Channel 4 News: Izraelci nic nevědí o masovém zabíjení civilistů a hladomoru v Gaze: Izraelská televize o tom neinformuje

28. 2. 2024

čas čtení 2 minuty
Moderátor, Channel 4 News, úterý 27. února 2024, 19 hodin:  Izrael i Hamás bagatelizovaly návrh amerického prezidenta, že by příměří v Gaze mohlo být uzavřeno do příštího týdne. Joe Biden se tak vyjádřil v předvečer primárních voleb v Michiganu, kde je pod tlakem velkého počtu arabských Američanů kvůli své podpoře Izraele, Mezitím v Gaze hrozí hladomor a mezi 2,3 miliony lidí uvězněných v Gaze se nadále šíří nemoci. Přepojíme se nyní  živě k naší mezinárodní redaktorce Lindsey Hilsumové, která je v Tiberu na severu Izraele. Lindsey.

 
Reportérka: Navrhované čtyřicetidenní příměří, no, začínáme se o něm dozvídat další podrobnosti. Jde o to, že by mělo být propuštěno 40 rukojmích, dětí žen, nemocných lidí výměnou za možná 300 palestinských vězňů a že by se někteří Gazané mohli vrátit na sever, kam v tuto chvíli nesmějí.

A mnohem víc humanitární pomoci. 300 až 500 kamionů. Ale i když se tyto podrobnosti objevily, Hamás, Katařané a Netanjahu odmítli myšlenku, že to bude rychlé nebo snadné. Netanjahu řekl, že stále usiluje o úplné vítězství, což přišlo po  poněkud optimistickém výroku prezidenta Bidena, jejíž okolnosti v newyorské zmrzlinárně mohly vypadat pro hladovějící v Gaze poněkud nesourodě:


Joe Biden: "No, doufám, že do konce víkendu, tedy alespoň do konce víkendu. Můj bezpečnostní poradce mi říká, že jsme blízko. Jsme blízko a ještě jsme neskončili. Doufám, že do příštího pondělí dosáhneme příměří."

Moderátor: Jaké jsou tedy nejnovější zprávy z Gazy, Lindsey?

Reportérka: Poslední zprávy, Kierane, jsou zoufalství, hlad, hlad, nemoci. Spojené arabské emiráty, Jordánsko, dokonce i Francie, různé země teď shazují letecky jídlo a další zásoby, a když tyhle shozy přicházejí, je to prostě mimořádné. Je to strašné. Některé z těch zásob spadly do moře. Lidi prostě je spěchali vylovit, protože mají strašný hlad a jejich děti mají strašný hlad.

Ale víte, jedna z věcí, která mě tady v Izraeli opravdu zaráží, je, že lidé tady nic z toho nevidí. Nevidí ty scény zoufalství. 

Televize neukazuje to, co vidíme v televizi v Británii a v Evropě, dokonce i v Americe, prostě buď vědomě, nebo nevědomky nevnímají to strašné utrpení, které se děje v Gaze, protože to je  v Gaze, ti hladoví lidé, lidé, kteří jsou stále více nemocní a zoufale potřebují lékařské zásoby. Pro ně toto příměří nemůže přijít dost brzy.

Zdroj v angličtině ZDE (od minuty 16.44) 

0
Vytisknout
1940

Diskuse

Obsah vydání | 1. 3. 2024