NATO v případě ruského pokusu o anexi Podněstří slibuje podporu Moldavsku

28. 2. 2024

čas čtení 1 minuta
NATO podpoří Moldavsko, pokud se Rusko pokusí anektovat Podněstří, řekl zástupce generálního tajemníka organizace Mircea Geoana v rozhovoru pro rumunskou televizi ProTV.

"Samozřejmě, že NATO odsoudí Rusko a bude pokračovat v podpoře Moldavska. Tato země hraje důležitou roli," řekl. Geoană zdůraznil, že otázka připojení Podněstří k Rusku již byla vznesena v referendu, ale "nepřineslo žádné výsledky".

Úřady Podněsterské moldavské republiky (PMR) uspořádají 28. února sjezd poslanců, aby projednali politickou a socioekonomickou situaci v regionu. Místní opoziční aktivista Gennadij Čorba se domnívá, že v tento den se poslanci obrátí na ruské úřady s žádostí o přijetí republiky k Rusku.

V polovině února ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že Rusko "nedovolí, aby se jeho občané žijící v Podněstří stali oběťmi Západu". "Stále tam žije 200 000 lidí. A samozřejmě se obáváme o jejich osud a nedovolíme, aby se stali oběťmi dalšího západního dobrodružství," řekl Lavrov.

Bývalý ministr zahraničí Podněstří Valerij Lickaj označil tvrzení, že na schůzce poslanců se bude diskutovat o připojení Podněstří k Rusku, za "informační vycpávky". "Publikace v moldavských médiích, že delegáti kongresu mají v úmyslu požádat o přijetí Podněstří do Ruska, jsou navrženy tak, aby odvrátily pozornost mezinárodního společenství od ekonomické války, kterou proti nám rozpoutalo moldavské vedení," řekl. "Na kongresu se plánuje vypracování opatření, která budou bránit právo obyvatel Podněstří na svobodnou ekonomickou aktivitu."

Zdroj v rumunštině: ZDE

1
Vytisknout
1978

Diskuse

Obsah vydání | 1. 3. 2024