obviňuje Izrael z napomáhání "úmyslnému vyhladovění palestinského lidu"

28. 2. 2024

čas čtení 11 minut
 
Mluvčí katarského ministerstva zahraničí uvedl, že je "bolestné", že dodávka pomoci je stále problémem.

 
Katar: "záměrné vyhladovění palestinského lidu nelze tolerovat"


Katar obvinil Izrael z napomáhání "úmyslnému vyhladovění palestinského lidu" na týdenním brífinku, který poskytl mluvčí ministerstva zahraničí Majed Al Ansari. Vyzval mezinárodní společenství, aby vyvinulo na Izrael větší tlak, a uvedl, že je "bolestné", že dodávky pomoci jsou stále problémem.

V prohlášení vydaném po briefingu Al Ansari uvedl:

"Záměrné vyhladovění palestinského lidu nelze tolerovat a mezinárodní společenství se musí proti tomuto problému postavit.

    Veškerá pomoc poskytovaná pásmu Gazy představuje jen velmi malou část toho, co obyvatelé pásma potřebují. Dva a půl milionu lidí žije v naprosté absenci zdravotnických a záchranných služeb. Více než milion lidí žije ve stanech na jihu pásma.

    Pomoc by měla být poskytována volně a bez omezení, jak stát Katar vždy zdůrazňoval."

Al Ansari uvedl, že 80 letadel s pomocí bylo dodáno prostřednictvím leteckého mostu, který Katar zřídil pro doručování pomoci, ale "problémy se vstupem této pomoci jsou velké a trvají".

Pokračoval: " Dosud jsme nebyli svědky skutečného tlaku mezinárodního společenství, aby umožnilo plný a bezpodmínečný vstup pomoci. Katarský stát ve spolupráci se svými partnery usiluje o zastavení agrese před svatým měsícem ramadánem. Je bolestné, že vstup humanitární pomoci je jednou z diskutovaných otázek."

- Vůdce Hamásu: Skupina "projevuje flexibilitu" při jednáních s Izraelem, ale je připravena pokračovat v boji

Šéf Hamásu Ismail Haníja ve středu prohlásil, že skupina projevuje flexibilitu při jednáních s Izraelem, ale zároveň je připravena pokračovat v boji.

Obě strany jednají o návrhu rámce, který by údajně znamenal šestitýdenní přestávku v bojích a propuštění rukojmích, které Hamás drží v zajetí, pro Palestince zadržované Izraelem.

Vyzval arabský svět, aby se zasadil o ukončení hladomoru v Gaze, a "osu odporu", aby zvýšila úsilí ve prospěch obyvatel Gazy. Katar také odsoudil Izrael za to, co označil za "úmyslné vyhladovění palestinského lidu".

Podle agentury Reuters Haníja v televizním projevu také vyzval Palestince v Jeruzalémě a na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu, aby se v první den ramadánu vydali na pochod k mešitě al-Aksá a modlili se.

Izrael již prohlásil, že bude i nadále omezovat přístup muslimů do mešity. Od 7. října muselo mnoho lidí vykonávat páteční modlitby v ulicích Jeruzaléma, protože izraelské bezpečnostní síly bránily přístupu do mešity. Ramadán by měl začít v neděli 10. března večer.

- Deník Times of Israel přináší několik citací bývalých rukojmích a jejich rodinných příslušníků, kteří promluvili předtím, než se z místa konání hudebního festivalu Nova vydali do Jeruzaléma na čtyřdenní pochod vyzývající k propuštění rukojmích.


Niv Cohen, který přežil útok na festivalu, řekl: "Jsem stále tady a stojím. Ale moje duše zůstala někde mezi těmito stromy, kde jsem se tolik hodin schovával". Dva z jeho přátel jsou stále drženi v zajetí v Gaze.

Dekel Lifschitz, jehož dědeček je zadržován, řekl: ""Jsme v Izraeli velká rodina a čekáme na 134 lidí z této rodiny. Je to pro nás všechny, kteří zde žijeme a chceme to nejsamozřejmější, že nám naše země bude krýt záda. Dědečku, buď silný, tvůj národ si pro tebe přijde."

