Co je nadnárodní represe a jak ohrožuje Rusy

28. 2. 2024

čas čtení 1 minuta
Ještě více než sovětský předchůdce se vláda Ruské federace zapojila do nadnárodních represí, což je termín, který experti používají k tomu, aby popsali akce od obtěžování až po vraždu, upozorňuje Věra Naděždina.

Ale od té doby na začátku rozšířené invaze na Ukrajinu Moskva tuto taktiku používá stále více, stále měně se za ni stydí a stala se regulérní součástí systému ruských represí.

Jedním z důvodů je, že počet Rusů, kteří uprchli do zahraničí, se kvůli hrozbě mobilizace se dramaticky zvýšil. Ale Putinův režim také chápe, že dokáže většinu svých oponentů v zahraničí umlčet i tím, že zaútočí na relativně malý počet z nich.

Přístup Kremlu je přirozeným rozšířením jeho pojetí "politické války". Jeho připravenost zabíjet ty, které považuje za své nepřátele, se projevily minimálně ve čtyřech zemích: Ukrajině, Bulharsku, Německu a Velké Británii - nejprve proti Čečencům, ale stále více i proti Rusům.

Sergej Ross, vyšetřovatel organizace Kolektivní akce, říká, že od té doby, co začala rozšířená válka na Ukrajině, útoky, od vražd až po prosté obtěžování v této kategorii dramaticky vzrostly, i když statistiky je obtížné je sehnat. Pouze vláda USA je udržuje a pouze pro případů v USA.

Ross souhlasí, že nejúplnější seznam útoků tohoto druhu je k dispozici v organizaci Freedom House - a poukazuje na její zprávy jako na místo, kde by měli vyšetřovatelé začít a kde mají začít Rusové v zahraničí, kteří se chtějí bránit proti nadnárodní represi.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
1781

Diskuse

Obsah vydání | 1. 3. 2024