Írán: MAAE naléhá na návrat jaderných inspektorů

28. 2. 2024

čas čtení 3 minuty
Jaderný dozor OSN si stěžuje na nedostatečný přístup inspektorů v Íránu a ve čtvrtletní zprávě také upozornil na pokračující obohacování uranu. Ani nedávné veřejné komentáře z Teheránu nebyly uklidňující, uvedla agentura Reuters.

Írán pokračuje v obohacování a hromadění uranu, některého na úroveň blízkou tomu, co by bylo potřeba k výrobě jaderných zbraní, uvedla v pondělí důvěrná zpráva Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE).

Zpráva MAAE uvádí, že Írán v předchozím čtvrtletí zvýšil velikost svých celkových zásob uranu a také urychlil produkci uranu obohaceného na 60 %.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) uvedla, že celkové íránské zásoby uranu, obohacené na jakoukoli úroveň, činily k 10. únoru odhadem 5 525,5 kg. To je o 1 038,7 kg více, než kolik jaderná agentura OSN uváděla při posledním vydání zprávy v listopadu.

Je to také sedmadvacetinásobek limitu, který byl kdysi dohodnut s Íránem v mezinárodní dohodě z roku 2015, kterou USA vypověděly za prezidenta Donalda Trumpa a která od té doby nebyla obnovena.

Země také mezi koncem října a 25. únorem vyprodukovala asi 25 kilogramů uranu o čistotě 60 %, podle jaderného dozoru OSN. Zásoby vysoce obohaceného uranu se však ve stejném časovém období zmenšily, protože část tohoto vysoce obohaceného materiálu byla znovu smíchána s uranem nižší kvality a zředěna.

Typické jaderné bomby by vyžadovaly uran obohacený na 80 % nebo spíše na 90 % čistoty, i když s dostatkem materiálu lze teoreticky použít i méně čistého uranu. Většina reaktorů jaderných elektráren vyžaduje obohacení uranu pouze na 3,67 %.

Veřejná prohlášení o jaderných kapacitách "pouze zvyšují ... obavy"

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) zaznamenala nedávné komentáře Íránu, který chválil svá jaderná výrobní zařízení a oznámil, že budou postavena další.

"Veřejná prohlášení učiněná v Íránu ohledně jeho technických schopností vyrábět jaderné zbraně jen zvyšují obavy generálního ředitele ohledně správnosti a úplnosti íránských prohlášení o zárukách," citovala zpráva generálního ředitele MAAE Rafaela Grossiho.

Írán, který tvrdí, že jeho jaderný program je určen pouze pro civilní a výzkumné účely, podnikl v posledních letech několik kroků, které mají zřejmě omezit dohled MAAE nad jeho aktivitami, včetně deaktivace sledovacích zařízení na místě a zákazu vstupu některých inspektorů MAAE.

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi vyjádřil hluboké politování nad tím, že Írán dosud nezměnil své rozhodnutí zrušit "jmenování některých inspektorů, což je nezbytné" pro monitorování íránského jaderného arzenálu.

Vyzval Teherán, aby "plně a jednoznačně spolupracoval s agenturou" a řekl: "Tyto obavy mohou být řešeny pouze prostřednictvím konstruktivní a smysluplné angažovanosti."

Írán minulý týden uvedl, že pozval Grossiho na mezinárodní konferenci o energetice, která se bude konat letos v květnu.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1512

Diskuse

Obsah vydání | 1. 3. 2024