Sharon Alony Cunio, která se podílela na listopadové dohodě o propuštění rukojmích, ale jejíž manžel zůstává v Gaze, uvedla, že se nemohla připojit k dřívějším protestním pochodům, ale "tentokrát pochoduju za svého manžela a za všechny rukojmí, v tomto důležitém boji."
 
- Izraelská armáda prohlásila, že v noci zasáhla "osm významných teroristických cílů" v Gaze, které podle ní byly zodpovědné za rakety vypálené na izraelské město Aškelon.
IDF rovněž oznámily, že během jejich pozemní operace uvnitř Gazy byli zabiti další dva vojáci.

-  Od 7. října bylo při izraelském vojenském útoku na Gazu zabito nejméně 29 954 Palestinců a 70 325 jich bylo zraněno, uvedlo ve středečním prohlášení ministerstvo zdravotnictví v Gaze vedené Hamásem. Novinářům se nepodařilo nezávisle ověřit údaje o počtu obětí, které byly během konfliktu vydány.

- Nemocnice al-Awda v Gaze musela pozastavit všechny chirurgické operace poté, co byly zničeny její operační sály.

-  Izraelská armáda uvedla, že provedla nálety na "skladiště zbraní Hizballáhu" a "výrobnu zbraní Hizballáhu" v jižním Libanonu. Izraelské sdělovací prostředky oznámily, že po zásahu raketami na nejsevernější izraelské město Kirjat Šmona byla poškozena jedna budova, a brigády Hamasu Al-Kassám prohlásily, že z jižního Libanonu vypálily 40 raket Grad na vojenské cíle v severním Izraeli.

- Ruská média informují, že zástupci Hamásu a Fatahu se ve čtvrtek sejdou v Moskvě, aby jednali o možnosti vytvoření jednotné palestinské vlády v Gaze i na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu.

- Skupina více než 50 rozhlasových novinářů zaslala otevřený dopis velvyslanectvím Izraele a Egypta, ve kterém vyzývá k "volnému a neomezenému přístupu" zahraničních médií do Gazy.


- Zasažená loď Rubymar plující pod vlajkou Belize, která byla na cestě ze Spojených arabských emirátů do Evropy přes Rudé moře, když byla 20. února zasažena útokem Hútíů, se začala potápět.


- Organizátoři propalestinských demonstrací ve Velké Británii reagovali na nedávná vládní prohlášení o protestech vlastním společným prohlášením. Skupina, do níž patří Palestine Solidarity Campaign, Friends of Al-Aqsa, Stop the War a Muslim Association of Britain, uvedla: "Od října vyšly do ulic Londýna a svých místních částí statisíce lidí, kteří požadovali okamžité zastavení palby v Gaze, avšak politici tyto mírové demonstranty odsoudili jako "nenávistné pochody" , přestože vyjadřují většinový názor.

    Pod silným politickým tlakem vlády, politických komentátorů a řady proizraelských skupin, které usilují o zákaz protestů, je policejní kontrola demonstrací stále agresivnější a restriktivnější. Vyznačovala se bezprecedentním používáním omezovacích příkazů, nátlakem na organizátory, aby nepochodovali, a násilným zatýkáním protestujících."

Skupiny plánují uspořádat ještě dnes tiskovou konferenci v londýnském parlamentu.

Ministr vnitra James Cleverly již dříve uvedl, že propalestinští demonstranti "dosáhli svého", a zpochybnil význam pokračování demonstrací, zatímco britský ministr pro policii Chris Philp uvedl, že vláda by mohla zvážit zvýšení doby, po kterou musí demonstranti policii oznamovat pořádání rozsáhlých demonstrací.

- Izrael tvrdí, že provedl nálety na cíle Hizballáhu v jižním Libanonu

Izraelská armáda uvedla, že provedla nálety na objekty, které označila jako "skladiště zbraní Hizballáhu" a "výrobní závod zbraní Hizballáhu" v jižním Libanonu.

