Ukrajina za půl roku zdesetinásobila produkci dronů

9. 2. 2024

čas čtení 3 minuty
Ukrajinské ozbrojené síly, které jsou na tom z hlediska počtu vojáků a palebné síly hůře než ruská armáda, se snaží kompenzovat rozdíl s použitím technických prostředků.

V mnoha ohledech se jedná o západní typy zbraní, které jsou z hlediska účinnosti lepší než ruské, ale jejich přísun se v poslední době zpomalil kvůli zastavení dodávek ze Spojených států. Ukrajina navíc aktivně zvyšuje výrobu dronů, které nacházejí široké uplatnění – od náhrady chybějících dělostřeleckých granátů až po údery na lodě černomořského námořnictva a vojenská a průmyslová zařízení na samotném území Ruska.

Pokud v létě Ukrajina vyráběla asi 5 000 dronů měsíčně, pak na konci loňského roku dosáhla produkce 50 000 měsíčně, odhaduje Gustave Gressel, vedoucí pracovník Evropské rady pro zahraniční vztahy. Výroba probíhá v asi 200 dílnách a továrnách. Jejich velký počet lze vysvětlit nejen skutečností, že mnoho operací začalo jako řemeslná výroba, ale také touhou chránit dílny a dělníky před ruskými raketovými útoky.

Drony s výbušninami se staly jedním z hlavních "tahounů" ozbrojených sil Ukrajiny v této válce: Používají se jak proti nepřátelské živé síle, zasahují ji jak v zákopech i na otevřených prostranstvích, tak proti vojenské technice. S pomocí námořních bezpilotních letounů a raket dokázaly ozbrojené síly Ukrajiny zničit asi 20 % černomořské flotily. Ukrajina je na dobré cestě k dosažení cíle vyrobit letos alespoň 1 milion dronů, který stanovil prezident Volodymyr Zelenskyj v roce 2023, říká ministr pro digitální transformaci Mychajlo Fedorov. To je více než 83 000 zařízení měsíčně. Pokud bude plán realizován, produkce se ve srovnání s rokem 2022 zvýší více než stokrát.

Nyní se v zemi vyrábí 62 typů bezpilotních prostředků a specialisté neustále pracují na nových modelech, které mohou létat rychleji, nést těžší munici a vyhnout se elektronickému boji. Novináři navštívili jeden ze tří výrobních závodů továrny Sparrow Avia. Nyní vyrábí asi 3 000 dronů s funkcí ovládání z pohledu první osoby (pilot může zařízení ovládat pomocí VR brýlí). Její generální ředitel Mykola Chlevňuk a jeho partneři investovali asi 500 000 dolarů a nyní usilují o zvýšení výroby na 10 000 vozů měsíčně. Některé komponenty, jako jsou uhlíková vlákna, kamery a motory, nakupuje Sparrow Avia, ale většinu dílů vyrábějí a navrhují samotní výrobci dronů.

Chlevňuk říká: "S ekonomikou, jako je ta naše, nemůžeme vyrábět tanky. Naším řešením je výroba dronů."

Vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny Valerij Zalužnyj vyzývá k témuž. Rusko má ve válce proti Ukrajině všechny výhody a ta může situaci zvrátit ve svůj prospěch pomocí nových vojenských technologií, především bezpilotních bojových systémů, jako jsou drony, napsal nedávno ve sloupku pro CNN.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1763

Diskuse

Obsah vydání | 13. 2. 2024