Bývalý náčelník generálního štábu oznámil selhání ruského dělostřelectva, tanků a letadel na Ukrajině

9. 2. 2024

čas čtení 2 minuty
Rekordní státní zbrojní program v historii země, který stál rozpočet 20 bilionů rublů za 10 let, se ukázal jako bezmocný při odstraňování propasti mezi ruskými a západními zbraněmi.

Válka na Ukrajině odhalila problémy s klíčovými typy zbraní ruské armády – dělostřelectvem, raketovými systémy, tanky a letectvem, uvedl bývalý náčelník generálního štábu Ruské federace Jurij Balujevskij.

Podle Balujevského, který v 90. letech působil jako zástupce velitele skupiny vojsk v Zakavkazsku, poté v generálním štábu a jako zástupce tajemníka Rady bezpečnosti, jsou domácí dělostřelecké a raketové systémy "výrazně" horší než západní, a proto je v nadcházejících letech nutná jejich "prioritní a kardinální modernizace".

"Ruští vývojáři dělostřeleckých systémů bohužel zůstávají v roli doháněče. Kvalitativní převaha dělostřelectva NATO je zřejmá," uvedl generál. Úspěch zbraní NATO je podle Balujevského usnadněn přechodem na 155 mm děla s délkou hlavně 52 ráží a vývojem 155 mm granátů s ultradlouhým dostřelem.

Dělostřelectvo, především dalekonosné a vysoce přesné dělostřelectvo, se zároveň "vrátilo na piedestal boha války," zdůrazňuje Balujevskij: "Počet vypálených granátů je téměř určujícím faktorem bitvy a operace."

Použití tanků ve válce se také ukázalo jako problém, pokračuje Balujevskij: Ukázalo se, že jsou "snadno detekovatelným a snadno zasažitelným cílem". Kromě toho byla ruská výhoda ve vzduchu ve skutečnosti znehodnocena, protože úkol potlačit nepřátelskou protivzdušnou obranu "se ukázal jako neřešitelný", řekl Balujevskij. V důsledku toho se zavedené formy použití bojového letectva, jako jsou letecké ofenzivní operace nebo masivní letecké údery, staly nemožnými, řekl.

Obecně válka na Ukrajině ukázala nekonzistenci předpovědí vývoje vojenských záležitostí a žádá si přehodnocení role a místa různých typů zbraní, píše Balujevskij a dodává, že mnoho učebnic taktiky, které ruští generálové studovali, bude muset být "v archivu odepsáno".

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
2265

Diskuse

Obsah vydání | 13. 2. 2024