V prohlášení zveřejněném na svém oficiálním kanálu Telegram uvedla:

    V návaznosti na sirény, které se rozezněly v oblasti Kirjat Šmona v severním Izraeli dnes ve středu, bylo identifikováno přibližně deset raket, které přeletěly z Libanonu do severního Izraele. Řadu z nich úspěšně zachytila anténa protivzdušné obrany IDF. V reakci na to IDF zasáhly zdroje palby v Libanonu.

    Před chvílí stíhací letouny IDF zasáhly skladiště zbraní Hizballáhu a vojenské objekty v oblasti Ramyeh v jižním Libanonu. V noci na dnešek navíc IDF zasáhly místo výroby zbraní Hizballáhu v oblasti Khirbet Selm.

Již dříve izraelská média informovala, že po zásahu raketami na nejsevernější izraelské město Kirjat Šmona byla poškozena jedna budova, a brigády Hamásu Al-Kassám ve zprávě na Telegramu uvedly, že z jižního Libanonu odpálily 40 raket Grad na vojenské cíle v severním Izraeli. Izraelské úřady nehlásily žádné oběti.

- Ve Velké Británii se opakované protesty vyzývající k ukončení bojů v Gaze staly ožehavým politickým tématem, což minulý týden vedlo k hádce v parlamentu kvůli hlasování poslanců o příměří a k obnovení kontroly bezpečnosti a ochrany poslanců, kteří tvrdí, že jsou terčem útoků protestujících.

Náměstek ministra vnitra  pro policii Chris Philp ve středu ráno v britské televizi prohlásil, že protesty budou moci pokračovat: "Jsme svobodná země a lidé mají právo protestovat, takže budeme pokračovat v policejní kontrole těchto protestů." Naznačil však, že vláda by mohla zvážit změnu zákona, aby organizátoři museli úřadům záměr uspořádat demonstraci oznámit s větším předstihem.

Řekl:

"U velmi, velmi velkých protestů, kde se jedná o desetitisíce nebo možná i statisíce lidí, by to mohlo policii usnadnit plánování, kdyby to bylo více než několik týdnů, ale to je jen něco, o čem ministr vnitra přemýšlí, a rozhodně není nic rozhodnuto."

Philp uvedl, že do středy 28.2:  bylo na protestech kvůli konfliktu v Gaze od 7. října zatčeno asi 600 osob.

Ministr pro policii uvedl, že se v Downing Street v Londýně uskuteční schůzka, na níž bude mimo jiné předseda vlády Rishi Sunak jednat o reakci policie na protesty přímo před domy poslanců. "Nemůžeme ustoupit ani o píď území lidem, kteří se snaží zastrašit naše zvolené zástupce." 

- Hamás tvrdí, že z Libanonu odpálil rakety namířené na izraelské vojenské cíle

Hamás uvedl, že z jižního Libanonu vypálil dvě raketové salvy sestávající ze 40 raket Grad na severní Izrael.

Podle agentury Reuters brigády Al-Kassám v prohlášení na svém kanálu Telegram uvedly, že bombardovaly velitelství 769. východní brigády a letištní kasárna v Bejt Hilálu.

Od 7. října dochází k častým přestřelkám nad modrou linií vytyčenou OSN, která odděluje Izrael a Libanon. Izrael evakuoval některé severní obce a opakovaně sdělil Hizballáhu a dalším protiizraelským silám v oblasti, že se musí stáhnout a respektovat demilitarizovanou zónu mezi modrou linií a řekou Litani, kterou schválila OSN.

Mírová mise OSN v Libanonu, Unifil, včera popsala to, co považuje za "znepokojivý posun" v intenzitě přestřelek.

Izraelská média dnes ráno rovněž informují o poškození jedné budovy po zásahu raketami v nejsevernějším izraelském městě Kirjat Šmona.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1738

Diskuse

Obsah vydání | 1. 3. 2024