Spojené státy odřízly provozovatele karty Mir a dalších 9 ruských bank od globálního finančního systému

28. 2. 2024

čas čtení 2 minuty
Americká administrativa se rozhodla přijmout tvrdá opatření proti ruskému platebnímu systému Mir, který po odchodu karty Visa Mastercard z Ruska zůstává pro Rusy jedním z posledních způsobů placení v některých cizích zemích.

Americké ministerstvo financí v pátek oznámilo zavedení blokačních sankcí proti Národnímu systému platebních karet (NSPK), provozovateli Miru, který je 100 % vlastněn Centrální bankou Ruské federace. Systém Mir, který byl spuštěn krátce po anexi Krymu a obsahuje více než 130 milionů plastových karet, "je používán k obcházení sankcí a obnovení zpřetrhaných vazeb s mezinárodním finančním systémem," uvedlo ministerstvo financí ve zprávě.

Na podzim roku 2022 se generální ředitel NSPK Vladimir Komlev dostal pod osobní sankce, po kterých banky v řadě zemí SNS a také v Turecku zastavily a omezily spolupráci s Mirem. Oficiální zástupce NSPK ujistil RBC, že karty budou v Rusku i nadále fungovat hladce, ale nemohl zaručit, že v zahraničí nedojde k problémům: "Rozhodnutí přijímat karty Mir ve své infrastruktuře činí zahraniční banky nezávisle."

Kromě provozovatele karty se americké sankce vztahují ještě na dalších 9 bank. MFK Bank, kterou před válkou vlastnil miliardář Michail Prochorov, zůstala ve Spojených státech bez korespondenčních účtů a možnosti provádět dolarové transakce. Banka, která je v Rusku na 78. místě z hlediska aktiv a specializuje se na získávání finančních prostředků od bohatých klientů, je zařazena na seznam SDN, nejpřísnější sankční seznam, který znamená zákaz jakýchkoli transakcí.

Stejný osud potkal Avangard Bank, která je v ruské top 50, dále Modulbank (80. místo z hlediska aktiv), Chelindbank (82. místo), Morskoj Bank (100. místo), Bystrobank (129.), Databank (150.), Rostfinance (169.). Kromě toho se blokační sankce vztahovaly na GPB-IT1, dceřinou společnost Gazprombank, která se specializuje na rozvoj digitálních a finančních služeb.

Za dva roky Spojené státy uvalily sankce na více než 4 tisíce ruských společností a jednotlivců, připomíná americké ministerstvo financí. Nové kolo restriktivních opatření se dotklo dalších 590 firem a občanů a bylo největší od začátku války.

Zdroj v angličtině: ZDE

3
Vytisknout
2509

Diskuse

Obsah vydání | 1. 3. 2024