Londýnský primátor Sadiq Khan čelí výhrůžkám smrtí od islamistických extremistů

28. 2. 2024

čas čtení 2 minuty
Londýnský primátor Sadiq Khan Khan jako poslanec hlasoval pro sňatky osob stejného pohlaví (na rozdíl od České republiky!)  a jako starosta se zasazuje o práva homosexuálů.

Zatímco ultrapravicoví extremisté jako Lee Anderson tvrdí, že londýnský primátor Sadiq Khan je v kapse muslimských extremistů (a Anderson za to byl vyloučen z Konzervativní strany), přicházejí informace, že ve skutečnosti čelí  Sadiq Kahn výhrůžkám od muslimských extremistů, že ho zavraždí.
 
Sadiq Khan má  od roku 2017 trvale policejní ochranu, která je obvykle vyhrazena hrstce vysokých ministrů  nebo královské rodině.

Zdroj obeznámený s bezpečnostními opatřeními uvedl, že kromě toho, že Khan v současné době čelí hrozbám násilí ze strany krajní pravice, čelí také hrozbám ze strany islamistických extremistů.


Londýnský starosta hlasitě odsuzoval islamistický terorismus, když se Londýn stal v roce 2017 terčem dvou džihádistických útoků, po následném útoku v Manchesteru a když se krajně pravicový extremista zaměřil na věřící opouštějící londýnskou mešitu.

Khana, prvního muslimského starostu anglického hlavního města, nepřetržitě chrání tým asi 15 policejních ochránců.

Někteří islámští extremisté považují muslimy ve veřejných funkcích v západních demokraciích za potenciální cíle. Khan jako poslanec hlasoval pro sňatky osob stejného pohlaví (na rozdíl od České republiky!)  a jako starosta se zasazuje o práva homosexuálů.

V úterý také vyšlo najevo, že jeden muž se po výrocích Lee Andersona útočících na Khana přiznal k vyhrožování Khanovi.

Dvaapadesátiletý Christopher Massey z Ipswiche se v pondělí přiznal ke výhrůžkám  smrtí Khanovi.

Massey má být odsouzen 21. března u magistrátního soudu v Ipswichi za trestné činy podle zákona o online bezpečnosti z roku 2023.

Zdroj blízký londýnskému primátoru uvedl: "Sadiq čelí výhrůžkám z nejrůznějších zdrojů. Jeho hlavní obavou byla vždy bezpečnost jeho rodiny a také to, aby mladí lidé z jeho prostředí nebyli odrazováni od vstupu do veřejného života."

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
1523

Diskuse

Obsah vydání | 1. 3. 2024