Německo: Mládežnická skupina AfD může být klasifikována jako "extremistická"

9. 2. 2024

čas čtení 3 minuty
Německý soud zamítl žalobu krajně pravicového křídla Mladá alternativa (JA) německé strany AfD, které usilovalo o zrušení klasifikace jako "certifikované" pravicově extremistické organizace.

Německý správní soud v pondělí rozhodl, že mládežnické křídlo krajně pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD) může být německou domácí zpravodajskou službou klasifikováno jako "certifikovaný pravicově extremistický počin".

V rozhodnutí oznámeném v úterý správní soud v západním městě Kolín nad Rýnem zamítl soudní příkaz AfD a její "Junge Alternative" (JA) neboli Mladé alternativy, které usilovaly o odstranění této klasifikace.

Proti rozhodnutí z tohoto týdne se lze odvolat i k vyššímu soudu.

Co na to soud?

Ve shrnutí soud uvedl, že je "přesvědčen, že JA je extremistická organizace".

Soud uvedl, že JA propaguje "etnonacionalistický pohled" na německou společnost, který usiluje o zachování německého národa v jeho etnické struktuře a pokud je to možné, vylučuje "etnické cizince".

Částečně to podle soudu dokládá "neustálá agitace" skupiny proti cizincům, zejména těm s muslimským původem.

Kromě toho "JA vede kampaň proti principu demokracie a udržuje spojení s organizacemi, které jsou klasifikovány jako protiústavní, jako je 'Identitární hnutí'," uvedl soud.

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová rozhodnutí soudu uvítala.

"Dnešní rozhodnutí jasně říká, že máme co do činění s masivním pohrdáním lidskostí, s rasismem, s nenávistí vůči muslimům a s útoky na naši demokracii," řekla.

Dohled nad krajní pravicí v Německu

V dubnu 2023 německá domácí zpravodajská služba, oficiálně nazvaná Spolkový úřad pro ochranu ústavy (BfV), povýšila JA na extremistickou klasifikaci, která mimo jiné umožňuje zvýšený dohled nad aktivitami skupiny nebo jejích členů jako potenciálního nebezpečí pro německý demokratický systém.

BfV shromažďuje a analyzuje informace o extremistických a teroristických aktivitách a také o aktivitách zahraničních zpravodajských služeb v Německu. Má také za úkol průzkum.

Agentura má již dlouho v hledáčku AfD a JA. Členové skupiny prý nadále vykazují známky rostoucí radikalizace.

To zahrnuje podněcování nenávisti vůči uprchlíkům a migrantům, propagaci etnonacionalistického pohledu na německou společnost a propagaci myšlenky, že Němci, kteří jsou součástí přistěhovaleckých komunit, jsou občany druhé kategorie.

BfV ve svém prvotním rozhodnutí uvedl, že JA "konsoliduje" a "zintenzivňuje" obsah těchto "extremistických" postojů.

Dodala, že aktivity JA jsou zaměřeny na "všeobecnou degradaci" německého "demokratického systému".

Kromě zvýšeného dohledu a případného stíhání, které z toho může vyplynout, existuje poměrně málo dalších kroků, které mohou německé úřady podniknout. Nejdrastičtější by byl úplný zákaz strany, ale laťka je extrémně vysoká.

Německé ministerstvo vnitra v minulosti zakázalo několik krajně pravicových extremistických organizací, ale plošný zákaz zavedené politické strany se uskutečnil pouze dvakrát, v obou případech v 50. letech – proti otevřeně fašistickým a komunistickým stranám.

Nedávná snaha postavit neonacistickou NPD mimo zákon v Německu vyšuměla, ale vedla k tomu, že byl straně pozastaven přístup k penězům daňových poplatníků nejméně na šest let.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1719

Diskuse

Obsah vydání | 13. 2. 2024