Rusům začalo být kvůli vadným pasům odpíráno povolení opustit zemi

28. 2. 2024

čas čtení 2 minuty
Rusové se při cestách do zahraničí potýkají s novým problémem: Občané stále častěji nemohou opustit zemi kvůli chybám v pasech, uvedli zástupci turistického průmyslu pro agenturu RIA Novosti.

Na situaci si stěžují držitelé starých pětiletých pasů bez biometrických údajů, které byly vydány v letech 2023-2024, objasňuje telegramový kanál Shot.

Podle cestovních kanceláří došlo při zpracování některých dokumentů k technické závadě a čísla ve spodní části byla vytištěna špatným písmem. Stížnosti se vyskytují hlavně na dvě chyby: Jednu s pomlčkou dole (měl by být bez) a sedmičku bez charakteristického ohybu.

Vyskytují se také překlepy a chyby, a to i ve strojově čitelné zóně. Například muž z Jekatěrinburgu nemohl letět do Dubaje se svou rodinou, protože byl nesprávně zadán jeho genderový kód.

"Buď je špatná linka ve spodní části bílého pruhu, nebo jsou špatná čísla, nebo je špatné písmo, nebo přepis, nebo místo narození není stejné jako v ruském pasu," říká Jelena Pankinová, ředitelka cestovní kanceláře SanDalí.

Na konci loňského roku vláda zavedla nová pravidla pro kontrolu pasů kvůli padělání nebo nepravdivým informacím a nařídila pohraniční službě FSB, útvarům ministerstva vnitra a orgánům ministerstva zahraničí, aby zabavily dokumenty, které porušují předpisy.

Dokument může být zabaven zejména v případě, že se osobní údaje vlastníka neshodují s údaji obsaženými v databázích Ministerstva vnitra, Ministerstva zahraničních věcí nebo jiných federálních vládních agentur, jakož i v záznamech vydaných zahraničních pasů.

Totéž platí pro informace, jako je ruské občanství, vypršení platnosti pasu, osobní údaje nezletilých dětí a fotografie v dokumentu.

Cestovní pas může být zabaven i v případě, že se osobní údaje držitele neshodují s údaji uvedenými v jiných dokumentech, jako jsou víza nebo jízdenky (jak pro letadlo, tak pro vlak).

Jedním z důvodů je také rozpor mezi údaji na známkách při překročení hranic Ruské federace a informacemi obsaženými v záznamech státního orgánu.

Kromě toho může být cestovní pas násilně zabaven, pokud je vydán na základě padělaných dokladů nebo falešných údajů nebo pokud je "nezpůsobilý k dalšímu použití" z důvodu fyzického poškození. To se týká fotografie, strojově čitelného záznamu, elektronického nosiče dat a bezpečnostních prvků formuláře. V pasu musí být také místo pro razítko hraničního přechodu.

V případě nepřesných údajů v cestovním pase nebo jeho nevhodnosti je pas zrušen a nepodléhá vrácení. Usnesení vstoupilo v platnost 11. prosince 2023.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
1609

Diskuse

Obsah vydání | 1. 3. 2024